Haydar Aliyev kimdir? Haydar Aliyev neden öldü? Biyografisi

Haydar Aliyev doğumunun 100. yıl dönümünden yeniden gündem oldu. Peki Haydar Aliyev kimdir? Azerbaycan'ın kurucu lideri Haydar Aliyev'in hayatı hakkında tüm bilgiler haberimizde...

Haydar Aliyev kimdir? Haydar Aliyev neden öldü? Biyografisi
Haydar Aliyev kimdir? Haydar Aliyev neden öldü? Biyografisi
GİRİŞ 10.05.2023 13:07 GÜNCELLEME 10.05.2023 13:07
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Haydar Aliyev 10 Mayıs 1923'te Nahçıvan'da dünyaya geldi. Takma adı Heyder Baba'dır. Azerbeycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in babasıdır. 

İlk ve orta öğreniminin ardından Pedagoji Teknik Lisesinden mezun oldu. Daha sonra  Azerbaycan Sanayi Enstitüsü, Mimarlık Fakültesini tamamladı. Ardından Azerbaycan Devlet Üniversitesi Tarih Bölümünü de bitirdi. 

Haydar Aliyev Eğitim hayatından sonra çalışma hayatına atıldı. Nahçıvan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Halk İçişleri Komiserliği yaptı. Sonrasında ise KGB'de görev yaptı. O dönemde istihbarat bölümünde görev yaptı. Zaman içinde general rütbesini elde etti ve Azerbaycan SSC Devlet Güvenlik Komitesinin Başkanı oldu. 

SSCB BAKANLAR KURULU BAŞKAN YARDIMCISI OLDU

Aliyev, 24 Kasım 1982'de SSCB Bakanlar Kurulu Başkan Yardımsıcı olarak görev aldı. 23 Ekim 1987'ye kadar bu görevine devam etti. 

NAHÇIVAN YÜKSEK MECLİSİ BAŞKANI OLDU

Aliyev, 5 eylül 1991'de Nahçıvan Meclis Başkanı olarak göreve başladı. Bu görevine 23 Haziran 1993'e değin devam etti. 

Haydar Aliyev biyografisi

AZERBEYCAN CUMURBAŞKANI OLDU

Haydar Aliyev, 10 Ekim 1993'te Azerbeycan Cumhurbaşkanı oldu. 31 Ekim 2003'e kadar bu görevini sürdürdü. 

HAYDAR ALİYEV'İN EŞİ

Haydar Aliyev, Zeliha Aliyev ile dünya evine girdi. Bu evliliğinden 2 çocuk (Sevil ve İlham) sahibi oldu. 

HAYDAR ALİYEV NEDEN ÖLDÜ?

Haydar Aliyev, 12 Aralık 2003'te hayatını kaybetti. 80 yaşında ABD'de hayata gözlerini yuman Aliyev'in ölüm nedeni kalp yetmezliği ve böbrek rahatsızlığıydı. Kabri, Azerbeycan'ın Bakü kentindedir. 

Azerbaycan'ın Saraybosna Büyükelçisi Vilayat Guliyev, Azerbaycan'ın eski Cumhurbaşkanı merhum Haydar Aliyev'in, Türkiye'nin büyük bir dostu olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'NİN DOSTU

Guliyev, "Haydar Aliyev, Türkiye'nin büyük dostuydu ve Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile dostluğu 1967'de Sovyetler döneminde başlamış ve hayatının sonuna kadar devam etmişti. Aliyev, hakikati yansıtan 'bir millet iki devlet' sözünün bulucusudur. Çünkü o, Türkiye'yi Azerbaycan, Azerbaycan'ı da Türkiye gibi görürdü. İktidarda kimin olduğu fark etmeksizin, Türk insanını dost ve kardeş gibi görürdü. Haydar Aliyev'in vefatının üzerinden geçen yılların ardından, bu dostluk ve kardeşlik daha da gelişti. Bugün, Azerbaycan ve Türkiye, tüm dünyada ayrılmaz iki dost ve kardeş olarak bilinmektedir." dedi.

HAYDAR ALİYEV YILI

Gelecek yılın, Haydar Aliyev'in dünyaya gelişinin 100. yılı olması dolayısıyla, ülkesinde "Haydar Aliyev Yılı" olarak anılacağını kaydeden Guliyev, "Bu, böyle büyük bir insanın hayatının daha yakından öğrenilmesine imkan verecektir. Bunun neticesinde, Azerbaycan başta kardeş Türkiye olmak üzere tüm dostlarıyla daha büyük işlere imza atacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR 6
  • Rahman utku 11 ay önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin.
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah
    Cevapla
  • OSMANLI 11 ay önce Şikayet Et
    Allah Rahmet Eylesin. Mekanı cennet olsun inşallah.
    Cevapla
  • Ahmet 11 ay önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin.Ruhlarına el Fatiha.....
    Cevapla
  • bugün yarındır 11 ay önce Şikayet Et
    Allah, rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle