2020 Mübarek Rebiülevvel Ayı'na özel yapılacak tüm ibadetler & dualar - tespihler ve namazlar!

Bu yıl 18 Ekim Pazar tarihi itibariyle eda edilecek Rebiülevvel ayında tüm Müslümanlar ibadetlerini nasıl şekillendirmesi gerektiği hususunda araştırmalarına hız kazandırdı. Ehemmiyeti yüksek Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler, edilecek duaları hazırladık. Maneviyatı derin olan Rebiülevvel ayında kılınacak namazlar!

2020 Mübarek Rebiülevvel Ayı'na özel yapılacak tüm ibadetler & dualar - tespihler ve namazlar!
2020 Mübarek Rebiülevvel Ayı'na özel yapılacak tüm ibadetler & dualar - tespihler ve namazlar!
GİRİŞ 19.10.2020 12:49 GÜNCELLEME 19.10.2020 12:49

İslam dininin temsilcisi Peygamberimiz Hz.Muhammed (S.A.V)'in dünyaya geldiği bir ay olması nedeniyle Müslümanlar için büyük bir önem teşkil eden ve hicri takvime göre kameri ayların üçüncüsü olan Rebiülevvel ayı, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan takvim doğrultusunda 2020 yılı itibariyle 18 Ekim Pazar tarihinde idrak edilecek. Milyonlarca Müslüman Rebiülevvel ayının bereketi ve faziletinden yararlanmak üzere en verimli şekilde gerçekleştireceği ibadetleri belirli bir düzene oturtma ve hangi ibadetlerde bulunması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak açısından araştırmalarını artırmaya başladı.İşte, ehemmiyeti ve maneviyatı yüksek olan Muharrem Ayı ve Safer Ayı'ndan hemen sonra müminleri karşılayan Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetleri ve edilecek duaları haberimizde size özel oluşturduk. İşte, İslam aleminde en kıymetli gecelerden biri olan nitelendirilen Mevlit Kandili'ni de içerisinde barındıran ülkemizin ve dünyanın her kesiminden kulların büyük bir özlemle beklediği Rebiülevvel ayında kılınacak namazlar...

REBİÜLEVVEL AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILIR?

*Rebiülevvel ayına has özel bir dua veya ibadet şekli yoktur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının üçüncüsü olan Rebiülevvel ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır.

rebiülevvel ayında kılınacak namazlar

REBİÜLEVVEL AYINDA OKUNACAK DUALAR NELERDİR?

->En’am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur. Rebiülevvel ayının 18. gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel Ayı’nın ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır. İlk rekâtında fatihadan sonra Kul ya Eyyühel kâfiruni ikinci rekatında da ihlas sureleri okunmak suretiyle namaz eda edilir.

*Rebiülevvel Ayı'nın 12. gecesi ise İki rekat namaz kılınır. İlk rekâtında Fatiha'dan sonra "Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun" ikinci rekatında da "Vağbud Rabbeke hatta ye'tiyekel yakin." ayeti kerimeleri okunmalıdır. Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, iki defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir. Secde bittikten sonra, seccadede otururken 7 defa "Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh" okunur.

rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler

REBİÜLEVVEL AYINDA ÇEKİLECEK TESBİHLER NELERDİR?

->En’am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur. Rebiülevvel ayının 18. gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel ayının ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır.

rebiülevvel ayı ibadetleri

REBİÜLEVVEL AYINDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

Aslında sadece mevlid kandilinde yapılması gereken özel ibadetler yoktur. Her kandil gecesinde yapılması gereken ibadetler;

-Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

-Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli

-Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

-Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

-Bu kandil gehcelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

-Bol bol zikirde bulunulmalı.

-Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli

-Kişi kendine ve diğer Mü'min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

-Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli

-Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı

-Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir.

-O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan okunmalı.

-Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

-Mü'minlerle helalleşilmeli

-Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli;

-Üzerimizde hakları olanlar büyüklerimiz aranıp sorulmalı

-Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli

-Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli.

rebiülevvel ayında çekilecek tesbihler

REBİÜLEVVEL AYINDA KILINACAK NAMAZLAR NELERDİR?

*Rebiülevvel Ayının İlk Gecesinde Kılınması Gereken Namazlar:

->İki Rekat Sünnet: İlk rekâtında fatihadan sonra Kul ya Eyyühel kâfiruni ikinci rekatında da ihlas sureleri okunmak suretiyle namaz eda edilir.

*Rebiülevvel Ayının On İkinci Gecesinde Kılınması Gereken Namazlar:

->İki Rekat namaz kılınır. İlk rekâtında Fatiha'dan sonra " Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun" ikinci rekatında da "Vağbud Rabbeke hatta ye'tiyekel yakin." ayeti kerimeleri okunmalıdır.

->Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, iki defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir.

->Secde bittikten sonra, seccadede oturulken 7 defa "Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh" okunur.

rebiülevvel ayı

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor