Abdest nasıl alınır? Erkek ve kadında abdest alma sırası nasıl olmalıdır?

Namaz kılmak ve Müslümanların başlıca vazifelerinden olan diğer ibadetleri yerine getirmek için abdest almak gerekmektedir. Abdest almak kişinin dış dünyayla temas halinde olan uzuvlarının temizlenmesini sağlar. Uyumak, bayılmak ve idrak gücünün kaybedildiği durumlarda abdest bozulur. Peki abdest nasıl alınır? İşte erkek ve kadında abdest sırası…

Abdest nasıl alınır? Erkek ve kadında abdest alma sırası nasıl olmalıdır?
Abdest nasıl alınır? Erkek ve kadında abdest alma sırası nasıl olmalıdır?
GİRİŞ 31.03.2021 11:01 GÜNCELLEME 31.03.2021 12:10
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Namaz kılmanın ilk şartı hiç şüphesiz abdest almaktır. Her gün düzenli bir şekilde ibadetlerini yerine getiren Müslümanların abdest alırken dikkat etmesi gereken önemli küçük hususlar vardır. Allah’ın kullarına vazife kıldığı namaz ibadetini yerine getirmeden önce temiz olmak ve doğru bir şekilde abdest almak önemlidir. Günlük hayatta abdesti bozan, yeniden alınmasına sebep olan durumlar mevcuttur.  Abdestsiz olarak namaz kılınmaz, Kuran-ı Kerim’e dokunulmaz ve Kabe tavaf edilmez. Görevlerini yerine getirmek isteyen kadınlar ve erkekler abdest nasıl alınır? sorusuna yanıt arıyor. Bizde sizler için sırasıyla en doğru şekilde abdest almayı anlattık…

54 farz nedir? Her Müslümanın yapması gereken 54 farz hangileridir?

Abdest Nasıl Alınır?

"Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" şeklinde niyet edilir ve besmele çekilir. (Eûzü billahi mineşşeytanirracîm, Bismillahirrahmanirrahîm") 

Abdest Nasıl Alınır

  • Eller yıkanır: Eller parmak ucundan başlayarak üç defa bileğe kadar yıkanmalıdır. Parmakta yüzük vb. varsa çıkartılmalı, parmak aralarının iyice yıkanmasına dikkat edilmelidir.

  • Ağız yıkanır: Sağ el kullanılarak üç kere ağza su verilir. Ağızın içi iyice çalkalanmalı ve temizlenmelidir.

  • Burun yıkanır:  Yine sağ el kullanılarak üç kere buruna su verilir. Ardından sol el kullanılarak burun içi temizlenir.

  • Yüz yıkanır:  Alından saçların bittiği noktaya, çene altına ve kulakların ucuna kadar yüzün her tarafı üç defa yıkanmalıdır.

  • Kollar yıkanır: İlk olarak sağ elden başlayarak kollar dirseklere kadar üç kere yıkanır. Ardından sol kol yine dirseklere kadar üç defa iyice yıkanır. Kollarda kuru yer kalmaması önemlidir.

  • Baş mesh edilir: Eller ıslatılarak, sağ elin içi ve parmaklar başucuna koyularak dörtte biri mesh edilir.

  • Kulaklar yıkanır: Eller ıslatılarak sağ elin şehadet  parmağı ile sağ kulağın içi,  baş parmağı ile de kulağın dışı; sol elin şehadet parmağı ile sol kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın arkası mesh edilir.

  • Boyun Mesh edilir: Baş ve serçe parmakları kullanmadan işaret, orta ve yüzük parmaklarının dışı ile boyun mesh edilir.

  • Ayaklar Yıkanır: Abdest alınırken son aşamada ayaklar yıkanır. Sağ ayak topuğundan başlanarak kemiğe kadar yıkanır. Ardından sol ayak yıkanır. Ayaklar yıkanırken parmak aralarının iyice temizlenmesine dikkat edilir.

Ramazanda gün gün kılınacak namazlar ve yapılacak ibadetler!

Abdest alma bitince ayakta ve kıbleye karşı “Kelime-i Şehadet” okunur.

Abdest Alınırken Konuşulur Mu?

Abdest alınırken konuşmak abdeste zarar vermez. Ancak acil bir ihtiyaç olmadığı takdirde konuşmak uygun değildir. Abdest almaya niyetlenen kişi yapmak istediği ibadete odaklanmalı, dünya hayatı ve duygu ve düşüncelerden mümkün olabildiğince uzaklaşmalıdır.

Sehiv secdesi nedir nasıl kılınır? Sehiv secdesi hangi hallerde yapılmalıdır?

Hangi Durumlarda Abdest Bozulur?

Vücudun herhangi bir yerinden gelen irin, kan, sarı su gibi akıntılar, gaz çıkarmak, ağız dolusu miktarda kusmak, derin uykuya dalma gibi durumlarda abdest bozulur. Teyemmüm abdesti alan birisinin sonrasında suya erişmesi durumunda abdesti gider.

Abdestin Farzları Nelerdir?

  1. Elleri dirseklerle beraber yıkamak.

  2. Yüzü yıkamak.

  3. Başın dörtte birini mesh etmek.

  4. Topuklarıyla birlikte ayakları yıkamak.

İşrak veya duhâ namazı nasıl kılınır? İşrak namazının fazileti nedir?

Abdestin Sünnetleri Nelerdir?

  1. Niyet etmek

  2. Besmele çekmek

  3. Elleri bileklerle 3 kez yıkamak

  4. Ağız ve buruna su çekilip temizlik yapmak

  5. Misvak kullanmak veya diş fırçalamak

  6. Sakalı su ile temas ettirmek

  7. El ve parmakları birbirine geçirip ovuşturmak

  8. Başı mesh etmek

  9. Boynu mesh etmek

  10. Abdest almaya sağ organlardan başlamak.

Abdest Hangi Durumlarda Bozulmaz?

Baş dönmesi ya da baş ağrısı gibi durumlar, nokta kadar çıkan kan etrafa yayılmadığı takdirde, sivrisinek, tahta kurusu ve diğer canlılar kan emince abdest bozulmaz. 

YORUMLAR 1
  • Safa 3 yıl önce Şikayet Et
    Maide 6. Ayette abdest tarif edilmiş. Elleri dirseklere kadar ve yüzü yıkamak. Başımızı ve ayaklarımızı mesh etmek. Bozanlar tuvalet ihtiyacı ve cinsel ilişkidir Bunların gerisinde anlatılanlar dinle ilişkisi yoktur ve yorumdur. Mevzuyu uzatmak ve işi zorlaştırıp kafaları karıştırmaktır. Bu da dinimizi yaşanmaz hale getirmektedir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı