Dünya 15 yaşındaki Türk mucit Eray'ı konuşacak

Eray Aktokluk, 15 yaşında bir dâhi... 10 yaşında ODTÜ Robot Yarışması'nda birinci oldu. Aradan geçen 5 yılda yangın söndüren, çöp toplayan robotlar yaptı.

Dünya 15 yaşındaki Türk mucit Eray'ı konuşacak
Dünya 15 yaşındaki Türk mucit Eray'ı konuşacak
GİRİŞ 19.03.2018 08:05 GÜNCELLEME 19.03.2018 08:05
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Eray Aktokluk, 2003’te Muğla Marmaris’te doğdu. Annesi Ömür Aktokluk, çocuğunun bir dâhi olduğunu 2-3 yaşlarındayken fark etti. 4 yaşına kadar hiç konuşmayan Eray, 2 yaşındayken oyuncakları kırıp içini inceliyordu. Diğer çocuklar alfabeyi öğrenmeye çalışırken, onun derdi elektronik devrelerin nasıl çalıştığını anlamaktı. Gazete Habertürk'ten İrem Koca'nın haberi...

DENEME VE YANILMA

Deniz astsubayı babasının görevi sebebiyle eğitim hayatına Kocaeli’nde başlayan Eray, şimdi SEV Amerikan Koleji’nde eğitim görüyor. Okulda olmadığı saatlerde, dünyanın en iyi teknik üniversitelerinden çıkan projelerin benzerlerini evindeki 20 metrekarelik çalışma odasında yapıyor. Kendini yapay zekâ konusunda geliştirmek isteyen Eray Aktokluk, “Hedefim MIT’ye gitmek. Yarışmalarda benden yaşça büyük katılımcıların, üniversite öğrencileri ya da profesörlerin olmasına aldırmıyorum. Aslında yaptıklarım çok zor şeyler değil. Çalışmayla ilgisi var. Denemek ve yanılmak gerek” diyor.

YAPAY ZEKÂ PROJESİ

Eray’ın “Çok gizli” diyerek içeriğini belirtmediği bir yapay zekâ projesinin hayata geçebilmesi için, annesi KOSGEB kapsamındaki girişimcilik eğitimlerine katılıyor. Anne “Bütün gün Eray’ın odasında, onunla iletişim halindeyim. Anlattığında dinliyor ve sorular soruyorum. Sayesinde yazılımla ilgili bir çok şey öğrendim. Şimdi üzerinde çalıştığı projeyi şirketleştirebilmesi için ben girişimcilik öğreniyorum” derken, Eray’ın projelerinin ana finansörü olan babası Engin Bey ise “Eray’ın zaman zaman sponsorları oluyor. Şu an kimse yok, biz elimizden geldiğince destek oluyoruz. Tek hayalimiz onun mutlu olması. Bir gün oğlumun dünyaya faydası olacak çok önemli işler yapacağına eminim” diye konuşuyor.

BİRİNCİLİĞE DOYMUYOR

- 2017 EUROINVENT Romanya Bilim Yarışması’nda Genç Mucit Kategorisi Birinciliği, Tayvan Özel Ödülü- Görme Engelliler İçin Çok Fonksiyonlu Uyarı Sistemi’yle.

- 2017, 2014 İTÜRO Robot Yarışması, birincilik-Labirent Çözen Robot, Renk Seçen Robot ve İnşaat Yapan Robot ile.

- 2018, 2017, 2016, 2015, 2014 yılları ODTÜ Robot Yarışmaları’nda birincilik- Labirent Çözen Robot, Renk Seçen Robot ve İnşaat Yapan Robot, Mayın Arama Robotu ile.

- 2014 Geleceğin Mucitleri Yarışması, birincilik.

YORUMLAR 26
  • Dr Ersoy Kandemir 6 yıl önce Şikayet Et
    Hiçkimse ama hiçkimse bana kızmasın. Ama diyeceğim tek şey bu bana göre mucitlik değil. Böyle haberlere çıkması bana göre reklamdır. Kaldı ki asıl mucitlik sıfırdan hiçkimsenin yapmadığını yapmaktır. O zaman ben işte ben buna mucitlik derim. Kısacası bunda bana göre haber değeri yok. Çünkü bende bilgisayar mühendisiyim aynı zamanda yapay zeka uzmanıyım
    Cevapla
  • Batmanlı 6 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş bi robot yapta içimizdeki hainleri kulağından yakalayıp getirsin
    Cevapla
  • Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Adam çoktan uçmuş memleketten baba asker olmasına rağmen MIT seslese (abd de eğitim kurumu) koşa koşa gider
    Cevapla
  • Yazan 6 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş bi kerede bizim devlet alsında yetiştirsin böylelerini yine Amerika kapmış çocuğu Amerika okulunda okutuyorlar gerçi bizdeki akıllar ona göre olmaz bide orası var Amerika uzaya üs yapmak için uğraşıyo bizimkilerde 5 sene sonrasına ilk arabayı yapacaz diye uğraşıyo yani diyeceğim biz ne zaman 100 sene ileriye gidersek o Zaman bunun gibi çocukları alıp okuturuz yoksa biz araba yapacaz diye uğraşırken adamlar uçan araba yapacaklar bizimkiler bi 30 senede onunla uğraşacak yani 100 sene sonrasını düşünerek hareket edilirse o Zaman bu çocuklar bizim burda değer görür anca
    Cevapla
  • Hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    Devletimizin, şimdiden takip edip, ilgilenmesi lazım yavrumuzla. Sırtlan Avrupa ya da Amerika kapmadan...
    Cevapla
  • ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    çoktan kaptırmışız. mit e gitmek istiyor. 22 yıl emek ver bir insana. tam memleketine faydası olacağında batıya kaptır. olacak iş değil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak