Cumhurbaşkanı Erdoğan genelgeyi yayımladı... 2022 "Süleyman Çelebi Yılı" olarak kutlanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yayımladığı genelgeye göre 2022 yılı Halk arasında "Mevlid" olarak anılan Vesîletü'n-Necât'ın yazarının vefatının 600. yılı dolayısıyla "Süleyman Çelebi Yılı" olarak kutlanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan genelgeyi yayımladı... 2022 "Süleyman Çelebi Yılı" olarak kutlanacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan genelgeyi yayımladı... 2022 "Süleyman Çelebi Yılı" olarak kutlanacak
GİRİŞ 03.06.2022 09:37 GÜNCELLEME 03.06.2022 12:37
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Erdoğan, Resmi Gazete'de yer alan genelgede, halk arasında "Mevlid" olarak anılan Vesîletü'n-Necât'ın yazarı Süleyman Çelebi'nin vefatının 600. yılının UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındığını hatırlattı.

Süleyman Çelebi kimdir? Süleyman Çelebi eserleriSüleyman Çelebi kimdir? Süleyman Çelebi eserleri

Yazıldığı dönemden itibaren başta Balkanlar ve Orta Asya coğrafyaları olmak üzere pek çok ülkede mübarek gün ve gecelerde, doğum, ölüm, sünnet, evlenme, askere gönderme gibi vesilelerle okutulan söz konusu eserin sahibi Süleyman Çelebi'yi rahmetle yâd etmek amacıyla yıl boyunca yurt genelinde ve yurt dışında etkinlikler düzenleneceğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda düzenlenecek etkinlikler Diyanet İşleri Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yürütülecektir. Söz konusu etkinliklerden Cumhurbaşkanlığınca belirlenecekler Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılabilecektir. Etkinliklere ilişkin logo, afiş, duyuru, davetiye, ilan ve benzeri belge ve görsel dokümanlar ilgili kurumlarla birlikte belirlenecek kurumsal kimliğe uygun şekilde kullanılacaktır. Gerçekleştirilecek etkinliklere ait giderler ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanacaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede yıl boyunca tertiplenecek etkinliklerin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü destek, yardım ve kolaylığın tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca geciktirilmeksizin öncelikli olarak yerine getirilmesini istedi.

SÜLEYMAN ÇELEBİ KİMDİR?

Osmanlı Devleti'nin ikinci padişahı Orhan Gazi'nin silah arkadaşı Şeyh Mahmud'un torunu, I. Murad'ın veziri, devlet adamı Ahmed Paşa'nın oğlu Süleyman Çelebi, 1351'de Bursa'da dünyaya geldi.

İlimle uğraşan kültürlü bir aileden gelen Süleyman Çelebi, Emir Buhari'nin tavsiyesiyle 1400'de inşası tamamlanan Ulu Cami'nin imamlığına getirildi.

Süleyman Çelebi, Hazreti Muhammed'in hayatının bazı bölümlerini, Peygamber sevgisini sade bir Türkçe, sanatlı bir üslupla ifade ettiği, 768 beyit, 16 babdan oluşan Mevlid-i Şerif'i Ulu Cami'deki görevi sırasında 1409'da tamamladı.

Eser, yazıldığı dönemden itibaren Hazreti Peygamber'in doğum günlerinde, mübarek gün ve gecelerde, doğum, ölüm, sünnet, evlenme gibi çeşitli vesilelerle okunageldi.

Halk arasında çok beğenilen, sevilen, gönülleri fetheden ve halen okunmaya devam eden eserin müellifi, 1422'de vefat etti ve Bursa'da Çekirge Caddesi'nde bir sırta defnedildi.

 

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 3
  • Yakup DERELİ 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal sayın Cumhur Başkanım Siz bu Dünyada 1 Teksiniz Dünya lideri miz Recep Tayyip ERDOĞAN İslam alemi için en AZ Güneşle AY kadar faydalı bi o kadarda dürüst güvenilir bir DÜNYA liderisiniz. Allah razı olsun sizi yetiştiren bütün emeği geçen ejdadınızdan ölenlerinizin teni cehennem görmesin firdevis cennetinde Rasülü ekrem efendimize komşu eylesin işallah
    Cevapla
  • Ergül DERİNSU 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Cumhur Başkanım Mevlidi şerif okunmasının yaygınlaştırılması hususunu arz ederim mevlid okumak bidat deyip attılar kenara okunsa içerisinde getirilen selavatı şeriflerin sayesinde rasülü ekrem efendimiz inan mü'min kullara şefaat edecek deniliyordu eskiden bizim çocuklumuzdaki tavası üstün hocalarmış diyenler meyer şimdikiler sonradan icat olmuş bidatmış mış mış mış
    Cevapla
  • hayri şimşek 1 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH CC ondan razı olsun bu vesileyle inşaallah çelebi hz zi çook daha iyi anlıyacaz onu daha çok seveceğiz ruhuna 3 ihlas 1 fatiha
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Şehirlerarası yollarda dolaşan insanlar tedirgin etti! İşte yaşanan ilginç anlar
36 bin sağlık personeli alınacak!