Dünyanın en eski tuvaletine büyük ilgi

Afyonkarahisar'da dünyanın ve Anadolu'nun bilinen en eski tuvaletlerinden birisi kabul edilen, Friglerden kalma alaturka tuvalet, yoğun ilgi görüyor.

Dünyanın en eski tuvaletine büyük ilgi
Dünyanın en eski tuvaletine büyük ilgi
GİRİŞ 31.01.2014 15:50 GÜNCELLEME 31.01.2014 15:50

Milattan önce (M.Ö.) 1200-700 yılları arasında yaşayan ve devasa kayalara oydukları yerleşim yerleriyle bilinen Frig Uygarlığı, sadece kaya anıtlarıyla değil, kaya anıtlarının içerisine yaptıkları ve günümüzde de geçerliliği olan bölümlerle görenleri şaşırtıyor.

TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesine bağlı Ayazini beldesinde dönemin yöneticilerinin meclis binası olarak kullandıkları düşünülen 3 katlı bir kaya oyması yapının en üst katına yapılan alaturka tuvaletin o zamanlarda düşünülmesi, yapıyı ziyarete gelen turistlerin hayli ilgisini çekiyor.

YAKLAŞIK BİN 500 YILLIK

Friglere ait kaya yapısına Roma ya da Bizans döneminde yapıldığı ve yaklaşık bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen alaturka tuvalet, aynı zamanda dünyanın ve Anadolu'nun bilinen en eski tuvaletlerinden birisi olarak da kabul ediliyor.

GÜNÜMÜZE DE ÖRNEK OLDU

Tuvaletin yanında döneminde banyo olarak kullanıldığı tahmin edilen ve küvet şeklindeki oymalar da en az tuvalet kadar görenleri şaşırtıyor. O dönemlerde ihtiyaçtan yola çıkılarak yapıldığı sanılan bu bölümlerin aynı zamanda günümüze de örnek olduğu biliniyor.

“FRİGYA BÖLGEMİZİN EN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİ AYAZİNİ BELDESİDİR”

Yapı ve içerisinde bulunan bölümlerle ilgili açıklamalarda bulunan Afyonkarahisar Müze Müdürü Mevlüt Üyümez, kentin tarihi süreç içerisinde medeniyetlere beşiklik etmiş Anadolu'nun önemli merkezlerinden birisi olduğunu kaydetti.

KALINTILAR GÜNÜMÜZE KADAR ULAŞTI

Friglerin MÖ 1200 ile 700 yılları arasında Anadolu'da yaşadıklarını ve çok sayıda yapı inşa ettiklerini dile getiren Üyümez, “Frigler ülkeleri yıkıldıktan sonra bu bölgede uzunca süre yaşamlarını devam ettirmişlerdir. Frigya Salutaris olarak adlandırılan yani ‘Şifalı Frigya' olarak adlandırılan bölgemizde Roma ve Bizans döneminde de yerleşimler olmuş ve önemli kalıntılar günümüzde kadar oluşmuştur'' dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Starbucks’ı boykot edenlere ‘salak’ diyen Ümit Özdağ, oyuncu Sinan Albayrak’a dava açtı
Yapay zeka nasıl düşünüyor?