Avrupa’yı kızdıran gri pasaport uyanıklığı!

İltica başvurusunda bulunan Türklerin hep hizmet pasaportu (gri pasaport) ile o ülkelere giriş yaptıkları tespit edildi. Almanya uyardı:

Avrupa’yı kızdıran gri pasaport uyanıklığı!
Avrupa’yı kızdıran gri pasaport uyanıklığı!
GİRİŞ 21.09.2015 11:57 GÜNCELLEME 21.09.2015 11:57
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Başta Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin Türk Dışişleri’ni uyararak Hizmet Pasaportu’nun vizesiz geçiş hakkını kullanan alakasız kişilerin ülkede kaçak durumunda çalıştıklarını ilettiği ortaya çıktı.

Özellikle Alman makamlarının daha dikkatli olunmaz ise bundan böyle resmi pasaportlulara da vize uygulaması yoluna gidileceğini belirttiği öğrenildi. Türkiye’yi Avrupa ülkeleri önünde zor duruma düşüren olayın iç yüzü Almanya’nın Hanover Başkonsolosluğu’na artan başvurularda ortaya çıktı. Vatandaşların hizmet damgalı pasaportlarını kaybettiklerini belirterek yeniden pasaport başvurusu yapmaları üzerine konu incelemeye alındı. 

Süre dolunca iltica!
 
İncelemelerde vatandaşların resmi kimlikleri ve memuriyetleri bulunmadığı halde menfaat karşılığında hizmet damgalı pasaport edindikleri tespit edildi. Bu kişilerin pasaportların hizmet süresinin bitiminde iltica başvuruları olduğu da belirlendi. Son zamanlarnda Avrupa ülkelerinden sınır dışı edilen ve kaçak çalıştıkları tespit edilen birçok kişinin de o ülkelere hizmet pasaportu ile giriş yaptıkları anlaşıldı. Türkiye’nin Almanya Başkonsolosluğu, Alman makamlarının rahatsızlığını ve usulsüz verilen pasaportlarla ilgili Dışişleri Bakanlığı’nı uyardı.
 
Bakanlık onaylayacak
 
Konuyla ilgili Türkiye’de yapılan incelemelerde ise skandal gerçek ortaya çıktı. İncelemelerde kurumların kendi personeli olmayan kişileri serbest meslek, pazarlamacı, engelli yakını, sporcu, folklorcu, dansçı, müzisyen ve kültürel etkinliklerde görevli personel gibi göstererek yurt dışı görevlendirmesi yapıldığı belirlendi. Bu kişilerin pasaportları menfaat karşılığında edindiği de tespit edildi. Bazı kurum görevlilerine konuyla ilgili soruşturma başlatıldı. Durumun ciddiyetinin ortaya çıkması üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü de harekete geçti. Genel Müdürlük, tüm il emniyet müdürlüklerini uyardı. Görevlendirmeyle yurt dışına çıkan kişilerin pasaport alımları ve konumları Türkiye genelinde mercek altına alındı. Bunun yanı sıra tüm bakanlıkların il müdürlükleri de görevlendirmeler konusunda dikkatli olunması istendi. İçişleri Bakanı adına Müsteşar Yardımcı Mehmet Tekinarslan imzasıyla tüm ilgili birimlere gönederilen uyarı notunda “Yurt dışında ifa edilecek görevin gereği olarak resmi vazife ile yurt dışında görevlendirilecek kurum dışı şahısların görev olurlarının bakanlıkça verilmesi ve kurum dışı şahıslara il müdürlüklerinizin görevlendirme yapmaması hususunda uyuralımasını arz ve rica ederim” ibaresi yer aldı.
 
Gri pasaport nedir?
 
Hizmet pasaportu, askerler, sporcular, görevli kişiler için düzenlenen, yurt dışında bir hizmet veya temsil için verilen gri renkli pasaporttur. Belirli bir sürede kullanılabilen bu pasaportun süresi, ülkelerin yaptıkları ikili anlaşmalara göre belirleniyor. Süresi bittiğinde ilgili kuruma veya şubeye teslim ediliyor. En fazla 5 yıllığına veriliyor.

KAYNAK: VATAN
YORUMLAR 2
  • Erhan 8 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten suistimal yapılıyor burada birsürü memur cocuğu ve yakını bu pasaportlardan kullanıyor Almanya ya gelip kaçak işçi olarak çalışıyorlar ben çok senk geldim
    Cevapla
  • meryemm 8 yıl önce Şikayet Et
    "denk" diyecekdin galiba yanlis yazmissin ;)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Netanyahu için geri sayım! Tutuklama emri çıkabilir
Yeni müfredat neleri getiriyor? Hibrit sistem ve dijitalleşme ön planda