Tırnak kesmek orucu bozar mı? Diyanete göre oruçluyken tırnak kesilir mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı; oruçluyken saç, sakal ve tırnak kesmek gibi fiiller hakkında fetva verdi. Peki oruçluyken tırnak kesmek orucu bozar mı?

Tırnak kesmek orucu bozar mı? Diyanete göre oruçluyken tırnak kesilir mi?
Tırnak kesmek orucu bozar mı? Diyanete göre oruçluyken tırnak kesilir mi?
GİRİŞ 25.04.2022 12:04 GÜNCELLEME 25.04.2022 12:04
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer. Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir. Fakat vücut temizliği hakkında böyle bir fetva bulunmamaktadır.

TIRNAK KESMEK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığına göre; "Bazı kaynaklarda cünüplük, lohusalık ve hayız hallerinde gusletmeden saç ve tırnakları kesmenin, koltuk ve kasık temizlemenin tenzihen mekruh olduğu değerlendirilmesi yapılmıştır (el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 338). 

Ancak bu konuda sağlam bir delil bulunmamaktadır. Nitekim diğer bazı kaynaklarda, yapılan bu değerlendirmenin uygun olmadığı da ifade edilmiştir (Büceyrimi, Tuhfe, I, 364; Dimyati, Haşiyetü i’aneti’t-talibin, I, 137). Bu sebeple cünüp, lohusa ve hayız halinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde; koltuk ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.

YORUMLAR 2
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim o zaman vakit namazlarının kaç rekat olduğu nasıl kılınacağını kuranı kerimin neresinde yazdığını söylermisim kuranı kerim de sadece miras hukukunu tamamıyla açıklamıştır diğerleri hadis fıkıh gibi kaynaklarla pekiştirilir
    Cevapla
  • Namyelüs 2 yıl önce Şikayet Et
    Oruçu nelerin bozacağı Kur'an-ı Kerim'de apacık anlatılmıştır.Sağa sola soracağınıza açın Kur'an okuyun ve kendi aklınızı kullanın.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!
Etiketlerde bir devrin sonu, Erdoğan duyurmuştu! Artık fiyatları onlar belirleyecek