Hakan Fidan kimdir ve nerelidir? Hakan Fidan'ın eğitimi ve biyografisi...

Hakan Fidan yeni görevinin ardından gündem oldu. Eski MİT Başkanı, Yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın eğitimi ve hakkında diğer detaylar araştırma konusu oldu. İşte, merak edenler için Hakan Fidan'ın hayatı...

Hakan Fidan kimdir ve nerelidir? Hakan Fidan'ın eğitimi ve biyografisi...
Hakan Fidan kimdir ve nerelidir? Hakan Fidan'ın eğitimi ve biyografisi...
GİRİŞ 20.11.2023 12:27 GÜNCELLEME 20.11.2023 12:27
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Hakan Fidan 1968'de Ankara'da dünyaya geldi. Şimdilerde 55 yaşındadır. 

Çocukluk dönemini Ankara'da geçiren Hakan Fidan, ilk, orta ve lise öğreniminin ardından KK Muhabere Okulundan ve Elektronik Astsubay Hazırlama Okulundan mezun oldu. Daha sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Ast Subay olarak çalışmaya başladı.

Sonraki dönemde askeri görevini bırakarak Maryland Üniversitesi'nde Yönetim ve Siyaset Bilimi üzerine lisans eğitimi aldı. Ardından Bilkent Üniversitesi'nde 'Dış Politikada İstihbarat'ın Yeri' konusuyla yüksek lisans yaptı. Sonrasında ise yine Bilkent Üniversitesi'nde doktora yaptı. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş kimdir? Mahinur Özdemir Göktaş'ın eşi...Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş kimdir? Mahinur Özdemir Göktaş'ın eşi...

Hakan Fidan

HAKAN FİDAN'IN EĞİTİMİ

  • Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu

  • Kara Kuvvetleri Dil Okulu

  • Elektronik Astsubay Hazırlama Okulu

  • Maryland Üniversitesi (Lisans)

  • Bilkent Üniversitesi (Yüksek Lisans) 

  • Bilkent Üniversitesi (Doktora) 

HAKAN FİDAN'IN KARİYERİ

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde astsubay olarak görev yapan Hakan Fidan, 2001'e kadar burada devam etti. Daha sonra görevinden ayrıldı ve lisans eğitimini almak üzere Amerika'ya gitti. Bu dönemde Viyana'da önemli akademik çalışmalara imza attı. 

Amerika'dan döndükten sonra yüksek lisansını ve doktorasını tamamladı. Bilkent Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi'nde akademisyen olarak yer aldı. 

2001 ile 2003 arasında Avusturalya Türkiye Büyük Elçiliği'nde çalıştı ve burada Siyasi ve Ekonomik Danışman olarak görev yaptı. 

2003'te ise Başbakanlık Türk İşbirliği Kalkınma Dairesi Başkanlığı'na (TİKA) atandı. bu kurumun çatısı altında ise TİKA Başkanı olarak çalıştı. 

2007'de Başbakan Müsteşar Yardımcısı oldu. 2008'de Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi olarak atandı. Yine aynı yıl içinde  Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti üyesi olarak görevlendirildi. 

Hakan Fidan'ın eğitimi

TÜRKİYE'NİN EN GENÇ MİT MÜSTEŞARI OLDU 

Hakan Fidan 25 Mayıs 2010'da MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) Müsteşarı olarak atandı. Böylece Türkiye Cumhuriyeti'nin en genç (42 yaşında) MİT Müsteşarı olarak adını tarihe yazdırdı. 

MİT Başkanı Hakan Fidan, ayrıca, büyük elçi iken MİT Müsteşarı olarak atanan, Sönmez Köksal'dan sonra teşkilat başkanlığına dışarıdan getirilen ikinci isim oldu. 

MİT KANUN MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK

MİT Başkanı olarak çalışmalar yürüttüğü 7 Şubat 2012'de yaşanan olaylar '7 Şubat krizi' olarak anılmaktadır. Bu tarihte, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Sadrettin Sarıkaya, Hakan Fidan'ı 'KCK Operasyonu' çerçevesinde şüpheli sıfatı ile ifadeye çağırdı. Bu olayın üstüne, MİT Kanununun 26. Maddesinde bir değişiklik yapıldı.

Kanun maddesinde yapılan değişimle, Başbakan tarafından görevlendirilen MİT mensuplarının, görevin niteliğinden doğan veya işledikleri iddia edilen suçlar nedeniyle soruşturma açılması, Başbakan'ın iznine bağlandı. 

MİT Başkanı Hakan Fidan

MİT'TEN İSTİFASI VE YENİDEN MİT'E GERİ DÖNÜŞÜ

Hakan Fidan, 10 Şubat 2015'te MİT Başkanlığından, 'AK Partiden milletvekili aday adayı olabilmek' maksadı ile istifa etti. Aday Adayı başvurusunu yapan Fidan, 9 Mart 2015'te başvurusunu geri çekti. 10 Mart 2015'te ise yeniden MİT Başkanı olarak işinin başına geçti. 

DIŞİŞLERİ BAKANI OLDU

Hakan Fidan 3 Haziran 2023 itirabariyle Dışişleri Bakanı oldu. 

HAKAN FİDAN'IN EŞİ

Hakan Fidan Nuran Fidan ile evlendi. Hala devam eden bu evliliğinden 3 çocuğu bulunmaktadır. 

Hakan Fidan'ın biyografisi

YORUMLAR 32
  • Çarıklı Apoletsiz 8 ay önce Şikayet Et
    Bir ömür hiçbir şey yapamamış, ama omuzunda bir sürü yaldız ve yıldızlar olan biri "gedikli Hakanla bu iş olmaz" diyordu. Şimdi ona diyoruz ki Aslı sizinle bu iş olmadı. Bakın Gedikli Hakan Fidanla ne kadar güzel oldu! Ağlama duvarında kippa da giymedi. Rahmetli Erbakanın dediği gibi. Bunlar her yenilgide bir madalya alan Rus generalleri"nden bile beter.
    Cevapla
  • ibrahim 8 ay önce Şikayet Et
    türk devlet genelegi içinde yetiştirilmiş büyük dava adamı..
    Cevapla
  • Aaah reis: 9 ay önce Şikayet Et
    Lisans eğitimini almak üzere ABD'ye mi gitti? Yoksa ABD'nin askerleri için kurduğu uydu şubede başlayıp mı diploma aldı. Lisans üstü eğitimini aldığı Bilkent'i kazanacak puanı aldı da, keyfi olarak mı astsubay okuluna gitti?
    Cevapla
  • 21Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Sizin akademik çalışmaların nasıl yapıldığı hakkında bilginiz var mı? Yoksa öylesine sadece anlamayanları şüpheye düşürmek için mi yazıyorsunuz? Niyetiniz iyi değil! Anlaşılan Pensilvanya hesabına klavye oynatıyorsunuz.
    Cevapla
  • Çok önemli çok: 9 ay önce Şikayet Et
    Pensilvanyalı internetten yapılan ihbarlardan bunalınca, "ihbar için klavyelere dokunan ellere..." diye beddua etmişti. Kısa süre sonra CİMER'deki ihbar butonu kaldırıldı. Şimdi belge dahi gönderseniz "savcıya" deniyor. Yani bir çocuk internette birşey yazsa delil, ama TC numaranızla CİMER'e yaptığınız ihbarlar yok hükmünde. Deneyin...
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Anlaşılan Pensilvanyayı iyi takip ediyorsunuz! Onların namı hesabına ve Hakan Fidan aleyhine iyi trollük yapıyorsunz! Hakan Fidan'ın yaptıkları işinize gelmedi değil mi?
    Cevapla
  • Sonuç: 9 ay önce Şikayet Et
    İngiliz istihbaratı, Oxford ve Cambridge üniversitelerinin birincilerine mektup gönderip, "ülkenizin istihbaratı için çalışmak ister misiniz" diyormuş. Yani değil başkanı, çalışanları bile Oxford birincisi olan örgütlerle mücadele edeceğiz. Kimlerle? Üniversite imtihanını kazandı da askeri okulu mu tercih etti? Subaylığı kazandı da astsubay olmayı mı tercih etti?
    Cevapla
  • Sözde misafire: 9 ay önce Şikayet Et
    Cevap olmayınca, takiyye ile itham oluyor değil mi? Taraflarımız o kadar açık ki.
    Cevapla
  • 21Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Pes etmeyeceğinizi biliyoruz ve ona göre okuyoruz! Rahatsızlığınızın sebebini anlıyoruz. Suret-i Haktan görünmek isteseniz de kim olduğunuz belli oluyor!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle