Aşure günü kılınacak namazlar tutulacak oruç ve edilecek tüm dualar...

Hicri yılbaşı olarak kabul edilen Muharrem ayı içerisinde olan Aşure günü hangi ibadetler yapılmalıdır? Müslümanlar için çok önemli bir yere sahip olan Aşure günü kılınacak namazlar nelerdir? Bu sene 20 Eylül perşembe gününe denk gelen Aşure günü orucu ve tüm ibadetleri haberimizin detayında...

Aşure günü kılınacak namazlar tutulacak oruç ve edilecek tüm dualar...
Aşure günü kılınacak namazlar tutulacak oruç ve edilecek tüm dualar...
GİRİŞ 21.09.2018 08:46 GÜNCELLEME 21.09.2018 08:46

Aşure günü, Hicri takvimde 10. Muharrem'de idrak ediliyor. Yani bu sene vatandaşlarımız 20 Eylül perşembe günü itibariyle Aşure gününü kutlamış olacak. Peki Hicri yılbaşı olarak kabul edilen Muharrem ayı içerisinde olan Aşure günü ibadeti nasıl yapılmalıdır? Hz. Muhammed'in Muharrem ayına dair hadisleri nelerdir? Muharrem ayının onuncu gününde kutlanacak olan bu özel gün için kısa bir süre kaldı. Müslümanlar için anlamı büyük önem kazanan günlerin başında gelen Aşure günü oruç tutulur mu? İşte Aşure günü kılınacak namazlara ve tüm merak edilen ibadetler...

2018 Aşure günü mesajları! Resimli anlamı en yeni Aşure günü sözleri...

 

 

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Her sene gelenek haline gelen Aşure, bu senede Muharrem ayında evlerde tencereleri kaynatacak. Aşure günü, Muharrem ayının 10. gününe idrak ediliyor. Muharrem ayının 10. günü yani Aşure günü bu yıl 20 Eylül 2018 Perşembe gününe denk geliyor.

AŞURE NEDEN DAĞITILIR?

Aşure bir bereket simgesidir. Aşure dağıtma geleneğinde amaç öncelikle sevabı paylaşmaktır. Çünkü Aşure Müslüman ailemi için kutsal bir tatlı olması nedeniyle dualarla ve Muharrem ayında yapılır. Evinde aşure yapan kadınlar aldıkları sevabı komşuları, yakın çevresi ve tanıdıklarıyla paylaşır. Aşure ne kadar çok kişiye pay edilirse o kadar sevap kazanılır  Aşure bir yemek olarak bilinir Muharrem ayında yapılan ve komşulara dağıtılan bir tür tatlı yemektir aslında bu bir ibadet değildir ama ikram olarak dağıtılması bereket getirmesi açısından önemlidir. 

Aşure Günü Namazı

AŞURE GÜNÜ HANGİ NAMAZLAR KILINIR?

Bu aşure namaz'ı akşam ile yatsı arasında kılınabileceği gibi, bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsı namazından sonrada kılınabilmektedir..

Namaza şöyle niyet edilir: 

"Niyet eyledim Ya Rabbi, senin rıza-i şerifin için namaza. Herhangi bir komşumuz ve din kardeşimin ya da herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş (ise) bu hakkın ödenmesi için

Allah-u Ekber ! 


Birinci Rekatta
1 Fatiha suresi, 1 Ayetel Kürsi, 11 İhlas-ı Şerif

İkinci Rekatta
1 Fatiha suresi, 10 İhlas-ı Şerif

Üçüncü Rekatta
1 Fatiha suresi , 1 El-Hakimut'tekasur, 11 İhlas-ı Şerif

Dördüncü Rekatta
1 Fatiha suresi, 10 İhlas-ı Şerif

Beşinci Rekatta
1 Fatiha suresi, 3 Kafirun suresi 11 İhlas-ı Şerif

Altıncı Rekatta
1 Fatiha suresi, 10 İhlas-ı Şerif okunur ve namazdan sonra dua edilir..

Aşure yapımının püf noktaları! Tam kıvamında lezzetli Aşure Tarifi...

ÖĞLE VE İKİNDİ ARASI 4 REKATLIK NAMAZ

Aşure gününde öğlen ile ikindi arasında 4 rekatlik bir namaz daha kılınır. Bu namazın da her rekatinde 1 Fatiha ve 50 İhlas suresi okunur.

"Namazdan sonra 70 adet istiğfar-ı şerif, 70 adet salavat-ı şerife ve 70 defa "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym" okunur. Hz. Muhammed'in ümmedi ve kendisi için dua edilir."

Aşure Günü Orucu

AŞURE ORUCU NASIL TUTULUR?

Aşure günü yani Muharrem ayının 10.günü oruç tutmak hanefilere göre vacip, şafiilere göre ise müekked sünnetir. Bu günde oruç tutacak olanların Yahudilere muhalefet olması içinde alimler muharrem ayının 9. ve 10. günü; 10. ve 11.günü veya 9., 10. ve 11. günleri oruç tutulmalı demiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) Muharrem ayında tutulan oruç ise Ramazan ayından sonra en çok önem verdiği ay ve oruçtur.

AŞURE GÜNÜ DUASI

Şeyh Şihaübddin-i Sühreverdi (k.s)’dan nakil edilmiştir ki,

Her kim bu duayı Aşure günü 3 kere okursa ölümden bile emin olur.. Zira o sene ölümü takdir edilmiş olanlar bu duayı okuyamazlar.. ALLAH bunu ona okutmaz buyurmuştur…

Aşure Duasının Arapça Okunuşu

ELHAMDULİLLAHİ RABBİL ALEMİN…VESSALETÜ VESSELAMÜ ALA SEYYİDİNA MUHAMMEDİN VE ALA ELAHİ VE SAHBİHİ ECMAİN…

ALLAHÜMME ENTEL BEDİYÜL GADİM….EL HAYYUL KERİM…EL HANNANÜL MENNAN…VE HEZİHİ SENETÜN TECİDETÜN ES ELÜKE FİHEL İSMETE MİNEŞŞEYTANİRRACİM….

VEL AVNA ALA HEZİHİL NEFSİL EMMARETİ BİSSÜ İ VEL İŞTİĞALE BİMA YUGARRİBÜNİ İLEYKE YA ZEL CELALİ VEL İKRAM…
Bİ RAMHMETİKE YA ERHAMER RAHİMİN…VE SALLLAHÜ ALA SEYYİDİNA VE NEBİYYİNA MUHAMMEDİN VE ALA ELAHİ VE SAHBİHİ VE EHLİ BEYTİHİ ECMAİN…

Aşure duasının manası:

Hamd alemlerin RAB bi olan ALLAH a mahsustur…Salatü Selam onun biricik RASÜL ü Efendimiz sav ve onun aline eshabına olsun..

Kendinden evvel hiçbir varlık olmıyan…Varlığı,hayatı,kullarına keremi,ziyade merhameti,nimetler bagışlaması sonsuz ve devamlı olan sensin ALLAH ım…

İşte bu yeni yıldır ki,bu yıl boyunca huzurundan kovulmuş şeytandan beni korumanı,daima kötülüğü emreden nefsime galip olmam için yardımını ve beni sana yaklaştıran işlerle meşgul olmamı,senden dilerim.. Ey CELAL ve İKRAM sahibi ALLAH ım….

Ey ERHAMUR RAHİMİN olan RAB bim rametinin bereketiyle duamızı kabul et…
ALLAH ın selamı hz MUHAMMED MUSTAFA (sav) ın ve onun alinin ashabının ehli beytinin üzerine olsun..

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası