İran ayakta! Kabinede 'kadın' kavgası

İran'da yemin ederek ikinci cumhurbaşkanlığı dönemine başlayan Hasan Ruhani'nin açıkladığı 17 kişilik kabine listesinde kadın bakan yer almıyor.

İran ayakta! Kabinede 'kadın' kavgası
İran ayakta! Kabinede 'kadın' kavgası
GİRİŞ 08.08.2017 17:38 GÜNCELLEME 08.08.2017 17:38
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerini ikinci kez kazanan Hasan Ruhani, 17 bakanın aday olduğu kabine listesini açıkladı. Ruhani, seçim kampanyasında verdiği sözlerden biri olmasına karşın 17 kişilik listesinde hiçbir kadın adaya yer vermedi.

İLK DÖNEMDE DE KADINLARA YER VERMEMİŞTİ

Ruhani ilk döneminde, birkaç kadın cumhurbaşkanı yardımcısı atasa da hiçbir bakanlığı kadınlara vermemişti. Ülkenin politik hiyerarşisinde cumhurbaşkanı yardımcıları bakanlardan daha aşağı pozisyonda bulunuyor.

TEK KADIN BAKAN 2009'DA AHMEDİNEJAD DÖNEMİNDE YER ALDI

İran'da İslam Devrimi'nden bu yana görev yapan tek kadın bakan, 2009'da göreve başlayan Mahmud Ahmedinejad'ın kabinesinde Sağlık Bakanı olarak görev yapan Marzieh Vahid-Dastjerdi olmuştu.

ÜLKEDE TARTIŞMA ÇIKTI

İran'da reformist bir ajandayla göreve başlayan Ruhani'nin kadın bakan görevlendirmesi konusunda tartışmalar yaşanıyordu. Ancak Ruhani baskılara rağmen, bütün bakanlıkları erkek adaylara verdi.

Ruhani'nin ilk dönemindeki kabinesinden ise sadece iki bakan göreve devam edecek. Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Petrol Bakanı Bijan Zanganeh yeni dönemde de görevlerine devam edecek isimler olarak belirlendi.

YORUMLAR 9
  • yiğido 6 yıl önce Şikayet Et
    Kadınlar gitsin kocasının, çocuğunun gönlünü alsın koca ülkenin gönlünü almak hoş değil Ölüm var, Kabir var, Hesap var .
    Cevapla
  • kemal 6 yıl önce Şikayet Et
    iran cumhur başkanı ruhani en doğrusunu yapmış kadınlardan değil bakan memur bile olamaz çünkü sonuçta o bir kadındır ev işine bakarlar.
    Cevapla
  • Vatan 6 yıl önce Şikayet Et
    Böyle komşu düşman başına
    Cevapla
  • Kaya 6 yıl önce Şikayet Et
    İran mı hani şu müslüman düşmanı devlet.
    Cevapla
  • hasbel 6 yıl önce Şikayet Et
    kadın doğası itibariyle bazı işleri yapması uygun değildir duygusal ve sinsi davranabilir. herkesin düşüncesi kendine.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!