Sigara içmek orucu bozar mı? Nikotin bandı orucu tehlikeye düşürür mü? Diyanet fetva!

Ülkemizde günlük hayatta en çok tüketilen zararlı ürünlerin başında sigara geliyor. Geniş yaş aralığında kullanılan tütün ürünleri, ilerleyen süreçte ölümcül olmakla beraber yaşam kalitesini de her anlamda olumsuz etkiliyor. Ramazan-ı Şerif ayında da bağımlı olan bireyler, sigaranın orucu bozup bozmayacağını araştırıyor. Ek olarak nikotin bandı da merak edilen başlıklar arasında. İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konuya ilişkin yayınladığı fetva…

Sigara içmek orucu bozar mı? Nikotin bandı orucu tehlikeye düşürür mü? Diyanet fetva!
Sigara içmek orucu bozar mı? Nikotin bandı orucu tehlikeye düşürür mü? Diyanet fetva!
GİRİŞ 02.04.2022 13:36 GÜNCELLEME 05.04.2022 17:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ramazan-ı Şerif ayının gelmesiyle beraber ülkemizde yer alan milyonlarca Mümin, oruç vazifelerini yerine getiriyor. Oruç tutan sigara bağımlısı kimseler ise, tütün ürünlerinin tutulan niyet üzerindeki etkisini merak ediyor. Bu konu hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı bir madde de mevcut. Ayrıca, tıpkı yara bandı gibi vücuda yapıştırılan nikotin bandının oruç üzerindeki etkisi de araştırılıyor. Peki, sigara içmek Ramazan orucunu bozar mı? Dahası kefaret orucu gerektirir mi?

Burun kanaması orucu bozar mı? Diyanet burundan kan akması orucu tehlikeye düşürür mü fetvası!Burun kanaması orucu bozar mı? Diyanet burundan kan akması orucu tehlikeye düşürür mü fetvası!

Sigara Kullanmak Orucu Tehlikeye Düşürür Mü? Kefaret…

Sigara kullanmak tamamen insana keyif verici bir eylemdir. Bu sebeple oruç kesin olarak bozulur. Ayrıca, sigaranın ağız yoluyla tüketilmesi de nikotinin kana karışma hızını daha da arttırır. Bazı kesimlerde “Sigara insanı doyurmuyor veya susuzluğunu geçirmiyor” gibi görüşler mevcut. Ancak burada temel alınan görüş, sigaranın keyif verici bir ürün olmasından ileri gelmektedir. Öte yandan, nikotin tadının boğazda alınması halinde oruç kesin olarak bozulmuştur. Böylesi durumlarda kişinin 60 günlük kefaret orucu tutması gerekir. Çünkü sigara kullanımı kişinin kendi iradesindedir.

Sigara kullanmak orucu bozar mı

Orucu Unutup Sigara İçmek Orucu Bozar Mı?

Bir kişinin oruç olduğunu unutup bir şeyler yiyip içmesi durumunda niyetli hali bozulmaz. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v.), Buhari Hazretlerinin aktardığı bir hadiste: “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu Allah yedirmiş, içirmiştir” diye buyurmuştur. Bu sebeple, insanın unutarak sigara içmesi tuttuğu orucu etkilemez. Normal iftar saatinde niyetini dua ederek açabilir. Bu hal, her insanın başına gelebilir.

Orucu unutup sigara içmek

Sigara Dumanının Oruç Üzerindeki Etkisi

Gün içerisinde sigara tüketimi yapılan bir yerden geçebilirsiniz. Sigara dumanını da doğal olarak alabilirsiniz. Böylesi durumlarda önemli olan etmen, insanın niyeti ve kalbidir. Eğer o anda bir kasıt varsa; yani sigara dumanını almaktan ötürü memnunsanız orucunuz tehlikeye girer. Öte yandan bu durum sizi memnun etmemişse, tamamen zorunluluktan ötürü veya bilmediğiniz gerekçesiyle sigara kullanılan bir yerden geçtiğiniz takdirde orucunuz etkilenmez. Ünlü İslam alimi İbn-i Abidin ise, bu noktada sigara dumanının boğazda hissedilmesini vurgulamıştır. Sadece sigara dumanı değil, herhangi buharlı bir üründe de boğazda hissedilmesi önemli bir etkendir. Eğer, bu boğazda hissetme hali sizi keyiflendiriyorsa orucunuz tehlikeye düşer.

Diyanet nikotin bandı fetva

Diyanet Nikotin Bandı Orucu Tutar Mı Fetvası

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet adresinde nikotin bandı kullanımının oruç üzerindeki etkisine yönelik bir fetva bulunuyor. Burada, nikotin bandının orucu bozmayacağı yorumu yapılmış. Buna gerekçe gösterilmesinde de, kılcal damarlar yoluyla emilme işleminin uzun sürmesine ilişkin bir âlim yorumu yer alıyor. Sadece nikotin bandı değil, cilde yapıştırılan veya sürülen her türlü ürünün kılcal damarlar vasıtasıyla emilmesi uzun sürmektedir.

YORUMLAR 1
  • bay e 1 yıl önce Şikayet Et
    bu soruyu sormak suç olmalı sakızda dahil.böylesi gerzeklikten dolayı islamı kötü duruma düşürdüğünüz içinde vabaliniz var.1400 yillik bir din böylesi bir anlayışla anlaşılamaz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!