Orta Asya’da kaos çıkarabilir

27 yıldır ülkeyi demir yumrukla yöneten Kerimov sonrası döneme geçiş Özbeklerin uykularını kaçırıyor.

Orta Asya’da kaos çıkarabilir
Orta Asya’da kaos çıkarabilir
GİRİŞ 02.09.2016 09:51 GÜNCELLEME 02.09.2016 09:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Özbekistan'da bir süredir ortalarda gözükmeyen ve yoğun bakımda olan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un yerine muhtemel varis Başbakan Şevket Mirziyoyev törenleri düzenliyor. Geçirdiği beyin kanaması nedeniyle tedavi altında bulunan Kerimov'un, 1 Eylül'de ülkenin bağımsızlığının 25. yıldönümü dolayısıyla gönderdiği kutlama mesajı da Özbekistan Devlet Televizyonu'nda okundu. Her yıl düzenlenen resmi tören ise Kerimov'un rahatsızlığı sebebiyle bu yıl iptal edildi.

ÜLKE BÜYÜK TESTTEN GEÇİYOR

Özbek yetkililer Kerimov'un ölümünü yalanlarken Uluslararası Kriz Grubu Orta Asya proje direktörü Deirdre Tynan Kerimov sonrası siyasi geçiş hakkında “Bu uzun bir süredir öngörülen büyük bir test, ancak Özbekistan tökezlerse, eğer geçiş dönemi politik kaosa dönerse, şiddetlli çatışmaların olması riski yüksek ve Orta Asya gibi kırılgan bir bölgede bunun yayılma oranı fazla” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Özbekistan'ın istikrarı ve güvenliği ile yakından ilgili olduğunu söyleyen Tynan “Kremlin, Kerimov'un yerine kimin geleceğini yakından takip ediyor, Kerimov Rus diplomatlar arasında rağbet görmeyen bir figürdü” iddiasında bulundu.

BAŞBAKAN GİZLİ SERVİS HİMAYESİNDE

Amerika'nın Sesi'ne konuşan Tynan ayrıca “Moskova kendi politikalarına karşı yumuşak başlı birini isteyecektir. En azından karışılıklı saygı ilişkisine dayalı, muhalif olmayan biri ile rahatlayacaklardır” yorumunda bulundu. Orta Asya uzmanı Arkady Dubnov ise Moskova'nın Başbakan Şevket Mirziyoyev ile gözde bir rakip kazanacağını söyleyerek “ Mirziyoyev, Sovyet döneminde KGB subayı olan Özbekistan Gizli Servisi'nin başı olan Rustam Inoyatov tarafından destekleniyor. Onun Sovyet zamanlarından kalma güvenlik fikirleri, Taşkent ve Moskova arasında ortak bir diyolag kurulmasını kolaylaştırabilir” ifadelerini kullanıyor. Bu arada Bağımsızlık Günü'nü kutlayan Özbekistan'ın Devlet Başkanı İslam Kerimov'a kutlama mesajı gönderen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tedavi altındaki lidere acil şifalar diledi.

YORUMLAR 1
  • saga 7 yıl önce Şikayet Et
    Zalimler için yaşasın cehennem. Allah Özbekistan'daki Müslüman kardeşlerimizin yar ve yardımcısı olsun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?