Bayram namazı vakitleri 2022! (İL İL) İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Konya bayram namazı saat kaçta?

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2022 yılının Bayram namazı vakitlerini resmi internet sitesi üzerinden yayınladı. Yurt genelindeki Müslümanlar, yaşadıkları ilin saatini baz alarak camiye gidecek ve her sene iki kez kılınan bu namazın ilkini eda etmiş olacak. Bundan ötürü, İstanbul, Ankara; İzmir, Adana, Konya bayram namazı saat kaçta şeklindeki sorulara cevap aranıyor. Diğer taraftan, Bayram namazı nasıl kılınır sorusu da en az imsakiye kadar merak ediliyor. İşte, il il 2022 Bayram namazı saati...

Bayram namazı vakitleri 2022! (İL İL) İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Konya bayram namazı saat kaçta?
Bayram namazı vakitleri 2022! (İL İL) İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Konya bayram namazı saat kaçta?
GİRİŞ 30.04.2022 22:47 GÜNCELLEME 30.04.2022 22:47

Yurt genelinde kılınacak 2022 Bayram namazı vakitleri belli oldu. Senelik olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafınca yayınlanan imsakiyeler vasıtasıyla namazın saat kaçta ve ne zaman kılınacağı gibi temel bilgiler öğreniliyor. İstanbul, Ankara; İzmir, Konya, Adana gibi Büyükşehirlerde yaşayanlar başta olmak üzere, ülke genelindeki milyonlarca insan yaşadıkları şehrin Bayram namazı vaktini araştırıyor. Ayrıca, bu ibadet; senede sadece iki kez yapılmasından ötürü kılınış şekliyle unutulabiliyor. Bu sebeple, imam-hatipler namaz öncesinde usul ve esasları tekrardan anlatmaktadır. Özellikle, birinci ve ikinci rekat arasındaki tekbir sayılarında farklılıklar bulunuyor. Bundan ötürü, "Bayram namazı nasıl kılınır?" sorusu da en az 81 il imsakiyesi kadar merak ediliyor. İşte, Ramazan Bayramı namazının saatleri 2022...

Bayram Namazı Hangi Güne Denk Geliyor?

Bu yıl ilki kılınacak Bayram namazı, Ramazan Bayramının ilk gününe denk geliyor. Yani, 2 Mayıs Pazartesi günü yurt genelinde bulunan camilerde, mescitlerde ve ibadethanelerde; kısacası imam-hatibi olan tüm mekanlarda namaz kılınacak. Buradaki asıl dikkat edilmesi gereken husus, Ramazan orucunun bitmesinden hemen sonraki gün namazın kılınmasıdır. Öte yandan, Bayramın ilk günü bir başka mübarek zaman dilimi olarak da bilinen Şevval ayının başlangıcıdır. 

Bayram namazı hangi gün?

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta?

Ramazan Bayramı namazı, ülkemizde Sabah namazına müteakiben kılınmaktadır. Lakin burada alınan esas ölçüt, güneşin bir miktar doğup kerahat vaktinin çıkması şeklinde yorumlanmıştır. Bundan ötürü, ilk başta camii imamı eşliğinde Sabah namazı eda edilir; eğer vakit gelmemişse imam-hatip Kur'an-ı Kerim okur. Vakit geldikten sonra 2 rekatlık bayram namazı kılınır. En son, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 81 ile gönderdiği hutbe okunur. Bayram hutbesi, her sene iki kez camilere gönderilmektedir. İşte, Büyükşehirlerdeki ve 81 ildeki Bayram namazı saatleri...

Bayram namazı saatleri

DİYANET BAYRAM NAMAZI İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYIN

  • İSTANBUL: 06.34

  • ANKARA: 06.20

  • ADANA: 06.14

  • İZMİR: 06.45

  • KONYA: 06.25

  • ANTALYA: 06.33

  • GAZİANTEP: 06.06

  • TRABZON: 05.51

  • SAMSUN: 06.04

  • SAKARYA: 06.29

  • KOCAELİ: 06.31

  • BALIKESİR: 06.40

  • KAHRAMANMARAŞ: 06.07

  • DİYARBAKIR: 05.54

Mezheplere Göre Bayram Namazı Farz Mı?

Ramazan Bayramı namazı, bilinen hak olan mezheplerde farklı anlamlara gelmektedir. Örneğin, Ahmed bin Hanbel Hazretlerinin kurduğu Hanbeli mezhebine göre, Bayram namazı farz-ı kifaye hükmündedir. Ebu Hanife Hazretlerinin kurduğu ve Türkiye'deki büyük çoğunluğun tabi olduğu Hanefi mezhebinde, Bayram namazı vacip statüsündedir. Malikilere göre sünnet-i müekkede; yine ülkemizde önemli bir kesim tarafından benimsenen Şafiilere göre de sünnettir. 

Bayram namazı farz mı?

Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Kaç Sefer Tekbir Getirilir?

Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı namazları 2 rekattan oluşur. Her iki rekatta da uyulması gereken farklı kıstaslar bulunur. Çoğu alim, Bayram namazlarının cemaat nezdinde unutulmasını, senede sadece 2 kez kılınmasıyla bağdaştırır. Aşağıdaki maddeleri okuyarak, Bayram namazının birinci ve ikinci rekatında uyulması gereken hususları öğrenebilirsiniz.

Bayram namazı nasıl kılınır?

NİYET

“Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama”

1. REKAT

  • Tekbir alınır. Eller bağlanır.

  • İmam-Hatip içinden "Subhaneke" duasını okur. 

  • Subhaneke tamamlanır tamamlanmaz 1. tekbir getirilir, getirildikten sonra eller yana bırakılır.

  • Hemen akabinde 2. tekbir getirilir ve eller yine yana bırakılır.

  • En son 3. tekbir getirilir ve eller göbek hizasında bağlanır. İmam-hatip, Fatiha Suresi ve Zammı sure okur. Rüku ve secdeye varılır.

2. REKAT

  • İkinci rekata kalkıldığında İmam-Hatip yine içinden Subhaneke duasını okur. 

  • Subhaneke duasından sonra sesli bir şekilde Fatiha ve Zammı surelere geçer.

  • Zammı sure okunduktan sonra üç kez iftitah tekbiri alınır. Eller yana bırakılır.

  • Dördüncü tekbir de alındıktan sonra tekrar rükuya ve secdeye gidilir. Namaz bitirilir.

Bayram Namazı Nerede Kılınır? Camide Mi, Evde Mi?

Hanefi, Maliki ve Hanbeli gibi hak olan mezheplere göre, Bayram namazının camide ve cemaatle beraber kılınması şarttır. Yine hak olan bir başka mezhebimiz Şafiilere göre ise, Bayram namazının camide cemaatle kılınması sünnettir. Buradaki ayrılığın temeli, Kevser suresinin ikinci ayetindeki farklı yorumlamalara uzanmaktadır. Bu sebeple, Hanefi; Maliki ve Hanbeliler evde; Şafiilerde dilerse evde, dilerse camide namazını eda edebilir.

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) Bayram Namazını Nerede Kılardı?

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v.), Bayram namazını Musalla bölgesinde kılardı. Bundan ötürü, Hanefi ve Hanbeliler; Bayram namazının Musallada kılınmasına "sünnet" olarak yaklaşır. Malikilere göre de, bu durum menduptur. Yani, güzel olan bir davranıştır. Şafiilerin bu noktadaki yaklaşımı ise bilinmiyor. Ayriyeten, Allah'ın Resulü; Ramazan Bayramı namazından önce hurma yer; namaz biter bitmez evine giderken başka yollardan gider ve çocuklardaki Bayram coşkusuna şahit olurdu.

Kadınlar Bayram namazı kılabilir mi?

Kadınlar Bayram Namazı Kılabilir Mi?

İslamiyet'in ilk döneminden günümüze dek, kadınların Bayram namazı ve teravih namazı kılmasında herhangi bir sakınca görülmemiştir. Kadınlar da, camilerin kendilerine ayrılan bölümlerinde namaz kılabilir. Ayrıca, Bayram namazını kişisel gerekçelerinden ötürü ilk gün kılamayan kardeşlerimiz, ikinci veya üçüncü günde de kılabilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünyadaki bütün rezervler onlarda dolaşıyor! Borsa İstanbul kaçıncı sırada?
Can Ataklı'nın Bayraktar Siha hazımsızlığı pes dedirtti