Kan vermek orucu bozar mı? Diyanet'e göre oruçluyken kan alınca oruç...

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte orucu zedeleyen veya bozan durumlar gündeme geldi. Bir çok hastalığın teşhis edilmesinde hastalardan alınan kan örnekleri belirleyici oluyor. Kan alma, verme gibi durumlarda orucun akıbetiyle ilgili Diyanet'in yaptığı yorum ve hadisler merak ediliyor. Gıda ve vitamin iğneleri, damardan alınan serum orucu bozar. Peki kan vermek orucu bozar mı? İşte konuyla ilgili yapılan o açıklama...

Kan vermek orucu bozar mı? Diyanet'e göre oruçluyken kan alınca oruç...
Kan vermek orucu bozar mı? Diyanet'e göre oruçluyken kan alınca oruç...
GİRİŞ 04.04.2022 10:52 GÜNCELLEME 04.04.2022 10:52

Kan almak ve vermek iki farklı durum olduğundan Diyanet'in bu konuyla ilgili açıklamaları da farklıdır. Vücuda herhangi bir takviye, tedavi yöntemi sebebiyle kan almak orucu bozuyor. Diyanet'ten yapılan açıklamaya göre oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve ağızdan alınarak mideye ulaşan her türlü besinde bozuluyor. Aşı  veya iğne yaptıracak vatandaşların, sağlıklarını tehlikeye atacakları bir durum yok ise akşam iftar saatinden sonra olmaları tavsiye ediliyor. Ancak tedavi amacıyla kan alınması gibi aciliyet içeren durumlarda orucun kaza edilmesi üzerinde duruluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, kan vermenin orucu bozup bozmadığıyla ilgili açıklama yaptı. Peki kan vermek orucu bozar mı? İşte orucu bozan durumlar...

KAN VERMEK ORUCU BOZAR MI?

Vücuda herhangi bir sebeple kan alma, beslenme ve gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozuyor.  Ancak Ramazan ayında oruçlu iken kan verilince oruç bozulmuyor.  Gıda ve vitamin iğneleri, ağızdan aşı olunma, damardan serum alma gibi hassas konularda oruç bozulur. 

ORUÇ HANGİ DURUMLARDA BOZULUR?

Öncelikle mübarek Ramazan ayında unutarak yani bilmeyerek bir şey yemek ve içmenin oruç bozmadığını hatırlatalım. Sigara içmek, sakız çiğnemek, nikotin bandı, astım spreyi, burundan sıvı ilaç almak, buruna kolonya çekmek, vücuda ilacın şırınga edilmesi, imsak vaktinin bittiğinin farkında olmadan yiyip içmek, dişler arasında kalan nohut tanesi büyüklüğünde şeyi yutmak, buruna çekilen suyun ağızdan çıkması, burundan genze giden kanı yutmak gibi durumlarda oruç bozulur.

ORUÇ NASIL KAZA EDİLİR?

Ramazanda sahura kalkmayıp tutulmayan, tutmaya başlanıp ilerleyen zamanda özürlü olarak bozulan orucun günü gününe tutulmasına kaza orucu denmektedir. Başka bir ifade ile ramazan ayında bazı zorunlu hallerde tutulmamış oruçların, daha sonra kaza edilmesidir. Kaza orucu ramazan ayından sonra tutulur. Kaza orucunun kaç gün tutulacağı, kazaya bırakıldığı kadardır. Kaza orucuna niyet etmek önemlidir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler