Yunanistan'da yeni hükümetin kararları
Yunanistan'da Pazar günü yapılan erken seçimlerden zaferle çıkan Radikal Sol İttifak (Syriza) hükümeti devrim gibi kararlar aldı.

Yunanistan'da Pazar günü yapılan erken seçimlerden zaferle çıkan Radikal Sol İttifak (Syriza) hükümetinin kararları çerçevesinde, eğitim müfredatını değiştirildi, üniversiteye giriş tek sınava indirildi, tüm rektörler görevden alındı ve Yunan Parlamentosu önündeki demir parmaklıklar kaldırıldı.
Yunanistan’da, Başbakan Alexis Tsipras liderliğinde göreve başlayan Radikal Sol İttifak (Syriza) hükümeti yeni kararlar almaya başladı.
DEMİR PARMAKLIKLAR KALDIRILDI
Dün büyük bir özelleştirme planını iptal eden hükümet aynı zamanda sembolik olarak önem taşıyan bir yeniliğe de imza attı. Başkent Atina’da bulunan Yunan Parlamentosu’nun önündeki demir parmaklıklar kaldırıldı.
ÖNCELİKLERİ AÇIKLADI
Alexis Tsipras, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında "Bize verilen güç bize değil halka ait. Diyalog ve konsensus ile çalışacağız. Kimseyi hayal kırıklığına uğratamayız" ifadelerini kullandı. Tsipras, "Kibire karşı sıfır tolerans göstereceklerini" belirterek hükümetin 4 önceliği olacağını ilan etti:
1) Yunanistan’a itibarını geri kazandırmak
2) Ekonomiye tam destek
3) Borçların yeniden müzakeresi
4) Yolsuzlukla mücadele
EĞİTİM REFORMU
Eğitim Bakanlığı, bu alanda ilk uygulamayı yapan bakanlık oldu. Yeni Eğitim Bakanı, bir dizi kararla ülkedeki eğitim sistemini baştan sona değiştirdi. Buna göre,
- Lise 1 ve 2’nci sınıflarda yapılan toplu sınavlar iptal edildi.
- Üniversite affı geldi. Ne gerekçeyle olursa olsun okulla ilişiği kesilenler geri dönebilecek. Süre kısıtlaması olmaksızın eğitimlerini sürdürecekler.
- Eğitim müfredatı ve kitaplar tamamen yeniden yazılacak. Kitaplar yetişmezse elektronik ortamdan öğrencilere sunulacak.
- Tüm üniversitelerin rektörleri görevden alındı. Hepsi için değerlendirme yapılacak.
TEMİZLİK İŞÇİLERİ GÖREVLERİNE İADE EDİLDİ
Eski Başbakan Antonis Samaras’ın bakanlıklardaki 595 temizlik işçisinin görevine "tasarruf" için son vermesi infiale sebep olmuş, bu kadınların Atina’da ellerinde eldiven ve süpürgelerle yaptığı eylemler sembol haline gelmişti. Syriza’nın ilk icraatlarından biri de kadın işçileri görevlerine iade etmek oldu.
KARAMANLIS'E TEKLİF GÖTÜRECEK
Sağ seçmenin de gönlünü kazanmak isteyen Tsipras, Cumhurbaşkanlığı için eski Başbakan Kostas Karamanlis’e teklif götürecek.
Yeni meclisin ilk işi Papulyas’tan sonraki cumhurbaşkanını seçmek olacak. Erdoğan’ın kızına nikah şahitliği de yapan Karamanlis’in döneminde Türkiye ile Yunanistan arasında sıcak ilişkiler yaşanmıştı.
Ancak yakın çevresi, Karamanlis’in görevi kabul etmeyeceğini düşünüyor.
LİMAN ÖZELLEŞTİRMESİ DURDURULDU
Hükümetin ilk icraatlarından biri, ülkenin en büyük limanı olan Pire Limanı’nın özelleştirmesini durdurmak oldu.
Türkiye’den Limak Holding’in talip olduğu, Doğuş Grubu’nun da ilgilendiğinin belirtildiği limanın yüzde 67 hissesi için açılan ihalede, Çinli COSCO Grubu’nun başı çektiği 5 firmadan teklif geldiği söyleniyordu. Yeni hükümet, özelleştirme anlaşmalarını da tekrar masaya yatıracak.
-
yunus 10 yıl önce Şikayet EtBizimkiler gibi popülist yaklaşarak bol keseden atmaya başladı sonrada acısı yine milletten çıkar bakarsın primler,vergiler,faturalar her ay ufak ufak oynuyor yukarı çıkıyor çok'da bizi örnek almasınlar birileri ağlarken birileri gülemez.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Hakan 10 yıl önce Şikayet EtTürkiyedeki anlamıyla olmayan solu seviyorum. Dediğim gibi Türkiyedeki solu sevmiyorum ama solun gerçek anlamını taşıyan diğer ülkelerdeki sol hareketleri seviyorumBeğen Toplam 1 beğeni