Cuma Hutbesi (29 Temmuz) - Diyanet Cuma Hutbesinin Tam Metni

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı birimlerden Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, haftalık olarak Cuma Hutbesi metnini internet üzerinden yayınlamaktadır. Bu metinler genellikle PDF ve Word formatı halinde paylaşılıyor. Öte yandan metnin inşa sürecinde Hadis-i Şerif ve Ayet-i Kerimelerden faydalanılıyor. Peki, 29 Temmuz günü camilerde okunacak Cuma Hutbesi yayınlandı mı ?

Cuma Hutbesi (29 Temmuz) - Diyanet Cuma Hutbesinin Tam Metni
Cuma Hutbesi (29 Temmuz) - Diyanet Cuma Hutbesinin Tam Metni
GİRİŞ 29.07.2022 11:55 GÜNCELLEME 29.07.2022 11:55

Müminler 29 Temmuz Cuma günü yeniden camide, mescitte veya Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı ibadethanelerde Cuma Namazı vesilesiyle buluşacak. Bu namaz öncesinde de Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Cuma Hutbesi paylaşılmaktadır. Hutbeler Türkçe dilinde yazılıp, Arapça, İngilizce, Rusça, Almanca, Fransızca ve İtalyanca dillerine de çevriliyor. Bu vesileyle farklı coğrafyalardaki Müminler de Diyanet imzalı hutbeden faydalanabiliyor. Peki, 29 Temmuz Cuma Hutbesi yayınlandı mı? 

CUMA HUTBESİ YAYINLANDI MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı Cuma Hutbesi yayınlandı. Hutbe Perşembe günü itibariyle internet üzerinden Word ve PDF formatları halinde okuyuculara sunuldu. Yeni haftanın konusu da 'Hicretimiz Rabbimize Olsun' olarak belirlendi. İşte, Cuma Hutbesinin tam metni...

Dua eden insan

HİCRETİMİZ RABBİMİZE OLSUN

Muhterem Müslümanlar!

Allah Resûlü (s.a.s) Rabbinden aldığı emirle insanları bir olan Allah’a inanmaya ve yalnızca O’na ibadet etmeye davet ediyordu. Ne var ki kulluk bilincinden ve ahlaki erdemlerden yoksun olan Mekkeli müşrikler bu çağrıya kulak vermediler.

Müminlere her türlü baskı, zulüm ve işkenceyi reva gördüler. Öyle ki âlemlere rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in hayatına kastedecek kadar ileri gittiler. Artık Mekke’de İslam’ı özgürce yaşama imkânı kalmamıştı.

Bunun üzerine önce sahabe-i kiram sonra da Resûl-i Ekrem (s.a.s) vefâkar insanların şehri Yesrib’e hicret etti.

Aziz Müminler!

Hicretle birlikte Yesrib, Medine-i Münevvere’ye dönüştü. Medeniyet güneşi oradan doğdu bütün yeryüzüne. Aydınlanmış şehir oldu Yesrib.

Peygamber Mescidi, ilim ve irfan yuvası oldu. Mescid içinde kurulan mektep Suffe’de yetişen ashab ile hem Medine’nin hem de Medine dışındaki belde ve şehirlerin aydınlanma süreci hızlandı.

Hak, adalet, sevgi, merhamet ve kardeşlik gibi İslam’ın yüce değerleri oradan yayıldı dünyanın dört bir köşesine.

Kıymetli Müslümanlar!

Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: “Gerçek muhacir, Allah’ın yasakladığı şeyleri terk eden kimsedir.” Evet! Hicret sadece bir mekândan diğerine yapılan fiziki bir yolculuk değildir.

Zorluk ve sıkıntılardan rahatlık ve kolaylığa bir kaçış asla değildir. Hicret inanç ve idealler uğrunda yeni ufuklara doğru zorlu bir yolculuktur. Hicret, Allah’a imanın, sadakat ve teslimiyetin, sabır ve sebatın göstergesidir.

Tevhide sarılıp şirkten kaçınma iradesidir. Batıldan uzaklaşıp hakka ve hakikate yönelmenin nişanesidir. Yardımlaşma ve dayanışmanın, dostluk ve kardeşliğin destanıdır.

Muhacir ise nefsinin heva ve arzularının tuzağına düşmeyen, şeytanın aldatmasına kanmayan, ulvi gayeleri, süfli tutkulara feda etmeyendir. Bir ömür helallerle yetinen, haramlardan uzak durandır. Her daim hayra koşan, Hakkın rızasını arayandır.

Değerli Müminler!

Yarın yeni bir hicri yıla giriyoruz. Hicretin gerçekleştiği yıl aynı zamanda hicri takvimin de başlangıç yılıdır. O halde geliniz, geçen bir yılın, geride bırakılan bir ömrün muhasebesini yapalım.

Allah ile misakımızı, Rasûlüllah ile biatımızı yenileyelim. Haramlardan ve günahlardan, helal ve tertemiz bir hayata hicret için bugünü milat kabul edelim. Bu vesileyle yeni yılımızı tebrik ediyor, hicrî 1444 senesinin ülkemiz, milletimiz ve İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

Hutbemi Yüce Rabbimizin şu müjdesiyle bitiriyorum: “İnanan, hicret eden, Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad edenlerin Allah katındaki mertebeleri pek büyüktür. Muradına erecek olanlar da onlardır” 

KAYNAKÇA

Cuma Hutbelerinde dikkat çeken bir diğer detay da metnin inşa sürecinde kullanılan kaynaklardır. Hutbelerde genellikle Hadis-i Şerifler ve Ayet-i Kerimelerden faydalanılıyor.

Yeni haftanın hutbesinde şu kaynaklardan istifade edildi:

  1. Buhârî, Îmân, 4.

  2. Tevbe, 9/20.

Bir önceki haftanın metni için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Cuma Hutbesi (22 Temmuz) - Diyanet Cuma Hutbesinin Tam MetniCuma Hutbesi (22 Temmuz) - Diyanet Cuma Hutbesinin Tam Metni

RESİMLİ CUMA MESAJLARI

Cuma Namazı öncesinde ve sonrasında sosyal medya uygulamaları üzerinden resimli cuma mesajları paylaşılmaktadır. Aşağıdaki fotoğrafları WhatsApp ve Telegram gibi uygulamalar üzerinden kullanabilirsiniz.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret sonrası MSB'den Irak mesajı: Hazırız!
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak