Koronavirüs Aşısı Orucu Bozar mı? Diyanet Açıkladı!

Koronavirüs'ün hayatımıza girmesiyle beraber birçok alanda kısıtlamalar ve değişiklikler gerçekleşti. Son dönemlerde hatalığın aşısının geliştirilmesi ve uygulanmaya başlanması, yaklaşan Ramazan ayıyla beraber yeni soruları akıllara getirdi. İslam âlemi merak içerisinde, koronavirüs aşısı orucu bozar mı sorusunun cevabı aranıyor. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklama!

Koronavirüs Aşısı Orucu Bozar mı? Diyanet Açıkladı!
Koronavirüs Aşısı Orucu Bozar mı? Diyanet Açıkladı!
GİRİŞ 02.04.2021 22:22 GÜNCELLEME 02.04.2021 22:22
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber Koronavirüs'de etkisini arttırmaya başladı. Vaka sayılarındaki artış kısıtlamaların yeniden gelmesine de sebep oldu. Koronavirüs'e karşı aşı yapılmasının oruçları bozup bozmayacağı konusunda birçok Müslüman ikileme düştü. Diyanet işleri Başkanlığı konu ile alakalı gerekli açıklamaları yaptı. Peki Koronavirüs aşısı orucu bozar mı? İşte Diyanet'den yapılan aşı açıklaması... 

Koronavirüs Aşısı Orucu Bozar Mı? 

Diyanet İşleri Başkanlığı çok merak edilen "Koronavirüs aşısı orucu bozar mı?" sorusunu cevapladı.  İşte yapılan o açıklama, "Oruç, yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple besin değeni taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar erteleyebilirler. Bununla birlikte Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeye arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa, iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkana sahip olmayanlar tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların, damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir. 

Oruç Hangi Durumlarda Bozulur

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar.

Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer. Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.),"Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir" (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.

YORUMLAR 17
  • vatansever 2 yıl önce Şikayet Et
    yahu kardeşim aşı orucu bozsa ne olur bozmasa ne olur işin ucunda insan hayatı söz konusu can söz konusu olunca domuz etine dahi izin verilmekte brakın artık gereksiz gündemleri insanların alay konusu olmayın sağlıklı olun 61 gün kefaret tutun ne farkeder
    Cevapla
  • takva-amel 2 yıl önce Şikayet Et
    bazilarinin orucu aclik ve susuzluktan ibarettir..
    Cevapla
  • Yağız gökay 2 yıl önce Şikayet Et
    bu tür sorular oruç tutmaktan nasıl kaçarım diye düşünenlerin soruları
    Cevapla
  • Safa 2 yıl önce Şikayet Et
    Dostlar Orucu bozan durumlar 1- Bilerek yemek içmek 2- Cinsel ilişki Bitti. Hastalıanmada ise dilerse bozar sonra kaza eder tutabilecek durumda ise devam eder. Formül bu. Gerisi bozmaz. Diğer tartışmalar işi sulandırmadır ve gereksizdir. Ayrıca Aklı kullanmak Farzdır.
    Cevapla
  • halk 2 yıl önce Şikayet Et
    aşı vitamin olmadığı için orucu bozmayabilir ama ,niyet etmeyıp kazaya bırakmak daha uygun olanıdır,dinimiz şupheli olanlardan da uzak durmanın faydalı olduğunu soyler,sonra bilmiyoruz aşının yan tesırıde olabilir,
    Cevapla
  • islama-göre- 2 yıl önce Şikayet Et
    islam sana göre bana degil-- bozabilir bozmayabilir degil s islama i hükümlere göre hareket edilir siz hangi yetki ile fetva veriyorsunuz bunun vebalini biliyormusunuz -- vududa sivi girerse asi bile olsa oruc oruc olmaz hasta isen 1 gün kaza edersin ama insanlari yaniltici fetva vermezsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı