Sakız çiğnemek orucu bozar mı? Oruçluyken yutmadan sakız çiğnenir mi?

Ramazan-ı Şerif ayının gelmesiyle birlikte orucu bozan durumlar merak edilerek araştırılmaya başlandı. Özellikle de oruç tutarken sakız çiğnemek, diş fırçalamak gibi durumlarda orucun bozulup bozulmayacağı tartışılmaktadır. Peki oruçluyken şekersiz sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Sakız çiğnemek orucu bozar mı? Oruçluyken yutmadan sakız çiğnenir mi?
Sakız çiğnemek orucu bozar mı? Oruçluyken yutmadan sakız çiğnenir mi?
GİRİŞ 04.04.2022 10:26 GÜNCELLEME 05.04.2022 17:14

Her sene Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hangi durumlarda orucun bozulduğu, hangi durumlarda orucun kazasının yapılması gerektiği araştırılmaktadır. Özellikle de günlük hayatın bir parçası olan alışkanlıklar konusunda pek çok kişi ihtilafa düşmektedir. Bunların başında hiç şüphe yok ki diş fırçalamak, yutkunmak ve sakız çiğnemek gelmektedir. İşte Diyanet İşleri Başkanlığına göre sakız çiğnemenin orucu bozup bozmadığı fetvası...

Diş kanaması orucu bozar mı? Bilmeden kan yutmak orucu bozar mı?Diş kanaması orucu bozar mı? Bilmeden kan yutmak orucu bozar mı?

Sakız Çiğnemek Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken sakız çiğnemek kulağa her ne kadar orucu bozmayacakmış gibi gelse de sakızın içinde yer alan şeker ve diğer katkı maddeleri tükürük yoluyla vücuda alındığı için sakız kasten ya da yanlışlıkla yutulmasa dahi orucu bozar. Diyanet İşleri'nin açıkladığı fetvaya göre oruç tutan bir kimsenin şekerli ya da şekersiz sakız çiğnemesi orucu bozan durumlar arasında yer almaktadır. Bundan dolayı da oruç tutarken sakız çiğnenirse o orucun kazasının yapılması gerekir. 

Orucu Bozan Durumlar Nelerdir?

Günlük hayatımızın bir parçası olan ancak oruçluyken bırakılması gereken orucu bozan durumlar şöyledir:

  • Sakız çiğnemek

  • Diş fırçalamak

  • Sigara içmek

  • Ağız spreyi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı