Aşure günü yapılacak ibadetler nelerdir? Aşure güne hangi dualar okunur?

Peygamberler tarihinin en önemli günlerinden biri olan aşure günü, ibadetle değerlendirilmeli ve bol bol dualar edilerek geçirilmelidir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in aktardığına göre, aşure gününde yapılabilecek en kıymetli ibadet oruç tutmaktır. Bununla birlikte yapılması müstehap olan bazı ibadetler yar alır. Peki aşure günü hangi dualar okunur?

Aşure günü yapılacak ibadetler nelerdir? Aşure güne hangi dualar okunur?
Aşure günü yapılacak ibadetler nelerdir? Aşure güne hangi dualar okunur?
GİRİŞ 08.08.2022 17:25 GÜNCELLEME 08.08.2022 17:25

Aşure günü ibadetleri, Allah katında en kıymetli ibadetlerden olup, günün ve gecenin ayrı ayrı değerlendirilerek ibadetle geçirilmesi tavsiye edilir. Dinler tarihinde büyük bir öneme sahip olan Muharrem ayı ve aşure günü, Ramazan ayından sonraki en kıymetli ay olduğundan muhakkak ibadetle geçirilmesi tavsiye edilir. Olmaz denecek hadiselerin bir bir gerçekleştiği  aşure ayında mümkün olduğunda oruç tutulması önerilir...

2022 Hicri yılbaşı ne zaman başlıyor? Muharrem ayı orucu faziletleri...2022 Hicri yılbaşı ne zaman başlıyor? Muharrem ayı orucu faziletleri...

Aşure Günü Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Ramazan ayından sonraki en kıymetli ay olan Muharrem ayı, ibadetlerin çok daha dikkatle yapılması tavsiye edilir. Mucizelerin artarda zuhur ettiği aşure gününde Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in nasihati üzere bilhassa oruç tutulması gerekir. Aşure gününde yapılması önerilen ibadetler şöyledir:

Oruç Tutmak

Muharrem ayında, özellikle de aşure gününde yapılması en kıymetli olan ibadet oruç tutmaktır. Aşure günü öncesi ve sonrası olmak üzere toplamda 3 gün oruç tutmanın yanında Muharrem ayı boyunca mümkün mertebe oruçla değerlendirmek çok faziletlidir. 

Namaz Kılmak

Aşure günü öncesinde, aşure gününde ve aşure günü sonrasında 3 gün boyunca 2 rekat namaz nafile namaz kılınması önerilir. Kazadan beladan muhafaza olmak, hanenin bereketlenmesi ve günahların affedilmesi için aşure günü ve hatta Muharrem ayı boyunca kuşluk vakti ya da akşam namazı sonrası öğlen namazının son sünneti gibi 2 rekat nafile namaz kılınır. 

Kuran Okumak

Bolluk ve bereket ayı olan Muharrem ayında evin bereketlenmesi, rızkın artması için evin içinde Allah'ın kelamı olan Kuran-ı Kerim'in okunması tavsiye edilir. Özellikle aşure yaparken Ayetel Kürsi, Yasn-i Şerif'in okunması çok faziletlidir. 

Zikri Çekmek

Böylesi özel ve faziletli günlerde Allah'ı anmak, Allah'ın rızasını kazanmak için dualar okumak, yapılabilecek en kıymetli ibadetlerdendir. Bunun için başta aşure günü ve gecesi olmak üzere Muharrem ayı boyunca bol bol zikir çekmek gerekir. Günahların affı için tövbe istiğfar getirilir. Aşure günü ve Muharrem ayı boyunca çekilmesi faziletli olan zikirler:

  • Lâ Havle Velâ Kuvvete İllâ Billâh.

  • Allahû Ekber

  • La İlahe İllallah

  • Subhanallah

Dua Etmek

Arapça Okunuşu:

Aşure Günü Okunacak Dua

Türkçe Meali:

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. Allah'ı mizan dolusunca, ilimlerin nihayet derecesiyle, razı olacağı şekilde, arşın ağırlığınca tespih ederim. Allah'tan koruyacak hiçbir sığınak ve kurtuluş yolu yok. O'ndan yine O'na sığınılır. Çift ve tek olan şeyler adedince, Allah'ın bütün tam kelimeleri adedince O'nu tespih ederim. Ey merhametlilerin en merhametlisi, rahmetinle bana selamet vermeni istiyorum. Günahlardan korunmaya güç yetirmek ve taate kuvvet bulmak, ancak yüce ve azim olan Allah'ın tevfik ve yardımıyladır. O bana yeter. O ne güzel vekildir. Ne güzel mevla ve ne güzel yardımcıdır. Allah, mahlukatın en hayırlısı olan Efendimiz Muhammed'e aline ve ashabına salat eylesin. Amin!

Melek Ardıç Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - Melek Ardıç
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız