Çocuklarda gece terlemesi neyin habercisi

Terleme, fizyolojik ve hayati bir süreçtir. Vücut ısısı beynin hipotalamus bölgesindeki ısı düzenleme merkezi tarafından kontrol edilir.

Çocuklarda gece terlemesi neyin habercisi
Çocuklarda gece terlemesi neyin habercisi
GİRİŞ 22.04.2016 12:12 GÜNCELLEME 22.04.2016 12:12
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Terlemenin faydası ter bezlerinin yaydığı sıvının, vücuttan atıldıktan sonra buharlaştığı ve böylece vücudun aşırı sıcaklarda ısı dengesini koruduğudur. Terlemenin ikinci faydası ise insan vücudundaki zararlı maddeler terleme yoluyla dışarı atılması olarak gösterilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sultan Duyar Doğan, çocuklarda gece terlemesini anlattı.

Gece terlemesi ebeveynlerin çocuklarında en çok endişe ettikleri bir durumdur. Gece, çocuklarda terleme çok sık görülür fakat genel olarak çok kötü bir anlamı yoktur. Çarşaflarının ve elbiselerinin sırılsıklam olması şeklinde bir gece terlemesi olur.

GECE TERLEMESİNİN NEDENLERİ

Çocuklarda çeşitli nedenlerle gece terlemesi görebilirsiniz. Genellikle fizyolojik, yani altında hastalık olamayan normal bir durumdur. En çok çevre faktörlerinden kaynaklanan bir durumdur. Çok fazla giysiler, fazla örtünmeden, çok sıcak oda ıssısından kaynaklanan terlemedir.

Çocuklar yetişkinlere göre daha çabuk ve kolay terler. Yıl 2012’de 7 - 12 yaş arası 6381 çocuk arasında yapılan bir araştırmada 11,7 % çocukların haftada en az 1 kere gece terlediğini tespit edilmiştir. Erkek çocuklarında daha fazla görüldüğü ve genellikle terlemenin üst solunum yollu hastalıkları, sinuzit, bronşit, genel soğuk algınlığı, uyku bozuklukları ve atopik hastalıklara bağlı olarak görülmüştür.

Çocuklarda gece terlemeleri sağlık sorunlarında görülebilir: Viral enfeksiyonlar, bronşit, sinüs enfeksiyonu, zatürre gibi sağlık sorunları. Eğer çocuğunuz gece yarısı uyanıyorsa ve aşırı bir susama ve açlık ile diyabet hastalığın bir işareti olabilir. Çocuklarda aşırı tiroid hormonu (tiroksin) salgılanması, hipertiroidi de aşırı terleme yapacaktır. Hipertiroidi rahatsızlığında çocuğun vücudu yorgun olur, aşırı kilo kaybı ve karın ağrıları olur. 4-8 yaş arası çocuklarda gece korkulu rüyadan ile uyanmaları da gece terlemenin sebebi olabilir. Çok ciddi hastalıkların da bir belirtisi olabilir. Gece terlemesi Hodgkin hastalığı, lösemi, malign deri kanseri, tüberküloz, beyin hastalıkları gibi ciddi hastalıklarında işareti olabilir.

GECE TERLEMELERİNE KARŞI NASIL ÖNLEM ALINMALI?

  • Gece oda sıcaklığı 16-20 derece arası olmalı.
  • Gece uyurken oda sıcaklığı ne kadar az olursa uyku kalitesi de o kadar iyi olacaktır.
  • Çocuklarımızı fazla giysi ile yatırmamalıyız. Keten ve rahat giysiler tercih edilmeli.
  • Çocuğa yatmadan önce ağır yemekler yedirilmemeli.
  • Çok şekerli yiyeceklerden ve kafein içeren içecekler kaçınmalı.
  • Çocuğunuzun sıvı alımı gün içerisinde yeterli olmalı.

Eğer bunların hepsini uyguluyorsanız ve çocuğunuzda gece terlemesi çok aşırı bir şekilde devam ediyorsa artı yanın sıra başka şikayetler varsa (örneğin kilo kaybı, iştahsızlık) mutlaka bir çocuk doktoruna başvurmalısınız.
 

YORUMLAR 2
  • Eren 4 yıl önce Şikayet Et
    Aşırıdan kastınız ne kadar.
    Cevapla
  • ayla 5 yıl önce Şikayet Et
    usaq terlemesi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten KDV açıklaması: Artış yapmadık
Sancaktepe Belediyesi'ndeki jakuzi yalanına İsmail Erdem'den tokat gibi cevap!