Tükürük yutmak orucu bozar mı? Ağızda kalan tükürüğü yutunca oruç bozulur mu?

Ramazan ayının gelmesiyle beraber oruç tutarken nelere dikkat etmemiz gerektiği hususunda sorular artıyor. Özellikle oruç halindeyken orucumuzun neyin bozacağını veya hangi durumlarda orucumuzun zedeleneceği merak konusu oldu. Birçok Müslüman "Tükürük yutmak orucu bozar mı?" yada "Ağızda kalan tükürüğü yutunca oruç bozulur mu?" sorusunun cevabını arıyor. İşte o sorunun yanıtı...

Tükürük yutmak orucu bozar mı? Ağızda kalan tükürüğü yutunca oruç bozulur mu?
Tükürük yutmak orucu bozar mı? Ağızda kalan tükürüğü yutunca oruç bozulur mu?
GİRİŞ 03.04.2022 16:01 GÜNCELLEME 06.04.2022 09:36

11 ayın sultanı olan mübarek Ramazan ayı sonunda geldi. Evlerimizi misafir olan bu ayda en önemli ibadetimiz oruç tutmak. Tüm İslam aleminin dini hassasiyetinin hat safhada olduğu bu ayda oruçlarında en doğru şekilde tutulmasına özen gösteriliyor. Müslümanların en çok merak ettiği konulardan biri ise hangi durumlarda orucun bozulacağı. Bu durumlarda en çok sorulan sorulardan biri ise, "Tükürük yutmak orucu bozar mı?" yada "Ağızda kalan tükürüğü yutunca oruç bozulur mu?" sorusu. İşte herkesin merak ettiği bu soruların cevabı...

Tükürük Yutmak Orucu Bozar Mı?

En çok merak edilen ve araştırılan konulardan biri olan "Ağızda kalan tükürüğü yutunca oruç bozulur mu?" sorusu Diyanet tarafından yanıtlandı. Din alimlerinin söylediklerin yola çıkarak bu soru üzerine fetva veren Diyanet, bu durumun orucu bozmayacağını söylemiştir. Yine Diyanet'in fetvasından yola çıkarak, ağızda bulunan suyun beden içi olduğu için ve bedenin dışından bir sıvı girmediği için orucun bozulmayacağı anlaşılıyor. 

Ağızda Kalan Islaklığı Yutunca Oruç Bozulur Mu?

Öte yandan yine merak edilen konulardan olan ve yine ağızda bulunan bir sıvının yutulmasıyla alakalı olan soru ise şu şekilde, "Abdest alırken yada ağzımızı çalkalarken, ağız içerisinde kalan ıslaklığı yutmak orucu bozar mı?" Yine Diyanet'in yaptığı açıklamalardan yola çıkarak, bu durumun orucu bozmayacağı anlaşılıyor. Din alimlerine göre de ağızda kalan tükürüğün yutulması orucu bozmaz. 



Ancak bir şeyin hatırlatılmasında fayda var ki, o da oruçluyken ağızda bulunan tükürüğün yada ıslaklığın biriktirilip yutulması. Bu sakıncalı bir harekettir. Bir kişi, bilinçli olarak ağzında tükürüğünü biriktirir ve yutarsa bu kişinin orucu bozulmaz ancak mekruh olur. Bir ibadette mekruh olan bir eylemi yapmak ise o ibadetin sevabını azaltır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt
Kassam Tugayları, İsrailli esir Goldberg-Polin'in açıklamasını yayınladı