Ulucak Höyüğü'nde 7 bin 700 yıllık marangoz aleti bulundu

İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, sığır şekli verilmiş 7 bin 700 yıllık 'sap düzeltici' bulundu.

GİRİŞ 18.10.2023 09:53 GÜNCELLEME 18.10.2023 10:44
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa Belediyesi ve Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nin desteğiyle İzmir'in en eski yerleşimi olan 8 bin 850 yıllık Ulucak Höyüğü'ndeki kazı çalışmaları sürüyor. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Çevik'in 2009'da kazı başkanlığını devraldığı höyükteki bu yılki çalışmalarda 7 bin 700 yıllık üç insan figürünün ardından sığıra benzetilmiş 7 bin 700 yıllık, ahşaba yuvarlak şekil vermek için kullanılan 'sap düzeltici' bulundu.

'HEM İŞLEV HEM SEMBOLİZM BİR ARAYA GETİRİLMİŞ'

Ulucak Höyüğü'nün İzmir'in ilk yerleşim yeri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çevik, "Ulucak, Batı Anadolu'nun en eski yerleşimlerinden birisi. Burada günümüzden 8 bin yıl öncesinde kil objelerin artığını görüyoruz. Bu buluntumuz, aslında kil malzemeden yapılmış eşsiz bir eser. Sap düzeltici ile ahşabı sürterek yuvarlak hale getirilmesi sağlanıyor ya da kemik iğnelerinin de yine sürterek pürüzsüz hale getirilmesi sağlıyor. İşlevsel olarak sap düzeltici. Bunu özel kılan hem işlevsel bir nesne hem de aynı zamanda hayvan biçiminde yapılmış bir eser. Büyükbaş hayvana benzetilmiş, kuyruk bölümünü görebiliyoruz. Sığır biçiminde şekillendirildiğini görüyoruz. Hem işlev hem sembolizm bir araya getirilmiş. 7 bin 700 yıl öncesine dayanıyor" diye konuştu. 

KAYNAK: DHA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • murat 6 ay önce Şikayet Et
    telefon tutucudur o :))
    Cevapla
  • Vatandaş 6 ay önce Şikayet Et
    İlk telefon tutacağı...
    Cevapla
  • ahmet 6 ay önce Şikayet Et
    Ne ışı bir söyleyin ya
    Cevapla
  • ADİL ÖNER 6 ay önce Şikayet Et
    TARİHE IŞIK TUTSA NE OLUR OLMASA NE ÖNEMİ VAR.BAKIN İNSANLIK TARİHİ GAZZEDE YOK OLUYOR.BÖYLE BOŞ İŞLERİ HABER DİYE YAPMAYIN.ALTI ÜSÜTÜ SAP DÜZELTİCİ.FERYADIMIZ ZAMANIMIZ ENERJİMİ MAZLUMLAR İÇİN olsun
    Cevapla
  • Ankara 6 ay önce Şikayet Et
    Çokmu önemli bence tezek ondan daha değerli
    Cevapla
  • Numan 6 ay önce Şikayet Et
    aynen ölmüş gitmiş putperest kefereleri ortaya çıkarmanın ne faydası var devlet ne diye bunlara para veriyor bir de bilim diye millete yutturuyorlar sap düzelticiymiş ben de diyorum sıradan taş
    Cevapla
  • burcu 6 ay önce Şikayet Et
    Okumak öğrenmek lazım cahillik marifet değil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şike iddialarına tepki! Beşiktaş suç duyurusunda bulunacak
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması