Şaban ayında oruç tutulur mu? Şaban ayında yapılacak ibadetler kılınacak namazlar

Mübarek üç ayların ikincisi olan Şaban ayı, Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in yaptığı davranışlar doğrultusunda çeşitli ibadetlerin idrak edilmesiyle geçmesi nasihat edilmektedir. Ramazan ayına hazırlık olarak görülen bu ayda oruç tutmanın ve nafile namaz kılmanın çok sevap olduğu din alimleri tarafından aktarılmıştır. işte Şaban ayında yapılması gereken ibadetler

Şaban ayında oruç tutulur mu? Şaban ayında yapılacak ibadetler kılınacak namazlar
Şaban ayında oruç tutulur mu? Şaban ayında yapılacak ibadetler kılınacak namazlar
GİRİŞ 25.03.2020 10:16 GÜNCELLEME 25.03.2020 10:16
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İslam dinince kutsal görülen üç ayların ikincisi olan Şaban ayı, Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in hadis-i şerifleri ışığında ibadetlerle geçirilmesi tavsiye edilmektedir. Sahabelerin aktardığına göre Hz. Muhammed (s.a.s)’in Şaban ayı boyunca oruç tuttuğu aktarılmıştır. Şaban ayının ibadetle geçirilmesinin bir faydası da Ramazan ayına hazırlık olarak kabul edilebilir. Bu mübarek aylarda Allah’ın rahmetine ve affediciliğine sığınarak tövbe etmek, günahların affedilmesi için dua etmek çeşitli din alimleri tarafından tavsiye edilmektedir. Üç ayların başlamasıyla Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in ettiği şu duayı etmek nasihat edilmektedir:

 

‘Allâhümme bârik lenâ fî Şaban ve belliğnâ Ramazan’ duanın anlamı ise şöyledir: ‘Ya Rabbi bize Recep ve Şaban ayını mübarek kıl ve bizi Ramaza’a ulaştır’ 

ŞABAN AYINDA YAPILMASI GEREKEN İBADETLER

 

Şaban ayı da en az Recep ayı kadar mübarek kabul edilen ve Recep ayı gibi çeşitli dini ibadetlerle geçirilmesi tavsiye edilmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in naklettiğine göre ‘Recep Allah’ın ayıdır, Şaban benim ayıdır, Ramazan ise ümmetin ayıdır’ şeklinde buyurmuştur. Bundan dolayı Peygamber Efendimiz (s.a.s), Şaban ayı boyunca oruç tutarak Allah’a ibadetlerini aksatmamıştır. Şaban ayında din alimlerince yapılması tavsiye edilen ibadetler şöyledir:

- Namaz Kılmak: 5 vakit farz namazın kılınması dışında bu mübarek günlerde Allah’ın rahmeti ve merhametine sığınarak O’nun rızasını kazanmak için nafile namazların kılınması tavsiye edilmektedir. Gece yarısından sonra kalkıp kılınan teheccüt namazı, öğlen namazından yaklaşık olarak 2 saat önce olan kuşluk namazı, akşam namazının hemen ardından kılınan evvabin namazları bulunmaktadır. Gün içerisinde en azından bu namazları kılarak Allah’ın rızası kazanılmaya çalışılmalıdır.

- Kuran-ı Kerim Okumak: Üç aylarda bol bol Kuran-ı Kerim okuyarak Allah (c.c)’ın kullarına ne anlatmak istediğini anlamaya çalışarak O’nun istediği bir kul olmaya çalışmak, o’nun rızasını kazanmaya çalışmak çok önemlidir. Kılınan namazlardan sonra Kuran-ı Kerim’de nakledilen öğütleri dikkate alarak Allah’ın istediği şekilde bir Müslüman olunmasına dikkat edilmelidir. 

- Tövbe İstiğfar Çekmek: Ramazan ayının rızkından ve açılan tövbe kapılarından istifade edebilmek için bol bol tövbe edip Allah’ta af dilenmesi gerekmektedir. Allah’ın hoşnut olduğu işleri yapamaya özen göstererek rızasını kazanmaya çalışılmalıdır. Bunun için çekilmesi gereken tespihler şöyledir:

1- Sübhanallah
2- Elhamdülillah
3- La ilahe illallah 
4- Allahu Ekber
5- Sübhanallahi ve bihamdihi sübhanallahi'l azim.
6- La havle ve la kuvvete illa billah.
7- Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber
Zikir ve teşbih çekmek Allah’ın varlığını, birliğini ve yüceliğini tekrara tekrar yinelediği için sıklıkla çekilmesi çok sevaptır. 

- Oruç Tutmak: Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in çoğunlukla oruç tuttuğu Şaban ayında, ümmetinin de oruç tutmasını tavsiye etmektedir. Bu kıymetli günlerden istifade etmek için bol bol ibadet yapılması ve boş geçirilmemesi konusunda başta Hz. Muhammed (s.a.s) olmak üzere çeşitli din alimleri tavsiye etmektedir. Şaban ayında yer alan en kıymetli gecelerden biri olan Berat gecesinin gündüzünde oruç tutmak ve Şaban ayının son pazartesi günü oruç tutmak çok kıymetlidir. Bundan dolayı imkanı olanların hiç değilse bu iki günde oruç tutmaları nasihat edilmektedir.

ŞABAN AYINDA YAPILMASI TAVSİYE EDİLEN DİĞER İBADETLER

- Peygamber Efendimiz (s.a.s)’ salavatlar getirmek.
- Hoşgörülü ve kibar olmayı huy haline getirmek
- Günahların silindiği bu mübarek ayda günahların affı için tövbe etmek
- Kuran-ı Kerim’in hatim edilmesi dışında manasını bilerek ve anlayarak okumak, Şaban ayında yapılması gereken ibadetlerdendir.

YORUMLAR 1
  • hıghlander 4 yıl önce Şikayet Et
    Şaban ayı,en çok salavat ayıdır.Herkes,her gün,dilinin döndüğü en kısa salavatlardan da olsa,100 salavatı şerife okusun.Mesela:Cezallaahü annaa seyyidinaa muhammeden maa hüve ehluhuuu.(Ya Allaah! sen Efendimiz elçin Muhammedi ve ehlini, razı ve memnun olacağı şekilde, ( çokca hayır ve rahmetlerinle) bizim adımıza mükafatlandır.) Şu sıkıntılı zamanda her müslüman hiç olmazsa bu kadarcık bile, gün atlamaksızın 1 ay ihmal etmezse iyi olur herhalde diye düşünüyorum.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uzmanlar Haber7'ye açıkladı! AK Parti'de önce bu değişmeli
Ekonomistten çok çarpıcı altın tahmini