Murat Mercan kimdir ve aslen nerelidir? Damadı ve yeğeni kim? Hasan Murat Mercan'ın biyografisi

Murat Mercan son günlerde gündem olan isimler arasında. Peki Hasan Murat Mercan kimdir? Damadı ve yeğeni Türk siyasetinin içinde yer alan alan Hasan Murat Mercan'ın hayatına ilişkin detaylar haberimizde...

Murat Mercan kimdir ve aslen nerelidir? Damadı ve yeğeni kim? Hasan Murat Mercan'ın biyografisi
Murat Mercan kimdir ve aslen nerelidir? Damadı ve yeğeni kim? Hasan Murat Mercan'ın biyografisi
GİRİŞ 18.02.2024 21:54 GÜNCELLEME 18.02.2024 22:01

Hasan Murat Mercan 14 Ocak 1959'da Ağrı'da dünyaya geldi. Aslen Karahallılıdır (Uşak'a bağlı).  Şimdilerde 65 yaşındadır. Babası, Doktor Yaşar Nafiz Mercan, annesi ise ev hanımı Ümmü Mercan'dır. Damadı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'dır. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ile yeğenidir. 

Çocukluk dönemini Ağrı'da geçiren Hasan Murat Mercan, ilk ve orta öğreniminin ardından Eskişehir Anadolu Lisesini tamamladı. Daha sonra Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden mezun oldu.

Fatih Karahan kimdir ve aslen nerelidir? Annesi ve babası kim? Fatih Karahan biyografisiFatih Karahan kimdir ve aslen nerelidir? Annesi ve babası kim? Fatih Karahan biyografisi

Üniversite eğitiminin ardından akademik olarak devam etmek isteyen Hasan Murat Mercan, Boğaziçi Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı. Sonraki dönemde ise Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı.

Bu dönem içinde ABD'ye gitti ve orada bulunan Florida Üniversitesi'nin Karar ve Enformatik Bilimleri Bölümünde doktora yaptı. Cleveland Üniversitesi İşletme Fakültesi Sayısal Analiz Bölümündeki çalışmalarından sonra ise Yardımcı Doçent unvanını elde etti. 

1992'de Türkiye'ye dönüş yaptıktan sonra Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin kadrosuna yerleşti.

SİYASİ HAYATI

Hasan Murat Mercan Ak Parti'nin kurucu üyeleri arasında yer almaktadır. 22. ve 23. dönemlerde Eskişehir milletvekili olarak seçildi.

22. dönem milletvekili olarak yer aldığı aldığı dönemde Avrupa Konseyi Parlamenterler Birliği Türk Delegasyonu başkanlığı, 23. dönemde ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanlığı yaptı.

ENERJİ TABİİ KAYNAKLAR BAKAN YARDIMCISI OLDU

3 Şubat 2012 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı olarak atandı. Bu görevinden 5 Eylül 2014 itibari ile sona erdi.

TOKYO BÜYÜKELÇİSİ OLDU

17 Kasım 2017'de Tokyo Büyükelçisi oldu. Yaklaşık 3 yıl boyunca bu görevine devam etti. 

WASHİNGTON BÜYÜKELÇİSİ OLDU

23 Şubat 2021'de Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Washington Büyükelçiliği görevine atandı. 12 Ocak 2024 itibariyle görevini sonlandırdı. 

 

HASAN MURAT MERCAN'IN EŞİ

Hasan Murat Mercan, 1961'de Endüstri Mühendisi İnci Hanım ile evlendi. Çiftin 3 çocuğu oldu. Kızı Saide Simin Mercan, ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile evlidir. 

Alparslan Bayraktar nerelidir? Babası kim? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın biyografisiAlparslan Bayraktar nerelidir? Babası kim? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın biyografisi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL