Sağlık Bakanlığı'na sezaryan tepkisi!

Sağlık Bakanlığı tarafından sezaryen oranı yüksek olan hekimlere uygulanan inceleme ve meslek içi eğitim görevlendirmelerini durdurduğunu belirtmesine Hasta Hakları Derneği'nden tepki geldi.

Sağlık Bakanlığı'na sezaryan tepkisi!
Sağlık Bakanlığı'na sezaryan tepkisi!
GİRİŞ 26.01.2011 11:59 GÜNCELLEME 26.01.2011 11:59

Av. Behiye Günel Gürbüz yaptığı yazılı açıklamada, dernek olarak sezaryene karşı olduklarını ve geçmişte bununla ilgili çalışmalar yaptıklarını, bu çalışmalardan biri olan ve 2009’da hazırlanan “Geri Dönüşü Olmayan Karar Sezaryen” başlıklı raporlarının Sağlık Bakanlığı tarafından da ciddiye alındığını belirtti. Ancak gelinen noktada bakanlığın sezaryen konusunu yeteri kadar ciddiye almadığını ifade eden Gürbüz, Ekim ayında TBMM Genel Kurulunda, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın "Böyle keyfekeder, 'haydi sezaryenle doğum yapsın' demek yanlış bir şeydir. Bu maalesef, yıllar içerisinde hem hekimlerimizde hem de ailelerde yerleşmiş bir kültürdür. Bu kültürü değiştirmeye çalışıyoruz. Bunun için bir program yaptık ve bunu sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Bu konuda eğitim çalışmaları yapıyoruz" sözlerini hatırlatarak, “Bu tarihten sadece bir ay sonra, Aralık ayında sezaryen oranı yüksek olan hekimlere uygulanan inceleme ve meslek içi eğitim görevlendirmelerini durdurduğunu açıklamıştır. Sayın Bakanın diliyle, sezaryenin keyfekeder bir şekilde yapılmasını önlemek için Sağlık Bakanlığı üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemiştir” dedi.

Gürbüz bakanlığın konuya yaklaşımının sezaryeni önlemek yerine, teşvik etmek olduğunu iddia ederek şunları söyledi:

“Tüm dünya bugün sezaryen konusunda bir hastalıkla savaşır gibi stratejiler geliştirip halkını bu yönde bilinçlendirmek amaçlı eğitimler düzenlerken, ülkemizde zaman zaman basında adeta kamuoyunu susturmak amaçlı çıkan bu yöndeki haberlerdeki girişimler ya hiç yerine getirilmemiş veya sezaryen oranı yüksek olan hekimlere uygulanan inceleme ve meslek içi eğitim uygulamasında olduğu gibi 'sessizce' rafa kaldırılmıştır.”

Ülkedeki sezaryen oranlarında azalma olmadığı aksine bir artış yaşandığını öne süren Gürbüz, “Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği sezaryen oranı tüm doğumların yüzde 15-20’si iken bu oranın ülkemizde %40’ı bulduğunu hatta bazı hastanelerde neredeyse yüzde 100’e ulaştığını sayın bakan kendisi ifade etmiştir. Özellikle batı bölgelerinde ciddiyetle tahlil edilmesi gereken bir artış kayda geçmiştir” dedi. 

KAYNAK: ANKA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fatih Terim'e ağır darbe! Şampiyonluk şansı mucizelere kaldı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması