Dişlerde renk değişimi neyin belirtisi?

Estetik açıdan yarattığı sorunun yanı sıra dişlerdeki sararma veya renk değişimleri hastalık habercisi de olabilir.

Dişlerde renk değişimi neyin belirtisi?
Dişlerde renk değişimi neyin belirtisi?
GİRİŞ 10.06.2016 09:37 GÜNCELLEME 10.06.2016 09:37
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Dişte soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklere karşı oluşan ağrı ve hassasiyetlerin de, yeme sırasında oluşan ağrıların da iltihaptan kaynaklanabileceğini belirten Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, dişlerdeki renk değişiminin de dikkate alınması gerektiğini söyledi. 

“Dişlerde meydana gelen aşırı renk değişimleri deiltihap belirtisi olarak algılanabilir" diyen Kışlaoğlu, şunları söyledi: 

"Dişin mine ve dentin tabakalarının altında pulpa olarak adlandırılan dişin canlılığını sağlayan damar ve sinirlerin bulunduğu bölüm vardır. Dişin kuronunda pulpa odası adını alan bu bölüm diş köklerinin sonuna kadar uzanmaktadır. Pulpanın herhangi bir sebeple iltihaplanması durumunda, dişin sinirinin alınarak, kanalların sterilize edilip ardından doldurulması gerekmektedir. Kanal tedavisi canlı dişlerde tek seansta, canlılığını yitirmiş dişlerde de genellikle iki seansta uygulanmaktadır.” 

"HER İNSANIN AĞZINDA BAKTERİ VARDIR"

Her insanın ağız boşluğunda bakteriler olduğunu kaydeden Kışlaoğlu, şöyle devam etti:

“Bakteriler aldığımız birçok gıda ile birleşerek ağzımızda asitlerin oluşmasını sağlarlar. Bu oluşan asitleri ağız hijyenimize önem vermezsek diş minesine zarar verirler ve mine tabakasında çürük oluşmasına neden olurlar. Minede oluşan çürükler tedavi edilmezse, mine tabakasının altındaki dentin tabakasına geçerler. Dentin tabakası ağrı yoluyla bizi uyarmasına karşın oluşan çürük yine tedavi edilmezse bu kez mikroorganizmalar pulpaya doğru harekete geçerler.

DİŞİN CANLILIĞINI YİTİRMESİNE NEDEN OLUR

Bu sırada pulpa kendini korumak için ağrı yolu ile bizi uyarıya geçer. Ama yine dişimizi tedavi ettirmezsek bir müddet sonra mikroorganizmalar pulpa içindeki damar ve sinirleri harap ederek iltihabın oluşmasını sağlarlar. Pulpada iltihabın oluşmasının bir başka yolu da travmalardır. Dişe gelen bir darbe, kök ucundan dişin köküne giren damar ve sinirlerin kopmasına, böylece dişin canlılığını yitirmesine neden olur.

Bu durumu herhangi bir yolla mikroorganizmaların eklenmesi pulpanın iltihabına neden olur. Pulpanın enfekte olmasının bir başka yolu da, diş çevresinde uzun süreli periodontal (diş eti ve çevresi) hastalığın bulunmasıdır.”

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 2
  • muhammed numan 7 yıl önce Şikayet Et
    aklı olan hastalığını internetten sorgulamaz
    Cevapla
  • zeynel zeynel 7 yıl önce Şikayet Et
    aynen abla docru söyluOrsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin en iyi işverenleri belli oldu! 600’den fazla şirket analiz edildi...
Filistin protestoları 103 yıllık geleneğe damga vurdu! Dikkat çeken ayrıntı kaydedildi..