Süleyman Çelebi kimdir? Süleyman Çelebi eserleri...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2022'yi Süleyman Çelebi yılı olarak kutlanacağını bildirmesi üzerine, Süleyman Çelebi'nin hayatı merak edildi. İşte, halk arasında Mevlid olarak bilinen şiirin yazarı olan Süleyman Çelebi'nin biyografisi...

Süleyman Çelebi kimdir? Süleyman Çelebi eserleri...
Süleyman Çelebi kimdir? Süleyman Çelebi eserleri...
GİRİŞ 19.02.2023 23:44 GÜNCELLEME 19.02.2023 23:44
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Süleyman Çelebi 752'de Bursa’da dünyaya geldi. Babasının adı Ahmed Paşa'dır. Babası, Osmanlı Sultanı 1. Murat'ın vezirlerindendir. Şeyh Mahmud’un torunudur. Dedesi işe Şeyh Edebalı'nın torunudur. 

Çocukluk ve gençlik dönemini Bursa'da geçirdi. Burada eğitimler aldı. O kadar büyük ilimler tahsil edildi ki, Çelebi unvanını (o dönemde ilim adamlarına takılan bir lakap ) elde etti. Mevlevi veya halveti olduğuna dair bilgiler bulunmakla birlikte, netlik kazanmamıştır. 

Yıldırım Bayezid Dönemi'nde Bursa Ulu Camii'nin imamı olarak görevlendirildi. O yıllardan günümüze kadar uzanan, halk arasında Mevlid olarak bilinen Vesiletu'n-Necat eserini kaleme aldı. 

Süleyman Çelebi

SÜLEYMAN ÇELEBİ ESERLERİ

Süleyman Çelebi'nin çok sayıda eser yazdığı bilinmektedir. Ancak, yıllar içinde eserlerinin isimleri kaybolmuştur. Bundan dolayı Vesiletu'n-Necat dışında herhangi bir eserinin ismi bilinmemektedir. 

MEVLİD'İ ŞERİF'İ YAZMASI

Rivayete göre, Süleyman Çelebi'nin Ulu Camii'de imamlık yaptığı devirde, vaaz verirken, Bakar Suresi'nin 285. ayetini açıkladı. Bu açıklamada, Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in diğer peygamberlerden veya Hz. İsa'dan üstün olmadığını ifade etmesi üzerine, büyük bir tepki ile karşılaştı. Tartışmalar önüne geçilemez bir hal alınca Süleyman Çelebi, herkesin çokça beğendiğini şu beyiti tekrar etti:

Ölmeyip Îsâ göğe bulduğu yol

Ümmetinden olmak için idi ol

Bu beyitin halk arasında büyük beğeni toplamasının ardından Peygamber Efendimiz'e duyulan sevgiyi ifade eden Vesiletu'n-Necat'ı yazdı. Bu şiirin içinde Hz. Muhammed'in hayatına ilişkin bilgilere de yer verdi. 

Başka eserlerden de istifa edilerek hazırlanan bu eser kendi isminden ziyade, hak arasında 'mevlüd', 'mevlid' olarak anılmaya başlandı. 

Sonraki yıllarda da bu eser, Osmanlı topraklarında, Peygamber Efendimiz'in doğum günlerinde okunmuştur. Şimdilerde ise, Balkanlar'da ve Türk ülkelerinde düğün günlerinde okunmaya devam edilmektedir. 

Süleyman Çelebi'nin hayatı

VEFATI

Süleyman Çelebi, 1422'de hayatını kaybetti. Mezarı Bursa'da, Yoğurtlu Baba Zâviyesi önünde bulunan sırt üzerinde bulunmaktadır. 

YORUMLAR 12
  • Süleyman 1 yıl önce Şikayet Et
    tamamen hatlarla dolu bir yazı. Çok yazık. Doğum tarihi yanlış yazıldığı gibi. Hz Muhammed'in diğer peygamberlerden farklı olmadığını söyleyen kendisi değil İranlı bir vaizidi. O da bu vaize karşılık mevlidi şerifi yazmıştır. Yazık ki ne yazık topluma yanlış bilgiler vermek.
    Cevapla
  • evren 1 yıl önce Şikayet Et
    doğum tarihi 1346.
    Cevapla
  • fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    670 senemi yaşamış?
    Cevapla
  • sinan 1 yıl önce Şikayet Et
    DÜNYADA DUA 'IN KABUL OLACAGI 5 MEKANDAN BİRİSİ ULU CAMİİ TAHA UGURLUELİN PROGRAMINI İZLEYİn
    Cevapla
  • eren 1 yıl önce Şikayet Et
    752 de dogan bırısı nasıl yıldırım beyazt dönemınde camı imamı oluyor
    Cevapla
  • Serkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Hicri takvime gore 752. Buna 622 eklemek gerek
    Cevapla
  • mehmet sarı 1 yıl önce Şikayet Et
    hicri takvime göre
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle