Ağızdaki beyaz yaralar nasıl geçer?

Ağızdaki beyaz yaralar nasıl geçer, toplumun %25'i ağız içi yaralarına maruz kalmaktadır.

Ağızdaki beyaz yaralar nasıl geçer?
Ağızdaki beyaz yaralar nasıl geçer?
GİRİŞ 20.12.2016 16:06 GÜNCELLEME 20.12.2016 16:09
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Aft olarak adlandırılan ağız içindeki beyaz yaralar, dilde, damakta, yanakta ve dişetlerinde oluşum gösterebilir. Kişi yemek yerken, su içerken hatta konuşurken zorlanabilir. Beyaz renkli yaralar bazen küçük bazen 1-2 milim derinliğinde olabilir.

Ağızdaki beyaz yaralar bazen tek başına bazen birkaç tane birden oluşabilir. Yaraların oluşum nedeni değişik faktörlere bağlı gerçekleşebilir. Ağız içindeki yaralar 1 hafta içinde kendiliğinden geçebilir. Sağlıksız beslenme, bağışıklık sisteminin zayıf olması ağız yaralarında önemli rol oynamaktadır. Ağız yaralarına maruz kalmamak için öncelikle düzenli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Kişisel bakım ihmal edildiği sürece ağız yaralarına maruz kalmak kaçınılmaz olur.

Ağızdaki Beyaz Yaraların Nedenleri

-Travma
-Stres
-Yiyecekler
-Kullanılan diş macunu
-Bazı hastalıklar
-Bağışıklık sisteminin zayıf olması
-B12 ve C vitamini eksikliği
-Sigara tüketimi olarak sayılabilir.

Ağızdaki Beyaz Yaralar Nasıl Geçer?

- Ağızda oluşan beyaz yaralar genellikle hiçbir müdahaleye gereke kalmadan 1 hafta içinde kendiliğinden geçer. Ağız yaraları için doktora başvurulduğunda doktor antibiyotik ve ağız gargarası reçete eder. Bu tedavi yöntemi ile ağızdaki beyaz yaralar genellikle kontrol altına alınabilir. Ağız yaraları evde de uygulanabilecek basit yöntemler ile de kontrol altına alınabilir.

Ağızda oluşan beyaz yaralara tuz bastırılabilir. Tuz direkt olarak yaralara bastırılabileceği gibi tuzlu su ile gargara yapmakta ağızdaki beyaz yaraların geçmesini sağlayacaktır. Yaraya tuz bastırmak oldukça acı veren bir yöntem olsa da yaralar üzerinde etkili olacaktır. Günde 3 defa uygulandığında ağız yaralarından kısa sürede kurtulmak mümkün olacaktır. Aynı işlem sirke ile de yapılabilir.

- Asitli ve baharatlı yiyeceklerden uzak durarak ağızdaki beyaz yaralar kısa sürede geçirilebilir. Ağızda beyaz yara oluştuğunda domates, narenciye ya da asitli yiyecekler tüketmekten kaçınılmalıdır. Bu sayede yaralar daha çabuk geçecektir.

- Kabartma tozu ağız yaralarını geçirmek için kullanılabilecek bir diğer üründür. Kabartma tozu birkaç damla su ile karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Elde edilen karışım yaralı bölgelere sürülerek birkaç dakika bekletilir. Günde 3 defa uygulanabilir.

- SLS içermeyen diş macunları da ağızdaki beyaz yaralar için etkili tedavi yöntemlerindendir. Ayrıca eczanelerden kolaylıkla temin edilebilecek bu tür diş macunlarının yanı sıra ağrı kesici jeller de kullanılabilir.

Çilek yaprakları da ağızdaki beyaz yaralara karşı iyi gelir. Bir miktar çilek yaprağı 1 litre su ile kaynatılarak çay şeklinde demlenir. Demlenen çay ağızdaki beyaz yaralar için gargara suyu olarak kullanılır.

Limon suyu ağız içindeki beyaz yaralar için etkili bir yöntemdir. Limon suyu ile ağız içi gargarası yapılırsa ağızdaki beyaz yaralar kısa sürede geçer.

-Keten tohumu yine ağızda oluşan beyaz yaralar için etkili bir bitkidir.
Siyah dut, böğürtlen gibi kırmızı meyveler ağızdaki beyaz yaralara karşı iyi gelir.

YORUMLAR 22
  • Türkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Ağız içi yaraları için gece yatmadan önce yaraların üzerine sürün ağrınız geçinceye kadar bir kaç gece devam edin.Kenacort-A merhem
    Cevapla
  • Türkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Ağız içi yaraları için gece yatmadan önce yaranın üzerine sürüp yatın sabaha kadar birşey yiyip içmeyin ağrınız geçinceye kadar geçenleri tekrarlayın. Kenacort-A merhem
    Cevapla
  • yagmur 2 yıl önce Şikayet Et
    yaraya rakı gibi bişey varsa evde onu peçeteye dökün oraya koyun uyuşturuyo iyi oluyo acısı geçti sakın kolonya dökmeyin
    Cevapla
  • Utku ceviz 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu ne abi 3 hafta önce 2 tane vardı onlar geçti gene başladı tamam domates yemicem asştten uzak durcamtemek yiyemiyor çok acıyor
    Cevapla
  • 13 yaşındayım 4 yıl önce Şikayet Et
    Benim hem iki dişim çıktı bir ağrıyan var 2 tanede o beyaz renkli yaradan var abi suyu bile zor içiyorum
    Cevapla
  • ....... 1 yıl önce Şikayet Et
    Bende diş doktoruna oldu çekildi ve 1saat sonra şişti ve koskocaman yara oldu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?
Irak'la uzlaşma sağlandı, PKK'ya en büyük darbe geliyor! 40 km. derinliğe inilerek...