Antik kentte 'Poseidon' tasvirli mozaik bulundu

Adana'da Aigeai Antik Kenti'ndeki kazıda, hamam bölümünde Poseidon'un tasvir edildiği mozaiğe rastlandı.

Antik kentte 'Poseidon' tasvirli mozaik bulundu
Antik kentte 'Poseidon' tasvirli mozaik bulundu
GİRİŞ 20.08.2016 14:54 GÜNCELLEME 20.08.2016 14:55
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Adana'nın Yumurtalık ilçesindeki arkeolojik kazıda, Poseidon'un tasvir edildiği nadir rastlanan bir mozaik bulundu.

"BÜTÜN YIKANANLAR SİZE SELAM OLSUN"

Adana Müze Müdürlüğü uzmanlarınca 1. derece arkeolojik sit alan olan Aigeai Antik Kenti'nde sürdürülen çalışmalarda, Roma dönemine ait hamamın soğukluk bölümünde Poseidon'un tasvir edildiği mozaiğe rastlandı. Mozaiğin alt kısmında kısmen tahrip olmuş ve Grekçe yazılmış ’’Bütün yıkananlar size selam olsun’’ anlamı taşıyan yarım bir metin de ortaya çıkarıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, Yumurtalık ilçesinin antik dönemde “Aigeai” olarak adlandırıldığını, önemli bir liman kenti olan bu şehrin tarihinin MÖ 2. yüzyıla kadar uzandığını söyledi.

Kentin, Roma İmparatorluk döneminde stratejik öneme sahip donanma üssü olarak kullanıldığını, ayrıca bir sağlık merkezi ve antik dönemin hastaneleri olan Asklepion ile de ünlü olduğunu anlatan Tari, antik dünyanın 3 büyük Asklepios Tapınağı'ndan birinin bu kentte olduğunu dile getirdi.

POSEIDON TASVİRLİ MOZAİK

Tari, zengin tarihsel kalıntıya sahip bölgede, daha önce de Eros’un tasvirlendiği mozaik bulduklarını hatırlatarak "Yapılan kurtarma kazısında yeni bir mozaiğe daha rastladık. Roma Dönemi’ne ait hamam yapısının frigidarium (soğukluk) bölümünün zemininde dairesel çerçeve içerisinde nadir rastlanan güzellikte Poseidon tasvirli mozaik bulunmuştur." dedi.

YAKLAŞIK 11 METRELİK MOZAİK

Adana Müze Müdür Vekili Nedim Dervişoğlu da kentin turizm potansiyelini ortaya çıkaracak çalışmalar kapsamında kazılara ayrı bir önem verdiklerini, kent genelinde bu tür kurtarma kazıları da gerçekleştirdiklerini belirtti.

İlçedeki kazıda buldukları tasvir ve yazının dikkat çekici olduğunu ifade eden Dervişoğlu, şunları kaydetti:

"Yürütülen çalışmalar sonucunda 11,39 metrekarelik alana sahip, iki ana panoya ayrılmış ve bu panolarda dairesel çerçeveler içinde tasvirlerin bulunduğu mozaik bulduk. Güneydoğu yönünde yer alan tasvir tamamen tahrip olmakla birlikte kuzey yönünde yer alan dairesel çerçeve içerinde cepheden tasvirlenen elinde trident (üç dişli yaba), bir omuzunu kapatacak bir örtüsü yer alan Kronos ile Rheia’nın oğlu Zeus ve Hadesin kardeşi Roma mitolojisinde Neptün olarak bilinen Poseidon tasviri yer alıyor. Poseidon tasvirin sağında ve solunda yunus balığı figürleri görülmektedir. Mevcut mozaiğin kuzey yönüne doğru kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla olası bir metnin yer alması durumunda bu yazıtın anlam kazanacağı düşünülmektedir. Mozaiğin MS 3 ya da 4. yüzyıla tarihlenebileceği düşünülüyor."

Dervişoğlu, Poseidon mozaiğinin alt kısmındaki dairesel çerçeve içerisinde kısmen çapa betimlemesinin bulunduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 18
  • hasan 7 yıl önce Şikayet Et
    Admin o ceviriyi yapan adami biliyorsaniz soyleyin gitsin yeniden yunanca ogrensin.. tam cevirisi su : hepimiz takip edelim/ yolundan gidelim... bilmiyorlarsa en azindan bilen birisine sorsunlar kafalarindan sallamasinlar.. cevirilerinin uzaktan yakindan alakasi yok.
    Cevapla
  • serkan 7 yıl önce Şikayet Et
    olurda olursa 1000 yıl sonra bugünkü yazılanları görenler, ne bilgeymiş mi diyecek, bırakın yav:)
    Cevapla
  • Macit 7 yıl önce Şikayet Et
    esasen güzel söz
    Cevapla
  • hakkı yıldırım 7 yıl önce Şikayet Et
    hayret ya!... mozayiğin ms 3 yada 4 yy ait olabileceği söylenmiş, mantıklı eh fena fikir değil , fosilciler gibi bilmem kaç milyon yıl önce deyip sallamamışlar.
    Cevapla
  • Real yorumcu 7 yıl önce Şikayet Et
    Tekrar bakin "sıhhatler olsun" yazıyordur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar