Adile Naşit kimdir ve aslen nerelidir? Usta oyuncu Adile Naşit ne zaman doğdu ve ne zaman öldü?

Canlandırdığı anne rolleriyle akıllarda kalan ve Hababam Sınıfı'nın Hafize Ana'sı Adile Naşit Türk sinema ve tiyatrosunun önemli isimlerinden biridir. Sanat dolu bir hayat yaşayan Naşit 1930 - 1987 arasında yaşadı. 7'den 70'e herkesin sevdiği Adile Naşit kimdir? Adile Naşit nerelidir ve ne zaman vefat etti? İşte Adile Naşit'in hayatı ve biyografisi...

Adile Naşit kimdir ve aslen nerelidir? Usta oyuncu Adile Naşit ne zaman doğdu ve ne zaman öldü?
Adile Naşit kimdir ve aslen nerelidir? Usta oyuncu Adile Naşit ne zaman doğdu ve ne zaman öldü?
GİRİŞ 12.08.2021 09:45 GÜNCELLEME 12.08.2021 09:45
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Adile Naşit 17 Haziran 1930'da İstanbul'da dünyaya geldi. Komedyen Komik-i Şehir Naşit ile tiyatro oyuncusu Amelya Hanım'ın çocuğudur. Anne tarafından Ermeni, baba tarafından Rum olan Adile Naşit'in asıl adı Adela Naşit'tir. 

Babasının ölümünün ardından okulu bırakan Naşit, 14 yaşında İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Tiyatrosu'na ilk adımını attı. Naşit, Halide Pişkin'in grubunda 'Her şeyden biraz' oyunu ile İstanbul turnesine çıktı ve  daha sonra Muammer Karaca'nın tiyatrosunda başladı. 

1948-1951 arasında komedyen Aziz Basmacı ve Vahi Öz ile birlikte kurdukları toplulukta bulunan Naşit, 1954 - 1960arasında Muammer Karaca Tiyatrosu'nda yer aldı. Eşi Ziya Keskiner ve abisi Selim Naşit Özcan ile birlikte kurdukları Naşit Tiyatrosu 1961'de dağıldıktan sonra, 'Gazanfer Özcan - Gönül Ülkü' tiyatrosunda bulundu. 

SİNEMEYA GİRİŞİ

1947'de Seyfi Havaeri'nin yönettiği Yara filmiyle sinemaya giriş yapan sanatçı, 1970'lerde filmlerde sık sık oyunculuk yapmaya başladı.1976'da İşte Hayat adlı filmdeki rolü ile Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü layık görülen oyuncu Naşit, asıl ününe Hababam Sınıfı film serisindeki Hafize Ana rolüyle kazandı.

Ayrıca Uluslararası Sanat Gösterilerinin tiyatro ve müzikallerinde de oynadı. 80'den fazla sinema filminde, birçok dizide ve tiyatro oyununda rol aldı. Daha çok Ertem Eğilmez ve Kartal Tibet'in çektiği güldürü filmlerinde rol alan Naşit, 1976'da İşte Hayat adlı filmdeki rolüyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü almaya hak kazandı.

1980'de ise TRT'de 'Uykudan Önce' isimli çocuk programında yer alan sanatçı, tüm ülkenin 'Masalcı teyze'si oldu. 

EVLİLİĞİ

İlk eşi olan Ziya Keskiner de kendisi gibi tiyatro sanatçısıydı. 1966'da, 16 yaşındaki oğlu Ahmet'i toprağa verdi. Ardından 1983'te eşi Ziya Keskiner de kaybetti. 

Ünlü sanatçı, aradan yıllar geçtikten sonra, 16 Eylül 1983'te Cemal İnce ile gizlice evlendi.

VEFATI 

Adile Naşit, 11 Aralık 1987 günü İstanbul'da, kalın bağırsak kanserinden dolayı hayata gözlerini kapattı. Cenaze töreni 13 Aralık 1987'de Şişli Camii'nde gerçekleşti. 

Kabri, İstanbul Karacaahmet Mezarlığı'nda ilk eşi Ziya Keskiner ve oğlu Ahmet Keskiner ile yan yana bulunmaktadır. 

YORUMLAR 2
  • Misafir0815 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin.
    Cevapla
  • sezayi 2 yıl önce Şikayet Et
    iyilik taraftarı ana yüreği temsili bütün filmleri.güzel örnek oldu ülkemin güzel insanı helal olsun sana rahmet olsun sana adile teyze.
    Cevapla