İngiltere Başbakanı'ndan Nevruz mesajı

İngiltere Başbakanı David Cameron, nevruz dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

İngiltere Başbakanı'ndan Nevruz mesajı
İngiltere Başbakanı'ndan Nevruz mesajı
GİRİŞ 21.03.2015 14:00 GÜNCELLEME 21.03.2015 14:13
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Cameron, nevruz dolayısıyla yayımladığı mesajında İran ile ilişkilere değinerek," Önümüzdeki fırsatları değerlendirebilirsek bu yılın İngiltere-İran ilişkilerinde ilerleme kaydetmek için büyük bir potansiyel taşıdığına inanıyorum" dedi.

Cameron, Birleşik Krallık ve dünyada Nevruz Bayramı'nı kutlayan herkese iyi dileklerini gönderdiğini belirterek, "İnsanlar bugün baharın başlangıcını kutlamak için bir araya gelecek. İngiltere'de de bu çok eski bayramı kutlayan toplumlara, bu vesileyle ülkemize sağladıkları katkılardan dolayı teşekkür etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Cameron nevruz dolayısıyla İran halkına da iyi dileklerini göndererek, şunları kaydetti:

"İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile geçen yıl eylül ayında Birleşmiş Milletler'de bir araya geldik. Bu görüşme, ülkelerimiz arasında 30 yıldan beri yapılan ilk görüşmeydi. Bu çok önemli bir andı. Geçmiş ve mevcut farklılıklarımıza karşın ülkelerimizin ve halklarımızın yarar sağlayacağı şekilde ikili ilişkilerimizi geliştirmeye karar verdik. Önümüzdeki fırsatları değerlendirebilirsek bu yılın ilerleme kaydetmek için büyük bir potansiyel taşıdığına inanıyorum."

İngiltere ile İran arasındaki ilişkiler, Ruhani'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından düzelmeye başlamıştı. İlişkilerin yumuşamaya başlaması üzerine Birleşik Krallık, 2013 yılında Tahran'a yerleşik olmayan maslahatgüzar atama kararı almıştı. İngiltere, geçen yıl haziran ayında da Tahran Büyükelçiliği'ni yeniden açmıştı.

İnglitere ile İran arasındaki tarihi görüşme ise geçen yıl eylül ayında New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çerçevesinde yapılmıştı. Cameron, Ruhani ile bir araya gelmiş, bu görüşme 1979 İran İslam Devrimi'nden sonra bir İngiltere başbakanının, İran Cumhurbaşkanı ile yaptığı ilk yüz yüze görüşme özelliğini taşımıştı.

İngiltere birçok Batı ülkesi gibi Hasan Ruhani dönemini Suriye'deki krizin sona ermesi ve Tahran'ın nükleer programı ile ilgili uluslararası toplumdaki gerginliğin giderilmesi için fırsat olarak görüyor.

Mahmud Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanlığı görevinde bulunduğu 2005-2013 döneminde İngiltere-İran diplomatik ilişkilerinde yaşanan kötüleşme, Kasım 2011'de İngiltere'nin İran'a yönelik yeni yaptırım kararı ve ardından İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırıyla kopma noktasına gelmişti. İki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçiliklerini kapatma kararı aldığı dönem, 1979 yılındaki İran İslam Devrimi'nden sonra iki ülke ilişkilerinde yaşanan en kötü süreç olarak nitelendirilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • İYİ! 9 yıl önce Şikayet Et
    Böl-Yönet mucidinden, iyi niyet!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Personel maaşlarını ödeyemeyen Kuşadası Belediye Başkanı içki ısmarladı
Bahçeli: FETÖ benzeri yapıya müsaade etmeyiz, cüret edenin başı ezilmeli