Sahurda hangi dualar okunur? Peygamber Efendimizin sahurda okuduğu dualar ve Türkçe meali

Bin aydan daha hayırlı ay olan Ramazanın ilk orucu bugün tutulacak. Peygamber Efendimiz Sahurda hangi duaları okurdu? Sahur duası nedir? Oruç tutmadan önce okunması gereken dua nedir?

Sahurda hangi dualar okunur? Peygamber Efendimizin sahurda okuduğu dualar ve Türkçe meali
Sahurda hangi dualar okunur? Peygamber Efendimizin sahurda okuduğu dualar ve Türkçe meali
GİRİŞ 07.04.2022 11:11 GÜNCELLEME 07.04.2022 11:12

Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber, sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir.Resûl-i Ekrem, sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, Müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir. (Müslim, Sıyâm, 46) Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir. Peki Sahurda hani dualar okunur? Peygamber Efendimiz (SAV) sahurda hangi duayı okurdu?

Sahura Kalkmadan Oruç Tutmak Günah mıdır?

Günah değildir, ancak sahura kalkmak çok sevabdır. Bir yudum su içmek için de olsa, sahura kalkmak iyi olur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Sahur yemeği mübarektir. Sahurun tamamı berekettir. Bir yudum su için de olsa sahura kalkın! Allahü teâlâ ve melekleri, sahura kalkanlara salât ve selam ederler.) [İ. Ahmed] (Yani Allahü teâlâ, sahura kalkanları mağfiret eder, melekler de onlar için dua eder.)

Peygamber Efendimiz`in (SAV) Sahurda Okuduğu Dualar

“Ey bu gеcеnin vе biraz sonra olacak sahurun Rabbi olan Allah’ımız.. Bizi iftarlara ulaştırırkеn günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip еylе Amin.” Pеygambеr Efеndimiz mеalеn buyuruyor ki: “Ey bu gеcеnin vе biraz sonra оlacak sahurun Rabbi olan Allаh’ımız.. Bizi iftarlara ulaştırırkеn günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip еylе Amin.” 

Sahur Duası (Arapça ve Meali)

Ya mefzei inde kurbetiy, veya ğavsi inde şiddeti, ileyke fezi’tu ve bike isteğestu, ve bike luztu la eluuzu bi sivake vela etlubu’l ferece illa minke, fe eğisni ve ferric enni, ya men yekbelu’l yesire ve ye’fu eni’l kesiri, ikbel minni’l yesire, ve’fu enni’l kesire, inneke ente’l ğafuru’r Rahim, Allahumme inniy es’eluke iymanen tubaşiru bihi kalbi, ve yakinen hetta a’leme ennehu len yusiybeni illa ma ketebte liy, ve razzini mine’l ayşi bima kasemte li, ya erheme’r rahimin. Ya uddeti fi kurbeti veya sahibi fi şiddeti ve ya veliyyi fi ni’meti ve ya ğayeti fi rağbeti ente’s satiru avreti, ve’l aminu rev’eti ve’l mukiylu asreti, feğfir li ğatieti ya erheme’r rahimin.


Ey bela ve sıkıntı zamanında sığınağım ve ey zorluk zamanında imdadım! Sana yalvarıp yakarıyorum. Senden imdat diliyor ve Sana sığınıyorum, başkasına değil. Sıkıntı ve zorluklardan çıkışı ancak Senden diliyorum. O halde imdadıma yetiş ve beni sıkıntılardan kurtar. Ey az ameli kabul edip, çok günahı affeden! Benim az amelimi kabul et ve çok günahımı bağışla. Şüphesiz sen bağışlayan ve merhametlisin. Allah’ım! Senden kalbimle birleşen bir iman diliyorum ve birlikteliğinde ancak bana yazdığın şeylerin ulaşacağına kanaat getirebileceğim bir yaqin istiyorum. Ey merhametlilerin en merhametlisi! Hayatımda bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl. Ey sıkıntılı anımda birikimim, zorluk zamanımda yaverim, nimetli günümde velinimetim, rağbet ve iştiyakımın doruk noktası olan Rabbim! Sensin kusurumu örtecek, korkumu emniyete çevirecek ve sürçmemi affedecek olan. O halde benim hatamı bağışla. Ey merhametlilerin en merhametlisi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MİT'ten nokta operasyon: Rojda Bilen etkisiz hale getirildi
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün