Uygur gencini kırmızı ışıkta katlettiler

Kelpin'de bir Uygur gencinin motosikletle giderken 'kırmızı ışıkta geçtiği' bahanesiyle vurularak öldürülmesi kasabayı ayağa kaldırdı.

Uygur gencini kırmızı ışıkta katlettiler
Uygur gencini kırmızı ışıkta katlettiler
GİRİŞ 20.04.2014 06:45 GÜNCELLEME 20.04.2014 09:23
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Dini, kültürel ve siyasi baskılarla boğuşan Doğu Türkistan'da Çin'in uyguladığı zulüm, dünyanın sessizliğinin gölgesinde hız kesmeden sürüyor. Çin polisinin, Aksu iline bağlı Kelpin kasabasında kırmızı ışıkta geçtiği öne sürülen motosikletli bir genci silahla vurarak öldürmesi Uygurları bir kez daha derinden sarstı. Olayda 17 yaşındaki lise öğrenci Abdulbasit Ablimit hayatını kaybederken, motosikletin arkasında oturan ve açılan ateşte yaralanan 2 arkadaşı da tutuklandı. Radio Free Asia'ya (RFA) konuşan bir bölge sakini, 'Ben öğrencinin kırmızı ışığı gördüğünden ya da kasten geçtiğinden emin değilim, polis onu arkadan vurdu ve öldürdü' dedi. Üç gencin yakınları arasında büyük ölçüde öfkeye sebep olan olayın ardından bölge sakinleri polis şiddetini protesto etmek için sokağa döküldü.

Kasaba halkı Abdulbasti'i öldüren yetkilinin cezalandırılmasını isterken, Çin polisi ise Uygurların adalet talebini de şiddetle bastırdı. Uygurlar kasaba merkezindeki Çin Komünist Parti binasına yürüdü. Ancak Kelpin kasabasına bağlı jandarma ve polis birimleri kalabalığı zorla dağıttı.

ANNESİNE CEZA ÖDETMEMEK İÇİN...

Mücahale sırasında Abdulbasit'in akrabası Mahmut Hisamettin başta olmak özere 10'dan fazla kişi tutuklandı. Gencin cenazesi ise jandarma ekipleri tarafından kaçırıldı. Polisin şiddetli bir şekilde protestoları önlemeye çalıştığını söyleyen bir görgü tanığı, 1 yaşındayken babasını kaybeden Abdulbasit'in, annesini 200-300 yuan (80-100 TL) olan trafik cezasını ödemekten kurtarmaya çalışmış olabileceğini anlattı. Bir başka görgü tanığı da olayda yaralanan ve nereye götürüldükleri bilinmeyen 2 gencin ailelerinin endişeli olduğunu söyledi.

YEL DEĞİRMENİNE KARŞI SAVAŞ

Sürgündeki Uygurlar da yaşananlardan endişeli. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Uygurların çatı örgütü olan Dünya Uygur Kongresi'nin (DUK) sözcüsü Alim Seytoff durumu şöyle anlattı: 'Yüzlerce, hatta binlerce Uygur ortadan kayboldu. Çin polisi gözaltına aldıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamadı. Bu kişileri ayrılıkçı, terörist ya da aşırılıkçı diye suçluyorlar.' Tehdit Altındaki Halklar Topluluğu'nun Asya uzmanı Ulrich Delius da 'Karşımızda ekonomik olsun, askeri ve siyasî açıdan olsun, son derece güçlü bir yapı var. Bu aslında yel değirmenine karşı bir savaş. Durumu bu kadar zor yapan da bu' ifadelerini kullandı.

OLAY KAYITLARDAN SİLİNDİ

Doğu Türkistan'daki protesto gösterileri sert bir şekilde bastırılırken, China Digital Times internet sitesi, gencin ölümü ve protestolarla ilgili haberlerin Devlet Enformasyon Dairesi talimatıyla yayından kaldırıldığını aktardı.

YORUMLAR 6
  • nur dülger 10 yıl önce Şikayet Et
    tek sebep müslümanlık. şu son zamanlarda bana göre mhp lilerin bu insanları istismar etmesi kadar çirkin bir şey yok!üstelik bahçeli iktidar ortağı iken ne yaptı? tek kelimesini duymadık .ne azerileri katleden ermenilere ne uygurları katleden çine karşı,bilakis bunları terörist olarak adettiğini hatırlıyorum.ama asıl sorun uygur türklerini katleden çine karşı hiç bir tepki koymadan,tek laf etmeden erdoğanı suçlayıp durmaları.ve çinin stratejik ortağı zulüm ortağı esedi ülkesini koruyor diye savunup sözde uygur türklerine sahip!çıkmaları !suriye halkınında, uygur türklerininde aynı zihniyyet ve o ve merkezden mağdur olduğunu bilmiyorlarmı? .bunlar esede vurulacak her darbenin uyurların katili çinede vurulacağını bilmeyecek kadar,erdoğanın zalim esedle mücadele ederken aslında aynı anda çinlede mücadele ettiğini bilmeyecek kadar cahilmi gerçekten? yoksa bu cahillik değil ZALİMLİKMİ?
    Cevapla
  • mevhibe inal 10 yıl önce Şikayet Et
    Düşman!. Nükleer silahı , 11 eylül uydurma mazeretli Irak işgali ve Ebu Gureyb hapishanelerini unutmamak lazım. Bilgileri yavaş yavaş karartıyorlar. Afganistanda olanları kim duyuyor? Libyada neler oldu? Orta Afrika Cumhuriyeti bir günde nasıl işgal edildi? Sudan nasıl bölündü?
    Cevapla
  • M. Oğuz YAMAN 10 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bir zaman AKP ye oy vermedim ama!. Ama bundan sonra ve yakın tarihte yaşanan ülkede yaşanan traji komik olaylardan sonra , gördüm ki bu ülke için ve şu an hayal bile olsa İslam Birliği için AKP diyorum.. Ve artık biliyorum ki bu ülke birşeyler yapmak zorunda... bunuda sen yapmak zorunda sayın başbakan , bu yüzden sorumluluğun ve vebalin büyük. Bize hata yakışır ama sana yakışmaz.
    Cevapla
  • Bahane 10 yıl önce Şikayet Et
    Kara sancaga az kaldi. Az kaldi az ne onlar nekadar korkuyor bu kara sancaktan bir bilseniz..Ama ALLAH in izni ile kurulacak InsaALLAH..
    Cevapla
  • Temiz Bey 10 yıl önce Şikayet Et
    İslam alemini tek sancak altında tütacak ülke, ERDOĞAN idaresinde Türkiyedir !. Mazlum islam ülkeleri bunu özlüyor !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!
Hababam Sınıfı'nın efsane sahnesi gerçek oldu!