Duş almak orucu bozar mı? Diyanet İşleri Başkanlığı oruçlu iken banyo yapmanın hükmü nedir!

Duş almak orucu bozarmı sorusu özellikle Ramazan ayında en çok akılları karıştıran sorular arasında yerini alıyor. Oruç ibadetini eda eden Müslümanlar gün içerisinde hiç bir şey yemiyor ve içmiyor. Duş alırken ağız ve burundan su kaçması ihtimali oruçlu iken duş almayı yasaklıyor mu? İşte sorunun cevabı...

Duş almak orucu bozar mı?  Diyanet İşleri Başkanlığı oruçlu iken banyo yapmanın hükmü nedir!
Duş almak orucu bozar mı? Diyanet İşleri Başkanlığı oruçlu iken banyo yapmanın hükmü nedir!
GİRİŞ 02.04.2021 09:04 GÜNCELLEME 02.04.2021 09:05

Ramazan ayı boyunca oruç ibadetini yerine getirenlerin en çok merak ettiği konular arasında orucu bozan haller listenin başında yerini alıyor. Bilindiği üzere oruç tutan bir mümin akşam ezanı yani iftar vaktine kadar hiç bir şey yemiyor ve içmiyor. Hatta orucun bozulmasına kazara dahi neden olacak durumlardan uzak durmaya özen gösteriyor. Hal böyle olunca Ramazan ayı boyunca duş almak orucu bozar mı sorusu en sık sorulardan biri haline geliyor. Peki duş almak orucu bozar mı?

Duş Almak Orucu Bozar Mı? 

Diyanet İşleri tarafından yapılan açıklamaya göre ağız ve burnundan vücuda su girmediği sürece oruç bozulmaz. 

Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25). Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220).

Buna ek olarak oruçlu iken havuza ve denize girmek de orucu bozan haller arasında yer almıyor. Lakin deniz ve havuza girildiğinde su yutma riski çok yüksek olduğu için ihtiyatlı davranmanın uygun olduğu belirtiliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan 'Kapımız açık' demişti! Özgür Özel'den açıklama!
Kabinede değişiklik olacak mı? AK Parti'den son dakika açıklaması