Kaybettiği kimliği 13 günlük hapis yaşattı

Kaybettiği kimliğini bulan şüphelinin işlediği suç yüzünden 13 gündür cezaevinde bulunan Kadir Acar serbest bırakıldı.

Kaybettiği kimliği 13 günlük hapis yaşattı
Kaybettiği kimliği 13 günlük hapis yaşattı
GİRİŞ 22.05.2012 13:02 GÜNCELLEME 22.05.2012 13:02

Bursa'da kaybettiği kimliğini bulan şüphelinin işlediği ''cebir, şiddet ve hürriyeti yoksun bırakma'' suçu nedeniyle cezaevine giren 35 yaşındaki evli ve 2 çocuk sahibi Kadir Acar, 13 gün sonra serbest bırakıldı.

Merkez Osmangazi ilçesi Hürriyet Mahallesi'nde oturan Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıl önce kimliğini kaybettiğini ve yıllar sonra bu yaşadığının, birkaç hafta da olsa hayatını kararttığını söyledi.

O dönemlerde gazeteye ilan vermesi gerektiği yolunda kendisine önerilerde bulunulduğunu dile getiren Acar, ilan verip vermediğini hatırlamadığını ancak yeni bir kimlik çıkardığını anlattı.

Acar, çalıştığı bir iş yerinin görevlendirmesi sonucun 2006'da yurt dışına çıkmak üzere pasaport çıkarmak istediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''İl Emniyet Müdürlüğü'ne gittim, ilk kez pasaport çıkaracağımı söyledim ama bana daha önce yurt dışına çıktığımı söylediler. Şaşırdım, adıma açılmış dosyayı görünce daha çok şaşırdım. Bana ait kimlikle ama benim olmayan bir fotoğrafla pasaport çıkarılmış. Kaybettiğim kimlikle çıkarılmış olabileceğini anlattım ve doğruluğunu kabul ettiler. Yoksa o anda evrakta sahtecilik suçundan kelepçeyi takacaklardı. Çok korktum ama o dönem Allah'a şükür atlattım.''

-Kelepçeleri takınca...-

Aradan yıllar geçtiğini ve bir daha kaybettiği kimlikle ilgili bir sorun yaşamadığını belirten Acar, ''Bir süre önce temizlik işçisi olarak çalıştığım hastaneye gelen polisler beni götürene kadar sorun yoktu. Kelepçeleri takınca, suçumu, neye uğradığımı bilemeden dünyam yıkıldı. Nisan ayının son haftasında, evde eşim ve çocuklarım akşam eve gelmemi beklerken beni cezaevine götürdüler'' dedi.

Hakkında 3 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası olduğunu öğrendiğinde çok şaşırdığını anlatan Acar, bugüne kadar bir kavganın yanından bile geçmediği halde adam kaçırma, darp gibi suçlardan hapse girmesini anlayamadığını söyledi.

Kadir Acar, tek suçunun 10 yıl önce kimliğini kaybetmek olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Darp ve adam kaçırma suçlarından cezaevine göndermişler. Orada 'suçun ne?' diye sordular. 'Ben de bilmiyorum suçumun ne olduğunu' dedim. Sonra beni 47 hükümlünün bulunduğu koğuşa aldılar. Birçok suçtan hüküm giymişlerin arasında çok korktum. Ne yapacağımı bilmeden ilk günümü çok zor geçirdim. Allah kimseyi oralara düşürmesin. Cezaevinin duvarları üzerime geliyordu, sanki üzerime yıkılıyor sandım. 13 gün sonra tahliye oldum ancak çok zor geçti. Suçsuz yere hapiste yattım, 13 gün, 13 yıl gibi geldi. Bundan sonra bırakın suçun yanından geçmeyi birine tokat bile atmam. Suçsuz olduğum için 'iki gün yatarım' diye girdim, 13 gün kaldım. Kıyafet de götürmemiştim, çok zorlandım.''

Cezaevinde kaldığı 13 günde, suçsuz olduğuna ve serbest bırakılması gerektiğine ilişkin sayısız dilekçe yazdığını ancak hiçbirine yanıt alamadığını belirten Acar, içeri girmesinin 13'üncü gününün sabahında cezaevinden mahkemeye çıkarılacağı Bursa Adliyesi'ne götürüldüğünü anlattı.

Sabahtan gittikleri adliyede öğleye kadar beklediklerini dile getiren Acar, ''Zaman geçmek bilmedi. Sonra öğle paydosu geldi. Saatler gün gibi gelmeye başladı. Sonunda hakim karşısına çıktım. Şüphelinin, kaybettiğim kimliği kullanarak tuttuğu avukat da oradaydı. Avukat, 'Benim daha önce savunduğum Kadir Acar bu değil' deyince beni serbest bıraktılar. Halen ayaklarım titriyor, hapisteki günlerim rüyalarıma giriyor. Evime gelince eşime, çocuklarıma sarıldım. Şimdi çok mutluyum. Zor günlerdi ama geride kaldı'' diye konuştu.

-9 yıl buluntu kimlikle yargılandı-

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 2003'te, bir kişinin ''cebir ve şiddet kullanılarak kaçırılması, hürriyetten yoksun bırakılması'' nedeniyle açılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 2 zanlı, cezaevine gönderildi.

Yargılama süreci başladığında ise zanlılardan biri, bulduğu Kadir Acar'ın kimliğini kullanarak, cezaevinden noter aracılığıyla avukata vekalet verdi. Avukat, gidip görüştüğü ve adını ''Kadir Acar'' olarak bildiği kişinin savunmasını üstlendi.

Aradan geçen süre içinde 2 sanık, tahliye edildi ancak yargılama, kanun değişiklikleri ve yoğunluk nedeniyle bu yılın 15 Mart'ında sonuçlandı. Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karara göre, tutuksuz yargılanan 2 kişi, ''cebir, şiddet ve hürriyeti yoksun bırakma'' suçlarından hapis cezasına çarptırıldı.

Bu karardan sonra kendini Kadir Acar olarak tanıtan kişi ortadan kayboldu, diğer sanık ise Ankara'da Sincan Cezaevi'ne gönderildi.

Kararın adresine tebliğ edildiği Kadir Acar, herhangi bir yanıt alınamayınca, polis tarafından yakalanarak Adliye'ye götürüldü.

Acar, Nisan ayının son haftasında kaybettiği kimlik ve inanamadığı bir şekilde gelişen süreç nedeniyle cezaevine girdi.

Suçları gerçekte işleyen sanığın vekalet verdiği avukat ise ''Ağabey Erol Acar bana geldi ve durumu anlattı. Cezaevine gittim, Kadir Acar'ı gördüğümde çok şaşırdım. Bana vekalet veren ile bu Kadir Acar çok farklı kişiler. Durumu 5. Ağrı Ceza Mahkemesi'ne bildirdim. Tamamen suçsuz bir kişi, hapiste olmamalı'' diyerek bir yanlıştan dönülmesini sağladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Lokanta ve kafelerde yeni dönem! KDV oranları yükseltildi
AK Parti'den İsrail'in alçak paylaşımına sert tepki: Katliam şebekesini rahatsız ediyor