Cuma Hutbesi (8 Temmuz) - Diyanet Cuma Hutbesinin Tam Metni

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 8 Temmuz Cuma günü tarihli Cuma Namazı Hutbesini PDF ve Word formatı halinde internet üzerinden yayınladı. Bu haftaki hutbenin konusu da 'Hac, İlahi Davet' oldu. Hutbede iki Hadis-i Şeriften faydalanılırken bir Ayet-i Kerime kullanıldı. İşte, 8 Temmuz Diyanet Cuma Hutbesinin tam metni...

Cuma Hutbesi (8 Temmuz) - Diyanet Cuma Hutbesinin Tam Metni
Cuma Hutbesi (8 Temmuz) - Diyanet Cuma Hutbesinin Tam Metni
GİRİŞ 08.07.2022 13:03 GÜNCELLEME 08.07.2022 13:03

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, her hafta olduğu gibi bu hafta da Perşembe günü itibariyle Cuma Namazı öncesinde okunacak hutbe metnini internet üzerinden yayınladı. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı bu kurum, 8 Temmuz Cuma günü okunacak hutbeyi Türkçe; Arapça, İngilizce, Rusça, Almanca, Fransızca ve İtalyanca dillerinde paylaştı. Bu metin, Cuma günü itibariyle Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı camilerde, medreselerde ve ibadethanelerde okunacak. Öte yandan, yeni haftanın konusu olarak 'Hac ibadeti' seçildi. İşte, 8 Temmuz 2022 Diyanet Cuma Hutbesi metni...

HAC: İLAHİ DAVET (8 TEMMUZ CUMA HUTBESİ)

Muhterem Müslümanlar!

Bugün Arefe günü. Bugün Arafat günü. Dünyanın farklı bölgelerinden milyonlarca hacı adayı kardeşimizin iki yıllık hasretin ardından Arafat’ta buluştuğu gün.

Geliniz şu icabet saatinde, yüzlerimiz ve gönüllerimiz Kâbe’ye dönük bir şekilde, en içten dualarımızı hacılarımızın dualarına katalım. “Lebbeyk” nidalarımızla onların Arafat’taki heyecanına ortak olalım. 

Buyur Allah’ım. Emrine amadeyim, buyur! Senin hiçbir ortağın yoktur. Emrine amadeyim, buyur! Hamd sadece sana mahsustur. Nimet de senindir, mülk de senin. Senin hiçbir ortağın yoktur.

Aziz Müminler!

Hac, dünyaya ait her şeyi terk ederek Allah’ın emrine uymak ve O’nun rızasını kazanmak üzere çıkılan kutlu bir yolculuktur. Bu yolculuğun her bir durağında hayatımıza rehberlik edecek nice ibret ve hikmet vardır. Hac yolculuğu, mukaddes vadiye giren Hz. Musa gibi ayakkabıları ve elbiseleri çıkarmak, kefen misali ihrama girmekle başlar.

Covid-19 döneminde kılınan bir Cuma Namazı

Mümin, ihrama girmekle sadece elbiselerinden kurtulmaz. Aynı zamanda kin, nefret, öfke ve hasetten de arınır. Dünyevi hırs ve arzularından sıyrılıp sadece Rabbine yönelir.

Kıymetli Müslümanlar!

İhrama giren mümin, adeta mahşerin yaşandığı Arafat’a yönelir. Arafat, mahşer günü hesabı verilebilir bir hayat yaşamamız gerektiğini hatırlatır. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: “O gün, ne mal fayda verir ne de evlat. Ancak Allah’a kalb-i selim ile gelenler o günde fayda bulur.

Arafat aynı zamanda vakfe yeridir. Vakfe, Rabbimizin huzuruna mal, makam şöhret gibi dünyalıklarla değil, iman, ibadet, salih amel ve güzel ahlakla çıkacağımızı öğretir bizlere. Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: “Allah sizin şeklinize ve mallarınıza bakmaz, kalplerinize ve amellerinize bakar.”

Değerli Müminler!

Hac yolcusunun Mina’da attığı her taş, şeytan ve taraftarlarına karşı duruşun sembolüdür. O, attığı her taşla var gücüyle Hakk’ın yanında, batılın karşısında olacağını haykırır. Mümin, kestiği kurbanla Allah’a yaklaşma arzusunu gösterir. Hz. İbrahim’in imanını, Hz. İsmail’in sabır ve teslimiyetini kuşanır.

Rabbinin rızasını kazanmak için gerektiğinde dünyalık her şeyinden vaz geçebileceğini ilan eder. Hac yolcusu Kâbe’yi tavaf ederken, ilahi iradeye teslimiyetini pekiştirir. Yolculuğunun ölümle bitmeyeceğini hatırlar; sonsuz ahiret hayatı için hazırlık yapar. Safa ile Merve arasında sa’y eden hacı, Allah’ın rahmetini ve manevi kurtuluşu arar.

Dua eden adam

Allah ve Peygamberden habersiz bütün çocukların acısını yüreğinde hisseder. Ümmetin İsmaillerine; çocuklarına ve gençlerine dua eder, onların istikamet üzere yetişmeleri için gayret gösterir.

Aziz Müslümanlar!

Bugün Arafat’ta olamasak da haccın bize öğrettiği hakikatlerden hissemize düşeni alalım. İmanımızı ve kulluk şuurumuzu diri tutalım. Nazargâh-ı ilahî olan gönül hanemizi dünyevî hırs ve tutkuların esaretinden kurtaralım. Ömür boyu Allah ve Resûlü’nün emirlerine tabi olmaya, her türlü günah ve kötülükten uzak durmaya söz verelim.

Kıymetli Kardeşlerim!

Yarın kurban bayramını idrak edeceğiz. Keseceğimiz kurbanların makbul, hacca giden kardeşlerimizin haccının mebrûr olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Hutbemin sonunda önemli bir hatırlatmada bulunmak istiyorum.

Bayramı sevdiklerimizle geçirmek için birçoğumuz bugünden itibaren yola çıkacak. Lütfen yolculuk esnasında kimsenin hayatını tehlikeye atmayalım. Sabırlı, anlayışlı ve dikkatli olalım. 

KAYNAKÇA

8 Temmuz Cuma Namazı Hutbesi hazırlanırken 2 Hadis-i Şerif, 1 Ayet-i Kerimeden faydalanıldı. Kaynaklar şu şekilde:

Buhârî, Hac, 26.

Şuarâ, 26/88,89.

Müslim, Birr, 34

Geçtiğimiz haftanın hutbesini okumak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Cuma Hutbesi (1 Temmuz) - Diyanet Cuma Hutbesinin Tam MetniCuma Hutbesi (1 Temmuz) - Diyanet Cuma Hutbesinin Tam Metni

CUMA HUTBESİ MESAJLARI

Cuma Namazı öncesinde ve sonrasında WhatsApp ve Telegram gibi uygulamalar üzerinden sıklıkla fotoğraflı ve resimli mesajlar paylaşılmaktadır. Bu fotoğraflardan birkaçı şöyle:

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil