'AB'nin yaptığı küstahlıktır haddini bilmezliktir'

Gülay Göktürk, 14 Aralık operasyonuna eleştiri yapan Avrupalı yetkililere sert çıkış yaptı.

GİRİŞ 19.12.2014 07:40 GÜNCELLEME 19.12.2014 16:09
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

AB'nin tepkilerini değerlendiren Göktürk, bu açıklamalarla 77 milyona saygısızlık yapıldığını, küstahlık yapıldığını ifade etti. Bunca yıl ciddiye aldığımız bir kurum olan AB'nin açıklamasına haddini bilmezlik şeklinde yorumlayan Göktürk, artık bizim "imajını düzelt" dememiz gerektiğini söyledi. 
 
AB YETKİLİLERİ DAHA NE OLDUĞUNU ÖĞRENMEDEN İLK GÜN AÇIKLAMA YAPIYOR
 
Gülay Göktürk, soruşturmanın yapıldığı ilk günden Avrupalı yetkililerin, soruşturmanın konusunu bile doğru dürüst öğrenmeden tepki göstermelerini sert bir şekilde eleştirdi. Göktürk konuşmasında şunlara yer verdi:
 
“Bir ülkede, bir konuda, bir soruşturma açılıyor; daha soruşturma aşamasında ve bir Pazar günü Avrupa Birliği’nden bir takım yetkililer, siyasetçiler daha soruşturmanın konusunu bile doğru dürüst öğrenemeden, ne olduğunu öğrenemeden “bu soruşturma özgürlüğe bir darbedir ve gazeteciler serbest bırakılsın” diye açıklama yapıyorlar. Şimdi biz burada İtalya’da başlayan soruşturma hakkında ikinci günü böyle bir açıklama yapmayı aklımızın ucuna getirir miyiz?”
 
AB’NİN YAPTIĞI; HADDİNİ BİLMEZLİK VE KÜSTAHLIK
 
Bunca yıldır ciddiye aldığımız, herkese hukukun üstünlüğünü ders veren AB’nin yaptığı açıklamalarla 77 milyona saygısızlık yaptığını belirten Gülay Göktürk şunları söyledi:
 
“Avrupa dediğiniz şey hukuk devletinin, hukukun üstünlüğünün her gün, herkese ders verdikleri konuda bu insanlar, bu ağır oturaklı yapı, AB dediğimiz bunca yıl ciddiye aldığımız yapının temsilcileri bunu nasıl yaparlar? Ben bunu açıkça saygısızlık olarak görüyorum. 77 milyona saygısızlık olarak görüyorum. Haddini bilmezlik ve küstahlık olarak görüyorum. Ve benim bu duygunun toplumun büyük çoğunluğu tarafından da paylaşıldığı kanaatindeyim. Bu kadar haksız bir zeminde olunamaz.”
 
ÜÇ KİŞİ GİDİYOR, KULAĞINA BİR ŞEYLER FISILDIYOR
 
AB yetkilisinin dolduruluşa gelip yaptığı açıklamaları “ciddiyetsizlik” olarak yorumlayan Göktürk, gözaltı ile tutuklamayı karıştırdığını söyledi.
 
“Ne oluyor? Orada üç kişi gidiyor, kulağına bir şeyler fısıldıyor, “işte Türkiye’de zaten gazeteci hapishanesi haline gelmişti, işte şimdi de şunu aldılar, bunu aldılar. Hepsi tutuklandı diye de veriyor ayrıca. Ondan bile haberi yok. AB yetkilisi yaptığı açıklamada gözaltı ile tutuklamayı da karıştırıyor. Ve oradaki 3 tane kara adamın, kara propagandasının etkisiyle dolduruluşa gelip art arda açıklama yapıyorlar. Bu bir kere ciddiyetsiz bir şeydir. Ve bu ciddiyetsizlik karşısında ben hakikaten bizim toplum olarak hala “eyvah imajımız sarsıldı” düşünmemizi doğru bulmuyorum.”
 
Hukuki bir soruşturmayı da imajımız için kafa yorarken, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi anlamadığını ve anlamak için gayret göstermediğini belirten Göktürk şunları söyledi:
 
“Şunu görmemiz lazım; Avrupa çok zamandır, bu ilk olay değil, epey bir zamandır raporlarıyla, o “gazeteciler hapishanesi” vs. söylemleriyle Türkiye’yi anlamadığını, bizi anlamak için, bu ülkede olup bitenleri anlamak için bir gayret göstermediğini ortaya koydu. Böyle bir gayret yok. Biz hala imajımızın derdinde son derece yapılması gereken hukuki bir soruşturmayı bile “acaba öyle mi yapsaydık, şöyle yapsaydık belki daha iyi olurdu” iyi niyetli kafa yoruyorken karşıdan ben bir anlama gayreti görmüyorum.”
 
BİR TAKIM KLİŞELER, REÇETELERLE DÜŞÜNMEYE ALIŞTILAR
 
Avrupalı bir kısım entelektüel ve aydın kesimin bir takım klişelerle, reçetelerle düşünmeye alışık olduğunu, o reçeteye uyanlar ve uymayanlar şeklinde ayırdığını, taassuba kaçtıklarını belirten Göktürk konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
“Bunun bir sebebi politik olabilir, başka sebebi de var ki (Avrupa’daki siyaset sınıfı veya tabi ki bir takım entelektüelleri bir kenara ayırarak) genel olarak entelektüel kesim, aydın kesimler çok fazla bir takım klişelerle, bir takım reçetelerle düşünmeye alışmışlar. Gazeteci tutuklanırsa o ülke diktatörlüktür. Vicdani ret yoksa şudur. Böyle olursa böyle. Ellerinde bir reçete, bir liste var; ona uyanlar, uymayan. Yani buna politikada correctness takıntısı mı dersiniz. Burada basbayağı mutaassıba kaçtıkları görülüyor. Resmen taassuba giriyorlar. Anlama gayreti ufuklarını daraltıyorlar, anlamıyorlar. Oysa burada özgün bir şeyler oluyor. Yani sizin kitaplarınızda yazmayan, sizin henüz sosyologlarınızın incelemediği, siyaset bilimcilerinizin anlamadığı bir şeyler oluyor bu ülkede. Sizin ilericilik, gericilik yelpazenize de uymuyor. O bir düz çizgiye de uymuyor.”
 
NEDEN TÜRKİYE’DE BİR AY KALIP YAZILANLARA BAKILMIYOR? 
 
“Basın özgürlüğü yok” diyenlerin sorumsuz olduğunu belirten Göktürk; “neden hala (ben bunu aydın sorumsuzluğu olarak görüyorum) “bu ülkede basın özgürlüğü yok edildi” lafını kullanabiliyorlar, gelip bir Türkiye’ye bir ay kalıp televizyonlarda neler tartışılabiliyor, mizah dergilerinde, köşe yazılarında neler yazılabiliyor görmüyorlar, bakmıyorlar” dedi.

Gülay Göktürk, bu açıklamaları 24 TV'de Ali Bayramoğlu'nun moderatörlüğünde ekranlara gelen 'Yeni Türkiye' programında yaptı. 

YORUMLAR 34
  • BATTAL 9 yıl önce Şikayet Et
    YA ben bu kadını oldum olası sevmişimdir. Her zaman delikanlı her zaman mert her zaman doğruları savunmuş ve yazmıştır. Allah kalemine güç versin...
    Cevapla
  • esra 9 yıl önce Şikayet Et
    ben mhp liyim ama sayın cumhurbaşkanımızın arkasındayım türkiye bu kadar el üstünde tutulmadı hiç bi zaman ha şunuda söyliyim eğer art niyetli biri varsa ALLAH a havale ediyorum
    Cevapla
  • battal 9 yıl önce Şikayet Et
    aynen katılıyorum...
    Cevapla
  • güvenmediklerim 9 yıl önce Şikayet Et
    teker teker gitti. bu kadına da güvenmiyorum.inandırıcı gelmiyor. nazlı, günay, şükür... yorumlarıma bakabilrsiniz arşivden.güvenmediklerim hep yazılı.
    Cevapla
  • MEHMET ÜLKER 9 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa ya Gülenciler gibi dialogcu ılıman müslüman lazım.
    Cevapla
  • cengiz 9 yıl önce Şikayet Et
    Makyevellinin torunları olan AB yetkililerinden bu türde küstah demeçler her zaman beklenmelidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
“AK Parti’ye ders vermek” iyi bir fikir miydi?
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!