En uzun ve en kısa oruç hangi illerde tutulacak? 2022 Ramazan en erken ve en geç iftar yapan şehirler!

Mübarek üç ayların sonuncusu Ramazan-ı Şerif ayı, 2 Nisan Cumartesi günü ile resmen başlıyor. Müminler, Cuma gününü Cumartesi gününe bağlayan gece ilk orucunu tutmak için sahura kalkacak. Lakin Türkiye’deki 76 dakikalık zaman farkından ötürü her şehirde aynı süreyle oruç tutulmuyor. Oruç süresini arttırıp azaltan unsur olarak kuzey paralellerinin net konumu örnek gösterilebilir. Peki, Türkiye’de en uzun ve en kısa oruç hangi illerde tutulacak?

En uzun ve en kısa oruç hangi illerde tutulacak? 2022 Ramazan en erken ve en geç iftar yapan şehirler!
En uzun ve en kısa oruç hangi illerde tutulacak? 2022 Ramazan en erken ve en geç iftar yapan şehirler!
GİRİŞ 02.04.2022 16:47 GÜNCELLEME 02.04.2022 16:48

İslam coğrafyasında bolluk, bereket; rahmet ve mağfiret ayı olarak tanımlanan mübarek Ramazan ayı, 2 Nisan Cumartesi günü itibariyle başlıyor. Ülkemizde ve dünya genelinde yaşayan Müslümanlar, 1 Mayıs Pazar (Arife) gününe kadar oruç vazifesini yerine getirecek. Ülkemizde de Ramazan coşkusu başladı. Bazı şehirler erken iftar edecekken bazı şehirler daha geç iftar edecek. Kuzey paralellerinin derecelerinden ötürü bazı şehirlerde de daha uzun süre oruçlu kalınacak. Peki, Ramazan ayı boyunca en uzun ve en kısa oruç hangi illerde tutulacak?

Hoş geldin Ramazan Ayı mesajları 2022: Ramazan Ayı kısa resimli dualar ve Hadisler! WhatsApp ve Telegram…Hoş geldin Ramazan Ayı mesajları 2022: Ramazan Ayı kısa resimli dualar ve Hadisler! WhatsApp ve Telegram…

Türkiye’de En Uzun ve En Kısa Oruç Hangi Şehirlerde Tutuluyor?

Ortadoğu, Asya, Avrupa ve deniz yolu ile Afrika’nın tam ortasında yer alan ülkemizde, en uzun oruç en kuzeyimizde yer alan Sinop ilinde, en kısa oruçta en güneyimizde yer alan Hatay ilinde tutulacak. Sinop ili, 42 derece paralel enleminde; Hatay da 36 derece paralel enleminde yer alıyor.

En fazla ve en az oruç tutan şehirler

Aradaki 6 derecelik fark, diğer bir ifadeyle 666 kilometreye denk gelmektedir. Sinop ilinde bu yıl 14 saat 27 dakika oruç tutulacakken Hatay’da 14 saat 12 dakika boyunca niyet edilecek. Bunun haricinde, meridyenlerden doğan zaman farkı da bulunuyor.

En Erken ve En Geç İftar Hangi İllerde Açılacak?

Ülkemiz, 26-45 doğu meridyenlerinde yer alıyor. Başka bir tanımla, Türkiye Kuzey Yarımküre’de ve Greenwich Meridyeni’nin doğusunda bulunuyor. En doğumuzdaki şehrimiz Iğdır ile en batımızdaki Çanakkale vilayeti arasında 76 dakikalık zaman farkı bulunuyor. Yani, doğudan doğan güneş ilk olarak Iğdır’ı; son olarak Çanakkale’yi aydınlatıyor.

En erken iftar yapan il

Bu sebeple, erken iftar Iğdır’da; en geç iftar da Çanakkale şehrinde açılacak. Iğdır’da ilk Ramazan ayı iftarı 18.35’de, Çanakkale’de de ilk iftar 19.46’da yapılacak. Fakat paralel hesabına dönecek olursak; sahur ve iftar saatlerindeki fark göz önünde bulundurulduğunda Iğdır’da 14 saat 21 dakika, Çanakkale’de 14 saat 12 dakika boyunca oruç tutulacak.

Türkiye Enlem ve Boylam Haritası

21 Haziran Yaz Gündönümü’ne kadar ülkemizin tüm şehirlerinde gündüz süresi uzayacak. Sahur süresi de kısalacak. Diğer bir ifadeyle, topyekûn tüm illerde oruç tutma süresi artacak. Yani, 18.35’de ilk iftarını açan Iğdır; 19.04’te son iftarını yapacak. Yani, ilk gün 14 saat 21 dakika oruç tutulan Iğdır’da son oruç günü 15 saat 51 dakika boyunca niyetli kalınacak.

En geç iftar yapılan şehir

İlk gün 14 saat 12 dakika oruç tutulan Çanakkale’de de son oruç günü 15 saat 45 dakika sürecek. En kuzeyimizdeki şehrimiz Sinop’ta ilk gün 14 saat 27 dakika oruç tutulacağını aktarmıştık. Son oruç günü bu şehirde 15 saat 56 dakika niyetli kalınacak. En kısa süreyle oruç tutulan Hatay ilinde ilk gün 14 saat 12 dakika, son gün 15 saat 19 dakika sürecek.

En az süreyle oruç tutan şehir Hatay

  • EN UZUN ORUÇ TUTULAN İL: Sinop

  • EN KISA ORUÇ TUTULAN İL: Hatay

  • EN ERKEN İFTAR AÇAN İL: Iğdır

  • EN GEÇ İFTAR AÇAN İL: Çanakkale

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam