Evvabin namazının fazileti nedir? Evvabin namazı kaç rekattır, nasıl kılınır?

Evvabin namazı, akşam namazından sonra kılının bazı kaynaklara göre Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in sünneti olan ibadettir. Günahların affedilmesi ve duaların kabul edilmesi için kılınması tavsiye edilen evvabin namazı, Allah'ın rızasını kazanmak için en kıymetli ibadetlerden biri olarak kabul edilir. Peki evvabin namazı ne zaman kılınır?

Evvabin namazının fazileti nedir? Evvabin namazı kaç rekattır, nasıl kılınır?
Evvabin namazının fazileti nedir? Evvabin namazı kaç rekattır, nasıl kılınır?
GİRİŞ 09.12.2022 09:32 GÜNCELLEME 09.12.2022 09:32
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Evvabin namazı, akşam namazından sonra kılınan nafile bir namazdır. Evvanin kelimesi 'Allah'a yönelen, tövbe eden' anlamlarına gelir. Bu yüzden günahlardan arınmak, tövbe etmek ve Allah'ın rızasını kazanmak için kılınması tavsiye edilen 6 rekatlık bir namazdır. Evvabin namazı, dinimizde sünnet hükmünden değerlendirilen, nafile namazların en faziletli olanıdır. Evvabin namazı, toplam 6 rekat olup 2'şer rekattan kılınarak tamamlan

Hz. Musa'nın duası fazileti nedir? Her sıkıntıya çare Hz. Musa'nın duası...Hz. Musa'nın duası fazileti nedir? Her sıkıntıya çare Hz. Musa'nın duası...

Evvabin Namazı Nedir?

Namaz kılmak, dinimizin en kıymetli ve faziletli ibadetidir. Allah'a olan şükrü göstermenin en güçlü halidir. Namaz kılmak, insanı manevi sıkıntılardan, ruhsal bunalımdan arındırarak Allah'a ulaşma çabasıdır. Evvabin namazı, farz olan 5 vakit namazının dışında nafile bir namaz olup kılınması halinde Allah'ın rızası kazanmak için çok ehemmiyetlidir. Evvabin namazının hükmü ile ilgili kaynaklar yetersiz ve zayıf kalsa da kişilerin daha çok ibadet etmesine teşvik ettiği için Allah rızası için kılınması faziletlidir. 

Evvabin Namazının Faziletleri Nelerdir?

  • Allah rızasını kazanmak, özellikle de günahlardan arınmak için evvabin namazının kılınması  tavsiye edilir. 

  • Namaz, Allah'a ulaşma çabasının en güzel halidir. bu düşünceyle bakıldığına evvabin namazı kılmak, duaların kabul edilmesi ve girilen günahlardan dolayı yaşanılan pişmanlığı göstermek için en güzel aracıdır.

  • Evvabin namazını kılarken kaza namazına niyet edilirse hem kaçırılan namazların borcu ödenmiş hem de evvabin namazının sevabı kazanılmış olur.

  • Evvabin namazını düzenli olarak kılan kişinin günahları af olur. 

Evvabin Namazı Nasıl Kılınır?

Evvabin Namazı Nasıl Kılınır?

Evvabin namazı toplamda 6 rekattan oluşur ve 2'şer rekat olarak kılınması tavsiye edilir. Evvabin namazına 'Allah'ım senin rızan için niyet ettim evvabin namazı kılmaya' şeklinde niyet edilir ve tekbir getirerek namaza durulur. 

1.Rekat: Subhaneke, Fatiha ve zammı sure okunur ve rükuya giderek 3 defa 'sübhane rabbiyel azim' denir ve tekrar ayağa kalkılır. Arından direkt secdeye inilir ve secdede 3 defa 'sübhane rabbiyel ala' denir. 2 defa secdeye kalktıktan sonra terkar ayağa kalkılır.

2. Rekat: Besmele çekip Fatiha ve zammı sure okunur ve rükuya inilir. Rükuda 3 defa 'sübhane rabbiyel azim' denir ve ayağa kalkılır. Sonrasında direk olarak secdeye inilir ve 3 defa  'sübhane rabbiyel ala' denir. 2 defa secdeye gidip geldikten sonra oturulur ve Ettahiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunarak selam verilir.

3.Rekat: Tekrar aynı şekilde niyet ederek evvabin namazına durulur ve Subhaneke, Fatiha ve zammı sure okunur ve rükuya giderek 3 defa 'sübhane rabbiyel azim' denir ve tekrar ayağa kalkılır. Arından direkt secdeye inilir ve secdede 3 defa 'sübhane rabbiyel ala' denir. 2 defa secdeye kalktıktan sonra terkar ayağa kalkılır.

4. Rekat: Besmele çekip Fatiha ve zammı sure okunur ve rükuya inilir. Rükuda 3 defa 'sübhane rabbiyel azim' denir ve ayağa kalkılır. Sonrasında direk olarak secdeye inilir ve 3 defa  'sübhane rabbiyel ala' denir. 2 defa secdeye gidip geldikten sonra oturulur ve Ettahiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunarak selam verilir.

5. Rekat: Son kez niyet ederek namaza durulur. Subhaneke, Fatiha ve zammı sure okunur ve rükuya giderek 3 defa 'sübhane rabbiyel azim' denir ve tekrar ayağa kalkılır. Arından direkt secdeye inilir ve secdede 3 defa 'sübhane rabbiyel ala' denir. 2 defa secdeye kalktıktan sonra terkar ayağa kalkılır.

6. Rekat: Besmele çekip Fatiha ve zammı sure okunur ve rükuya inilir. Rükuda 3 defa 'sübhane rabbiyel azim' denir ve ayağa kalkılır. Sonrasında direk olarak secdeye inilir ve 3 defa  'sübhane rabbiyel ala' denir. 2 defa secdeye gidip geldikten sonra oturulur ve Ettahiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunarak selam verilir.

Melek Ardıç Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - Melek Ardıç
YORUMLAR 7
  • dünya fani 1 yıl önce Şikayet Et
    Namaz kılan bir Müslüman, yedi kat semadaki meleklerin yapmış oldukları ibadetleri yapıyor,bu ne büyük bir nimettir,MÜBAREK PEYGAMBERİMİZ ALEYHİSSELAM HAZRETLERİ NAMAZ DİNİN DİREĞİDİR buyurmuşlardır.Yeter ki biraz gayret edelim ve sebat edelim, YÜCE RABBİMİZ biz aciz kullarını da huzuruna kabul edecektir,mezara gömülmeden,toprağa karışmadan,unutulup gitmeden önce Namazlarımızı ihlas ve samimiyetle kılalım,dünyada da ahirette de huzurlu ve mutlu olalım.
    Cevapla
  • Tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    Yorumcularda artık fetva ehli olmuş bakıyorum,ihtiyaç olursa bundan sonra burda yazalım her şeye bir fetvanız var Maşaallah..!?
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Fetva makamı müftülüklerdir.O vebale girmeyi kimse istemez.
    Cevapla
  • sultan 1 yıl önce Şikayet Et
    şimdi her kafadan bir ses cıkar öyleydi böyleydi kadaşım kılana helal olsun maşallah ALLAH RAZI OLSUN onu becerip kılana başka söz yakışmaz MUBAREK OLSUN O NAMAZI O KARDAŞIMA
    Cevapla
  • isimsiz 1 yıl önce Şikayet Et
    önce kaza namazlarinizi tamamlayin kardesim. dusunsenize birisine borcunuz var. borcunuzu odemeden yeniden borc aliyorsunuz. bu yuzsuzluk degil de nedir? her namazin ardından bir vakit kaza kılsan 1 senede 1 senelik kazalari odersin. gucun yetiyorsa daha fazla kil. ama ibadette asil önemli olan istikrar.
    Cevapla
  • aklı evvel 1 yıl önce Şikayet Et
    Kul nafile ibadetlerle RABBİNE yaklaşır,beş vakit namazı kılma sadece nafile namaz kıl değil,hem beş vakit namaz kılınacak,hem kılınmamış olan namazlar kaza edilecek ve aynı zamanda tövbe edilecek çünkü namazı kazaya bırakmak büyük günahlardandır,hem de nafile namazlar eda edilecek,teheccüd namazı,işrak namazı,duha namazı,tahiyyatül mescit namazı,evvabin namazı,hacet namazı,tevbe namazı ve diğer nafile namazlar.Bu namazlar da ahirete vardığımızda,hesap zamanı kılamadığımız namazlarımızın eksiklerini tamamlayacaktır İNŞALLAH.
    Cevapla
  • irfan 1 yıl önce Şikayet Et
    1.nci rekatta fatiha ve 3 ihlas 2.nci rekatta fatiha ve 3 ihlas 3 ncü rekatta fatiha ve felak 4 ncü rekâtta fatiha ve nas 5 nci rekâtta fatiha ve 3ihlas 6nci rekatta fatiha ve 3ihlas 2 şer 2 şer kılınır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'da ağaç katliamı! Esnaf ve vatandaş tepki gösterdi
Yeni müfredat neleri getiriyor? Hibrit sistem ve dijitalleşme ön planda