Son teravih namazı ne zaman kılınacak? 2022 Ramazan ayı son teravih namazı günü ve tarihi

Mübarek Ramazan ayına veda edeceğimiz bugünlerde, son teravih namazı tarihi araştırılmaya başlandı. Hatırlanacağı üzere, 2022 yılının ilk teravih namazı; 1 Nisan Cuma günü cami ve ibadethanelerde imam-hatipler öncülüğünde kılınmıştı. 2 Nisan Cumartesi günüyle beraber Ramazan ayı orucu için ilk sahur yapılmıştı. Başı rahmet, ortası mağfiret; sonu cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan ayının son teravih namazı ne zaman ve hangi gün kılınacak? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı yıllık takvim...

Son teravih namazı ne zaman kılınacak? 2022 Ramazan ayı son teravih namazı günü ve tarihi
Son teravih namazı ne zaman kılınacak? 2022 Ramazan ayı son teravih namazı günü ve tarihi
GİRİŞ 26.04.2022 18:05 GÜNCELLEME 26.04.2022 18:05

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın senelik olarak yayınladığı takvimle beraber, son teravih namazının ne zaman kılınacağı dahil olmak üzere çoğu tarih belirlenmişti. Ülke genelinde ve tüm Müslüman coğrafyalarında ilk teravih namazı, 1 Nisan Cuma günü itibariyle kılınmış; ilk oruç da 2 Nisan Cumartesi günü tutulmuştu. Bilindiği üzere, 27 Nisan Çarşamba günü Kadir Gecesi olarak geçirilecek. Bin aydan hayırlı gece ile beraber Ramazan ayı da adım adım takvimdeki yerini Şevval ayına bırakacak. Bundan ötürü, ülkemizdeki milyonlarca Mümin, 2022 Ramazan ayının son teravih namazının hangi gün kılınacağını araştırıyor. İşte, Diyanet'in yayınladığı takvim...

Son Teravih Namazı Ne Zaman Kılınacak?

Yurt genelinde, 2022 yılının son teravih namazı 30 Nisan Cumartesi günü camilerde ve ibadethanelerde kılınacak. İmam-hatipler eşliğinde kılınabilen bu namaz, sünnet olarak değerlendirilmesinden ötürü evde de eda edilebilmektedir. Yatsı namazının 4 rekatlık farz; 6 rekatlık sünnet namazından sonra 20 rekatlık teravih namazının kılınması uygun görülmüştür. En son, 3 rekatlık vitir vacib namazı tamamlanır. 30 Nisan'dan hemen sonraki gün Arefe Günü olarak geçtiği için Pazar günü teravih namazı kılınmayacak. Bu sebeple, Diyanet'e bağlı camilerde, mescitlerde ve ibadethanelerde teravih namazına yönelik yoğun ilgi oluşması bekleniyor.

Son teravih namazı ne zaman?

Teravih Kelimesinin Anlamı

Arapça sözlükte "Terviha" kelimesinden türeyen "Teravih" kelimesi, "rahatlatmak" ve "dinlendirmek" anlamlarını taşımaktadır. Sahi, güvenilir hadis kaynaklarının ve İslam alimlerinin aktardığı bilgiler doğrultusunda, Hanefilik mezhebinde olduğu gibi 4 rekatlık namaz aralarında ilahi okunduğu ve salavat çekildiği söylenilmektedir.

Teravih ne demek?

Günün önemli bir bölümünü oruç tutarak ve tefekkür ederek geçiren Müminler, yorgunluklarını imam-hatip eşliğinde kılınan teravih namazları ile atmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de, Buhari'nin aktardığı bir hadise göre: "Ramazan ayını inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek ihya eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır” diye buyurmuştur.

Efendimizin burada, gece ibadetlerini ve teravih namazını kastettiği bizzat alimler tarafından onaylanmıştır.

Teravih Namazı Kaç Rekattır?

Teravih namazının rekatına ilişkin İslam alimleri çeşitli görüş bildirmiştir. Bu rakamlar arasında, 8; 14, 16, 18, 20; 24, 30 ve 40 rekat olduğu söylenmektedir. Fakat, yaygın bir şekilde bu rekat sayısının 20 olduğuna yönelik içtihat geliştirilmiş; ibadethanelerde bu yönde namaz kılınmıştır. Öte yandan, 8; 14, 16 ve 18'lik teravih namazının da sünnet olduğu belirtilmiştir. Buradaki esas husus, kişinin yorgunluk veya diğer faktörlerden ötürü 20 rekattan daha az rekatta namazı kılmasıdır. 

Teravih namazı kaç rekat?

Ezan Okunur Mu?

Teravih namazı farz olan bir namaz değildir. Sünnet olarak bilinmektedir. Ayrıca, teravih namazının kazası da gerekmez. Bu sebeple, kılınabilmesi için ezan veya kamet okunmaz. Yatsı namazına bağlı bir namaz olması sebebiyle Yatsı namazında okunan ezan ve kamet ile yetinilir. Camiye sonradan gelen kişi, eğer teravih namazının kılındığına denk gelirse, ilk önce yatsı namazını kılar. Yatsı namazından sonra imama eşlik edip teravih namazını kılabilir. 

Ramazan Bayramı Tarihleri

Ramazan Bayramı, Diyanet'in yayınladığı takvim doğrultusunda 2 Mayıs Pazartesi günü itibariyle başlayacak. 3 Mayıs Salı ve 4 Mayıs Çarşamba günleri de Bayramın 2 ve 3'üncü günü olarak geçmektedir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sessizliğini bozdu: Yunanistan'dan döner dönmez Fatih Terim'den 'Denizbank' hamlesi
Piyasalarda 'gergin' hafta! Gözler Merkez Bankası'nda: Piyasalarda beklentiler neler?