453 yıllık Osmanlı köprüsü bulundu

Macaristan’ın en büyük ikinci nehri olan Tisza Nehri'nde 453 yıllık Osmanlı köprüsü su yüzüne çıktı.

453 yıllık Osmanlı köprüsü bulundu
453 yıllık Osmanlı köprüsü bulundu
GİRİŞ 30.08.2015 15:37 GÜNCELLEME 30.08.2015 15:37
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Macaristan'da son haftalarda yaşanan kuraklık nedeniyle Tuna Nehri'nden sonra ülkenin en büyük ikinci nehri olan Tisza Nehri'nde sular çekilince 1562 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından inşa edilen asma köprünün kalıntıları ortaya çıktı.

Szolnok şehrinin Janos Damjanich Müzesi arkeoloğu Dr. Robert Kertesz İHA muhabirine köprü kalıntılarını göstererek önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Kertesz, Osmanlı İmparatorluğu’nun Szolnok şehrinin 1552 yılında fethettiğini, 1562 yılında ise Budin paşası Güzelce Rüstem Paşa’nın emriyle köprünün yapıldığını, köprünün Tisza Nehri üzerinde yapılmış ilk ahşap köprü olduğunu kaydetti. Dr. Kertesz, meşe ağacından yapılan köprünün 110 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde, 2 öküz çeken kanı arabasının karşılıklı geçebileceği genişlikte yapıldığını açıkladı.

Köprünün yapılmasının bölge ve Avrupa ticaretine büyük katkı sağladığına değinen Dr. Kertesz, "16 ve 17. yüzyıllarda O dönemde köprü üzerinden Batı ve Doğu Avrupa pazarlarına yıllık on binin üzerinde büyük ve küçükbaş hayvanın geçişi sağlandı. Türkler bu geçişlerden belirli bir ücret alıyorlardı. En düşük ücreti bölge halkı ödüyordu. Ticaret yapanlardan ise daha yüksek geçiş ücreti alınıyordu" diye konuştu.

Szolnok şehrinin Osmanlı İmparatorluğu için önemli bir şehir ve kale olduğunu dile getiren Dr. Kertesz, 16. Yüzyılda Macaristan’daki en büyük ikinci caminin Osmanlı tarafından buradaki kalede yapıldığını, Sultan Süleyman Camisi adındaki caminin Osmanlı’nın çekilmesiyle bölgeyi alan Avusturya İmparatorluğu tarafından yıktırıldığını belirtti. Türk devletinden köprü ile ilgili yapmak istedikleri çalışmalar için destek de isteyen Macar bilim adamı Dr. Robert Kertesz, araştırmaların nehirden ve havadan yapılacak çekimlerle devam edeceğini ve toplanan fotoğraflarla köprünün üç boyutlu bir modelinin hazırlanması için gayret edeceklerini söyledi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • Baska soze ne hacet 8 yıl önce Şikayet Et
    Köprüden bizim haberimiz olamıyorsa, suyun altındaki milyonlarca balığın haberi olabiliyorsa ben kendi adıma söylüyorum, büyük bir hiçmişim başka birşey değilmişim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'