Yıldızlararası yolculuğun ilk adımı atıldı!

Tüm zamanların en önemli uzay projesinde düğmeye basıldı. Hedef Alfa Centauri!

Yıldızlararası yolculuğun ilk adımı atıldı!
Yıldızlararası yolculuğun ilk adımı atıldı!
GİRİŞ 15.04.2016 16:09 GÜNCELLEME 15.04.2016 16:09
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bilim insanları yıllardır Dünya dışında yaşanabilir bir gezegen bulma uğraşı içerisinde. Bu doğrultuda çeşitli uzay robotlarıyla keşifler yapılıyor. Fakat bu robotların süratleri belli olduğu için Dünya'dan fazla uzaklaşamıyorlar. Bu nedenle yapılan araştırmalar büyük oranda Güneş Sistemi içindeki gezegenleri kapsıyor.

Tabii Voyager 1 uzay aracını ayırmak lazım. Zira Güneş Sistemi ve ötesi için tasarlanan NASA'nın bu uzay sondası, 13 Kasım 2015 verilerine göre Dünya'dan 20,035 milyar kilometre uzakta bulunuyor.

Bildiğimiz üzere Güneş Sistemi içerisinde Dünya haricinde yaşanabilir başka gezegen bulunmuyor. İşte bu nedenle dünyanın önde gelen zenginleri ve bilim insanları, Güneş Sistemi dışındaki gezegenleri incelemek için bir proje başlattı.


İşte gönderilmesi planlanan uzay aracı böyle ufak boyutlarda bir robot olacak. Yalnız küçük boyutuna aldanmayın, bu araç tüm incelemeleri yapabilecek teknolojiyle donatılacak.

Breakthrough Starshot ismi verilen projenin en büyük finansörü Yuri Milner. Rus milyarder hali hazırda 100 milyon dolar yatırım yapmış durumda ancak projenin 5 ila 10 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Yani anlayacağınız daha çok maddi yardım gerekiyor. Ayrıca Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg gibi projeye destek olan milyarderlerin de olduğu biliniyor. Projenin beyni ise Stephen Hawking olacak.

Milner ve Hawking'in öncelikli hedefi Alfa Centauri yıldız sistemini ziyaret edebilecek bir uzay aracı inşa etmek. Aslında projenin en zor kısmı da burası. Zira Güneş'e en yakın yıldız sistemi olarak bilinen Alfa Centauri'nin, Güneş'ten uzaklığı yaklaşık 4,37 ışık yılı uzakta olduğu biliniyor. 1 ışık yılının yaklaşık 9,5 trilyon kilometre olduğunu biliyoruz. Yani Alfa Centauri Güneş'e yaklaşık 41,515 trilyon kilometre uzaklıkta. Bir başka deyişle, bugüne kadar üretilen en hızlı uzay aracıyla bu mesafeyi kat etmek 70,000 yıl sürerdi.

Uzay aracının güç kaynağı dünyadan sağlanacak. İşte bu onlarca lazer ışığı yayan makine, uzay aracının trilyonlarca kilometre yol gitmesini sağlayacak.

Üst paragrafta belirttiğimiz üzere kilit nokta uzay aracı. Bu nedenle ışık hızının %20 kapasitesinde hareket edebilecek bir uzay aracı üretilecek. Bu küçük boyutlardaki uzay aracının üretimi 20 yılda tamamlanacak. Aracın Alfa Centauri'ye gitmesinin de 20 yıl süreceği tahmin ediliyor. Yaklaşık 5 sene de uzay robotunun incelemesi sürecek. Böylece projenin nihayete ermesinin 45-50 sene süreceği öngörülüyor.

Peki, Breakthrough Starshot'ın ürettiği uzay robotu nasıl bir teknolojiye sahip olacak? Günümüzde kullanılan teknolojiden farklı olacağı aşikar. Bu araçlar gücünü kimyasal maddelerden değil, doğrudan ışıktan alacak. Hatırlayacağımız üzere geçtiğimi aylarda Mars yolculuğunun 3 güne düşeceğinin haberini yapmıştık. İşte bu projede de uzay araçlarına kimyasal yakıt ile değil de ışık gücüyle hareket kabiliyeti verilmesi planlanıyordu.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 2
  • Data 8 yıl önce Şikayet Et
    Güneş sistemi dışına çıkmak için ışık hızı gerek bunu herkes biliyor artık ve ışık hızı daha yakalanmadı
    Cevapla
  • sinan 8 yıl önce Şikayet Et
    ölme eşşeğim ölme başka galaxsi ve yıldızlara sistemlere gidebilmek için başka yollar aranmalı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar