Oturarak yatarak namaz nasıl kılınır? Sandalyede namaz olur mu? İşte namaz adabı!

Oturarak yada yatarak namaz kılınır mı sorusunun cevabı müminler tarafından araştırılıyor. İslam dininin en önemli ibadetlerinden biri olan namazın hangi şartlarda ne şekilde kılınacağı hakkında birçok Müslüman bilgi sahibi değil. Peki, Hastalık veya engel teşkil eden durumlarda sandalyede namaz olur mu? İşte zaruret durumunda başvurulacak yollar ve namaz adabı!

Oturarak yatarak namaz nasıl kılınır? Sandalyede namaz olur mu? İşte namaz adabı!
Oturarak yatarak namaz nasıl kılınır? Sandalyede namaz olur mu? İşte namaz adabı!
GİRİŞ 01.04.2021 14:43 GÜNCELLEME 01.04.2021 15:07
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Yaşını almış veya bedenen hareket kabiliyetleri kısıtlı birçok Müslüman namaz ibadetini nasıl ifa edeceğini araştırıyor. Özellikle oturarak yada yatarak namaz kılınır mı? Sandalyede namaz olur mu? gibi sorular müminler tarafından çokça merak ediliyor. Prof. Dr. Mustafa Karataş Hoca'nın üzerinde durup anlattığı bu konu, kafalarda oluşan soru işaretlerini giderecek. Bu konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen müminler için işte oturarak, yatarak veya sandalyede namaz kılınıp kılınmayacağı hakkında doğrular ve namaz adabı...

Oturarak Namaz Olur Mu? Oturarak Namaz Nasıl Olur?

Ayakta namaza başlayan bir Müslüman secdeye gidemiyorsa, dizlerini bükemiyorsa oturarak namaz kılabilir. Önce niyet edip iftitah tekbiri ayakta getirilir. Daha sonra Sübhaneke duası ve Fatiha okunur, ardından zammı sure okunur (yada imama uyulduysa o okur biz takip ederiz). Rukuya gidecek durumda ise rukuya gidiyoruz. Sübhane Rabbiel Azim (3 tekrar) diyoruz. Semuallahulimen Hamide diyoruz ve yeniden doğruluyoruz. Buradan sonra eğer dizlerimizi bükemiyorsak yere oturuyoruz ve ayaklarımızı kıbleye uzatıyoruz. Oturduğumuz yerde belimizi kafamızı ileri doğru eğerek secde yapıyoruz. Subhane Rabbiyel Ala (3 tekrar) diyoruz. Daha sonra kalkacak durumumuz olmadığı için namazı bu şekilde tamamlıyoruz. 

Bir başka şekilde ise iftitah tekbirini ayakta alıp hemen oturuyoruz. Ayakta okuyacağımız tüm duaları ve sureleri oturduğumuz yerde okuyoruz. Rukuyu yapmak için bedenimiz ve kafamızı hafifçe öne eğiyoruz. Secde yapmak için ise vücudumuzu ve başımızı eğebildiğimiz kadar eğiyoruz. Bunu da yapamıyorsak oturduğumuz yerden tekbir alıyoruz ve yine aynı şekilde rukuyu ve secdeyi yapıyoruz. 

Sandalyede Namaz Olur Mu? Sandalyede Namaz Nasıl Kılınır? 

Oturarak namaz kılmak isteyen insan, sandalyeye kadar yürüyerek geldiyse yada getirildiyse ayakta tekbir alması gerekir. Ayakta tekbir almak farzdır. Tekbir aldıktan sonra oturuyoruz ve ellerimizi bağlıyoruz. Yine aynı şekilde Subhaneke, Fatiha ve zammı sura okuyoruz. Elimizi dizlerimizin üzerine koyarak oturduğumuz yerde rukuya gidiyoruz. Yine aynı şekilde ancak daha fazla eğilerek secde yapıyoruz. Bu şekilde aynı uygulamayı yaparak ikinci rekatı da kılıyoruz ve oturduğumuz yede selam vererek namazı bitiriyoruz. 

Yatarak Namaz Olur Mu? Yatarak Namaz Nasıl Kılınır?

Bir Müslüman çok hastaysa yada bedenen ayakta veya oturarak namaz kılamıyorsa yatarak namaz kılabilir. Eğer kişinin oturmaya gücü yetmezse, gücüne göre yanı üzerine veya sırt üstü yatarak işaretle (ima ile) namazını kılar. İma; kıyam için başın düz durması, rüku için biraz eğilmesi secde için biraz daha eğilmesidir. Böylelikle namazını ifa ederek tamamlamış olur. 

YORUMLAR 9
  • Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Bilgi sahibi olan yok . Herkes kafasına göre sallıyor.
    Cevapla
  • ufuk 3 yıl önce Şikayet Et
    5 vakit, cuma, bayram, cenaze, teravih, nafile, şükür vs. namazları kıldıktan ve de bu fedakarlıktaktan sonra umarım kötülük yapmaz ve af dilemezsiniz....
    Cevapla
  • feyat 3 yıl önce Şikayet Et
    Peki eğilip kalkamayan dizleri üzerine oturamayan ne yapsın.. Hatta yerde oturamayan...
    Cevapla
  • Hakikat 3 yıl önce Şikayet Et
    Yan yana tabure koyanlar kiliselerdeki yan yana konan sıraları andırmaktadır bu bir oyundur müslüman bu oyuna gelmemeli tabure de namaz diye bir kılma şekli yoktur kılınır diyen Allahtan kormuyor dur millete şirin görünmek ićin vebale girmekten korkmayandan Alim olmaz herkesin her sözüne itibar edilmez bin tane kaynak vardır namaz ile ilgili hiç birinde tabure de namaz yoktur
    Cevapla
  • Sene 3 yıl önce Şikayet Et
    Kendini alim yerine koyup fetva vermesen iyi olur. Özür sahibi kişinin sandalye-tabure gibi şeyler üzerinde namaz kılması yere oturup ayaklarını kıbleye uzatarak namaz kılmasından daha efdaldir. Kiliselerdeki yan yana konan sıra görüntüsü verilmesi konusunda haklısın. Onlata muhalefet ederek ayrı yerlerde durulmalı. İnsanların sandalye taburelere oturması özendirilmemelidir.
    Cevapla
  • Hakikat 3 yıl önce Şikayet Et
    İskemble de namaz olur diyen çok büyük bir vebal altına girer
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor