Hangi durumlarda oturarak namaz kılınır?

İslam dinin olmazsa olmaz ibadetlerinin başında yer alan namaz, tüm Müslümanlara farz kılındı. Yaşlılık nedeni ile veya hastalık nedeni ile gücü yetmeyen müminler ise hangi durumda namazın oturarak kılabileceğini ve oturarak namaz kılmanın caiz olup olmadığını merak ediyor. İşte Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan'ın anlatımı ile oturarak namaz kılmanın caiz olduğu durumlar...

Hangi durumlarda oturarak namaz kılınır?
Hangi durumlarda oturarak namaz kılınır?
GİRİŞ 31.03.2021 13:06 GÜNCELLEME 31.03.2021 13:06
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İslam'ın 5 şartından biri olan namaz tüm Müslümanlara faz kılınmıştır. Ayrıca namaz İslam dininin en önemli ibadetlerinin başında yerini alır. Allah'ın emrettiği üzere her Müslümanı günde 5 vakit namaz kılması farz kılınmıştır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV) ise tüm Müslümanlara namazın nasıl kılınacağını ve rükunlarını anlatmış ve tarif etmiştir. Namazın Rükunlarından olan İftitah Tekbiri, Kıyam, Kıraat, Rükû, Sücûd ve Ka’de-i Âhire kısımlarını Müslümanlar beden hareketleri ile eda ederler. Lakin yaşlık nedeni ile ayakta durmakta zorluk çekenler, ayakta durmakta güçlük çekenler hastalar, dizlerinde rahatsızlığı bulunanlar, veya hareket etmekte zorlananlar ise hareket edebildikleri kadarı ile oturarak, sandalyede ve ya yatarak dahi olsa namazlarını eda etmeleri gerekiyor. Peki hangi durumlarda namaz oturarak kılınır? İşte merak edilen sorunun cevabı...

Sehiv secdesi nedir nasıl kılınır? Sehiv secdesi hangi hallerde yapılmalıdır?

Hangi Durumlarda Oturarak Namaz Kılınır?

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan'ın anlatımı ile yaşlık nedeni ile ayakta durmakta zorluk çekenler, ayakta durmakta güçlük çekenler hastalar, dizlerinde rahatsızlığı bulunanlar, hareket etmekte zorlananlar, doktor tarafından hareket etmesi sakıncalı görülenler ve buna benzer rahatsızlığı bulunanların oturarak namaz kılmasında bir sakınca bulunmuyor. 

Abdest nasıl alınır? Erkek ve kadında abdest alma sırası nasıl olmalıdır?

Buna ek olarak yukarıda hareketleri yerine getiremeyen hiç hareket etmemesi gereken veya felç olan bir kimsenin ise yatarak ima ile namazının eda etmesi gerekiyor. 

Hadis-i şerifte, (Hasta, namazını ayakta kılamazsa, oturarak, buna da gücü yetmezse, sırtüstü yatarak ima ile kılar) buyuruldu. Âl-i İmrân suresinin, (Onlar ayakta iken, otururken, yanları üzerine yatarken Allah’ı zikrederler) mealindeki 191. âyetindeki zikir, namaz demektir. (Namazı, gücü yeten ayakta kılar, ayakta kılmaktan aciz olan oturarak kılar, bundan da aciz olan, yatarak ima ile kılar) demektedir. (Bahr-ür-râık)

Namazın Rükunları!

Namazın rükunları altıdır.

  1. İftitah Tekbiri: Namaza başlama tekbiridir. Niyetten sonra “Allâhu Ekber” diyerek eller yukarı kaldırılır, tekbir alınır.

  2. Kıyam: Ayakta durmaktır. Gücü yetenler ayakta, yetmeyenler ise gücünün yettiği şekilde namazı kılarlar.

  3. Kıraat: “Namazda Kur’ân okumak” demektir. Kıraat, kıyamdadır ve en az üç kısa âyet miktarı okunmalıdır.

  4. Rükû: Kıraatten sonra eller dizlere erişecek şekilde eğilmekten ibarettir.

  5. Sücûd: Rükûdan sonra ayak, diz ve ellerle beraber alnı ve burnu yere koymaktır. Yalnız alnın ve burnun yere değmesi yeterli değildir. Alın yerin sertliğini hissetmelidir. Kalabalık cemaatlerde arka saftakiler ön saftakilerin sırtına secde edebilirler.

  6. Ka’de-i Âhire: Namazın sonunda “et-Tehiyyâtü” duâsını okuyacak kadar oturmaktır.

Abdest Nasıl Alınır?

Besmele ile abdeste niyet edilir ve 3 kez ağza 3 buruna su verilerek ağız ve burun temizlenir. Ardından saç bitiminden çeneye kadar 3 kere yüz yıkanır. 3 kere sağ el ve kol, 3 kere sol el ve kol dirseklere kadar yıkanır. El ve kol yıkandıktan sonra eller yıkanır ve başın 4’te 1’i mesh edilir. Başın mesh edilmesinin ardından ense ve kulaklar yıkanır. Abdest alınırken en son sağ ve sol ayaklar yıkanır. Namaz abdesti bu şekilde alındıktan sonra namaz kılınabilir. 

YORUMLAR 2
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    yürü git namazı bari ağzınıza almayın yalakalar
    Cevapla
  • Hakikat 3 yıl önce Şikayet Et
    Hocam ćok güzel izah etmişsiniz sağolun bizim bilgimiz sizin ilminizin zekat ı dahi olamaz biliyoruz ancak kolaylık olsun diye sandalyede namaz yazılı peygamber efendimiz döneminde iskemble yok mu idi ki oturarak namaz kılmayı tabure de oturarak izah etmişsiniz o zaman yapılmayanı bu gün yapın demek bidat değilmidir sırf kolaylık olacak mantığı ile gidersek her ibadetimiz bozulmaya yüz tutmaz mı hangi evliya alim sahabe tabure de namaz kıl mış ta siz icazet veriyorsunuz otur uzan gözle kıl herkes biliyor ancak kurallarına uyarak yapmalı kafasına göre ibadet yapılmaz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor