'Yumurta mı tavuk mu?' sorusu çözüldü!

Yüzyıllarca felsefi ve bilimsel gizemin doruk noktası oldu. Ama artık öyle değil. Bilim adamları “Tavuk mu yumurtadan, yoksa yumurta mı tavuktan çıktı?” bilmecesini çözdüklerini açıkladılar.

'Yumurta mı tavuk mu?' sorusu çözüldü!
'Yumurta mı tavuk mu?' sorusu çözüldü!
GİRİŞ 15.07.2010 07:15 GÜNCELLEME 15.07.2010 07:15
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Bilimadamlarına göre yumurta tavuktan çıkmış. Araştırmacılar yumurta kabuğunun sadece tavukların yumurtalıklarındaki  proteinden yapılabileceğini belirlediler.

Böyle olunca, bir yumurta ancak bir tavuğun içinden çıktığı sürece var olabiliyor.

Ovokledidin-17 ya da OC-17 adı verilen protein kabuğun oluşmasını hızlandırmada katalizör görevi görüyor.

Yumurtanın içinde civciv oluşurken, yumurtanın sarısı ve etrafındaki koruycu sıvıyı barındırmada başlıca görev sert kabuk tanakasına düşüyor. 

İngiltere’nin Sheffield ve Warwick üniversitleri bilim adamları bir yumurtanın oluşumunu  yakından izleyebilmek için süper bir bilgisayar kullandılar. 

HECToR adınaki bilgisayar OC-17 proteininin kabuğun oluşumunu başlatmada kritik bir rol oynadığını belirledi.
 
Bu keşif  “Yumurta kabuğu proteininin kristal çekirdeği üzerindeki yapısal kontrolü” (Structural Control Of Crystal Nuclei By An Eggshell Protein) başlıklı bir raporda yayımlandı.

Cnntürk

YORUMLAR 42
  • sevgi 13 yıl önce Şikayet Et
    metin yazara cevap.... Bir espiri bu kadar ciddileştirilip bu kadar ağırlaştırılabilirdi gerçekten tebrikler... ozaman hiç bir bitkiyide yemeyin onlarda canlı nede olsa işiniz zor ALLAH kolaylık versin:)
    Cevapla
  • Sabit Kal 13 yıl önce Şikayet Et
    İnsan için yaratmanın mümkün olmadığını keşfeden biliminsanları artık. yaratılmışları dev mikroskoplarla, dev bilgisayarlarla inceleyerek, yaratılmayı taklit ve ona tesire çalışmaktadır. Böcekleri, sürüngenleri taklit ederek mükemmel robotlar yaparken, kelebeklerdeki müthiş renk değişimini taklit ederek hologramlardan daha sağlam güvencelere sahip para ve kimlik belgeleri üretmeye çalışmaktadır. Tavukmu, yumurtamı önce suali,biliminsanı için sadece bir konuda öneme haizdir: Yumurta yapmayı taklit ederken hangisinden işe başlamak daha verimlidir? Yorumcular, dalgaya devam!
    Cevapla
  • virüs 13 yıl önce Şikayet Et
    İspanya milli takimı gibi poz vermişler. Bence horozda İnesta gibi hava var.Son golü iyi atmış galiba. İşi gücü bırakıp yıllarca bunu mu araştırmış bilim adamları?Biraz daha araştırsalar hiç bir şeyin tesadüf olmadığını.Maddenin ve mananın da bir yaratıcısı olduğunu anlayacaklardır.Böylece maymunları da araştırmaktan vazgecerler belki!
    Cevapla
  • Sabit Kal 13 yıl önce Şikayet Et
    Bilim insanının konusu Allah varmıdır, yokmudurdan ziyade. yeryüzünde mevcut yaratıkları araçtırarak onlardan insana faydalı veya bazen zararlı sonuçlar çıkarmaktır. Buradaki araçtırmada kim kimden önce çıkmıştır gibi filozofik bir soruya cevap aramak değil, yumurtaların daha sağlıklı, daha verimli ve büyük, belkide istenilen renkte, hatta belkide tavuksuz üretilebilmesinin mümkün olup olmadığı sorusuna cevap bulmaktır. Ancak ara tespit, burada bilim adamlarıyla dalga geçmeye, onları aptalar olarak yorumlamaya, diğer yerlerdede başka buluşlara sebebiyet verir.
    Cevapla
  • Sabit Kal 13 yıl önce Şikayet Et
    Bilim insanlarının dünyaya bakışı ile sizin yorumlarınızın akışı arasında. fersah fersah fark vardır. Ancak bilim insanlarını yorum biçiminiz ile toplumunuzdan bilim insanı çıkma katsayısı arasında ters bir bağlantı var. Bilim insanının araştırırken elde ettiği bulgular ile yorumcuların çıkardığı sonuçlar genellikle uyuşmaz. Bunun sebebi yorumcuların filozof, bilim insanlarının biolog olmasıdır. Onlar, genellikle belli hedefler doğrultusunda sadece bir bulgu elde etmeye çalışırlar ve bunu güncel hayatta nasıl faydalı bir üretime dönüştüreceklerini araçtırırken, siz filozofi üretin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde: “Düşman Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda”
Hükümetin önündeki en zor problem... Rakamlar her yıl kötüye gidiyor