Teravih namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Evde teravih namazı nasıl kılınır?

Ramazan ayının en faziletli ibadetlerinden olan cemaatle teravih namazı kılmak, covid-19 tedbirleri kapsamında bu yılda toplu olarak camilerde kılınmayacağı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. Peki evde teravih namazı kılınır mı? Teravih namazı ne zaman kılınır? Teravih namazı kılınışı...

GİRİŞ 17.04.2021 16:05 GÜNCELLEME 17.04.2021 16:05

Ramazan ayının en kıymetli ibadetlerinden olan teravih namazı, Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in sünnetlerinden olup cami ve mescitlerde cemaatle kılınmaktadır. Ancak son bir yıldır covid-19’un tüm dünyayı tesiri altına alması, özellikle de cami gibi topluca gidilen yerlerde hızla yayıldığı göz önünde bulundurularak camilerde teravih namazının evlerde kılınmasının daha uygun olduğu Diyanet İşleri başkanı tarafından açıklandı. Peki evde teravih namazı nasıl kılınır?

Cuma vakti okunacak dualar? Bol kazanç ve sağlık için Cuma Günü okunacak dua ve sureler...

Teravih Namazı Kaç Rekattır?

Cemaatle kılınması makbul olan teravih namazı, salgın nedeniyle camilerde kılınamamasından dolayı evde tek başına da kılınabilir. 2’şer ya da 4’er rekattan kılınan teravih namazı toplamda 20 rekattan oluşmaktadır. İkindi namazının sünneti gibi kılınan teravih namazı 2 ya da 4 rekat şeklinde kılınabilir. Teravi namazına başlarken ilk olarak yatsı namazı kılınır. Yatsı namazının, 4 rekat sünnet, 4 rekat farz, 2 rekat son sünneti kılındıktan sonra teravih namazın başlanır ve teravih namazını kıldıktan sonra son olarak vitir namazı kılınır.

Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Teravih namazı kılmaya başlarken ilk olarak niyet edilir. ‘Allah’ım niyet ettim senin rızan için teravih namazı kılmaya’ diyerek niyet edilir ve tekbir (Allah-u Ekber) getirerek namaza durulur. 

1. Rekat

Tekbir getirdikten sonra Sübhaneke duası, ardından Euzü Besmele getirerek Fatiha suresi okunur, Fatiha suresinden sonra ise zammı sure okunur. Dualar okunduktan sonra rüku ve secdeye gidilir.

2. Rekat

Secdeden kalktıktan sonra Besleme ve Fatiha Sureleri okunur. Fatiha suresinden sonra yeniden zammı sure okunur ve rüku ve secdeye gidilir. Secdeden kalktıktan sonra oturarak Tayyihat duası, salli-barik duaları okunur.
Eğer teravih namazı 2’şer rekattan kılınacaksa salli-barik dualarını okuduktan sonra Rabbena duaları da okunarak selam verilir. Ancak 2’şerden değil de 4 rekattan kılınacaksa salli-barik dualarının okunmasından sonra 3. Rekata kalkılır.

3. Rekat

Sübhaneke, Besmele, Fatiha Suresi ve zammı sure okunduktan sonra rüku ve secdeye gidilir. 

4. Rekat

Besmele, Fatiha Suresi, zammı sure okunduktan sonra rüku ve secdeye gidilir. Oturur vaziyete geldikten sonra Tayyihat duası, Salli-Barik duları ve Rabbena duaları okunduktan sonra selam verilir. Bu şekilde 20 rekat tamamlanır ve teravih namazı kılındıktan sonra son olarak vitir namazı kılınır ve dua, zikir ve tespihlerle namaz bitirilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti