“İçimden örtünmek gelmiyor” diyen izleyiciye Necmettin Nursaçan hocanın cevabı

Necmettin Nursaçan'la Sohbetler programının son bölümünde 'Ayşegül' adlı bir seyirci "İçimden örtünmek gelmiyor" diyerek ailesinin uyguladığı baskıyı şikayet etti. Nursaçan Hoca ise, doğru üslubun önemini örneklerle anlattı.

GİRİŞ 17.01.2023 12:18 GÜNCELLEME 17.01.2023 12:19
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Her cumartesi günü Kanal 7 ekranlarında yayınlanan "Necmettin Nursaçan'la Sohbetler" programı, son bölümünde dinde aile baskısının yeri bahsini işledi. Bir dönem Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı yapmış Necmettin Nursaçan'ın yer aldığı, Muhsin Bay'ın da sunduğu programda Nursaçan Hoca, doğru üslubun ne denli önemli olacağını örnekler üzerinden anlattı.

Necmettin Nursaçan Hoca ile Muhsin Bay

Geçtiğimiz cumartesi günü yayınlanan bölümde 'Ayşegül' adlı bir seyirci, "Annem sürekli örtünmem için baskı yapıyor. Kıyafetlerimi çöpe atıyor fakat benim içimden örtünmek gelmiyor. Bu denli baskı yapması ne kadar doğru?" diyerek Nursaçan Hoca'ya yazılı bir şekilde sorusunu iletti.

"BU ÜSLUP DOĞRU DEĞİL!"

Nursaçan Hoca ise, annesinden gördüğü baskıdan şikayetçi olan kıza şu sözlerle cevap verip örnekler yoluyla telkinde bulundu:

"Bu üslupta biraz sertlik var. 'Kızım sen gavur musun? Niye açılıyorsun? Niye örtünmüyorsun?'... Bu üslup doğru değil. Vaktiyle erkek çocukların başlarını açmaları iyi görülmezdi bizim zamanımızda. Babanın biri diyor ki 'Oğlum... Ne diye gavur gibi başını açıyorsun?'... Oğul da diyor ki 'Baba... Beni Arafat'ta başını açan hacılara benzetsen olmaz mı?'... Bakın Hazreti Lokman (A.S.) oğluna öğüt verirken hep "Yavrucuğum" diyerek, İbrahim Peygamber babasını uyarırken "Babacığım" diyerek iyi bir üslubu ortaya koyuyor. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) kaba davranan kişilere kibar davranırdı. Bedevinin birisi gelmiş Mescid-i Nebevi'ye affedersiniz küçük abdestini yapıyor. Sahabe 'Terbiyesiz adam' diye çıkıyor. Üstüne atılacaklar. Efendimiz (S.A.V.) 'Dokunmayın' diyor. 'Adam bir noktayı kirletiyor. Siz üzerine atılırsanız birçok noktayı kirletecek. İşini bitirdikten sonra orayı yıkayın' diyor. Daha sonra o kişiyi huzuruna alıp 'Burası böyle şeyler için yapılmamıştır. Burası Allah'a ibadet için yapılmıştır. İhtiyacını gidermenin yeri ayrıdır.' diye telkinde bulunuyor. Ne diyor o kişi? 'Anam babam feda olsun... Beni dövmedi... Beni azarlamadı... Halkın içinde beni azarlamadı... Ne yapmam gerekiyorsa onu söyledi...' İşte, Allah'ın resulünün üslubu böyleydi... Şimdi kızımızın kıyafetlerinin atılması hoş değil ama kızımız da 'İçimden gelmiyor' diyor..."

'HANIM KIZIMIZA YAKIŞAN DA BUDUR'

Ayşegül adlı izleyicinin örtünme yönündeki sorusunu peygamberler tarihinde yaşanmış üslup örnekleriyle bir yandan cevaplayıp bir yandan telkinde bulunan Nursaçan Hoca, programın devam eden bölümünde Nisa Suresi'nden 65'inci Ayet-i Kerime'yi okuyarak 'iman' çizgisine vurgu yaptı:

"Kızımız, şu Ayet-i Kerime'yi okuyayım bakalım içinden gelecek mi, gelmeyecek mi?

  • ARAPÇA OKUNUŞU: فَلاَ وَرَبِّكَ لاَ يُؤْمِنُونَ حَتَّىَ يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لاَ يَجِدُواْ فِي أَنفُسِهِمْ حَرَجًا مِّمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُواْ تَسْلِيمًا

  • TÜRKÇE OKUNUŞU: Fe la ve rabbike la yu'minune hatta yuhakkimuke fima şecera beynehum, summe la yecidu fi enfusihim haracen mimma kadayte ve yusellimu teslima.

  • ANLAMI: Hayır! Rabb'ine ant olsun ki, aralarında anlaşmazlığa düştükleri işlerde seni hakem tayin edip, sonra da verdiğin hükme tam bir teslimiyetle teslim olmadıkça iman etmiş olmazlar.

'Demek Rabbimiz böyle mi emrediyor anneciğim? Rabbimizin emri mi? Başım üzerine öyleyse... Beni yaşatan, yaratan, hayat ve hidayet veren, yaşamam, ölümüm, ahirim, akıbetim, hidayetim, delaletim... Elinde olan Allah (C.C.) böyle istiyor öyle mi? Başım üzerine...' Hanım kızımıza yakışan da budur."

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 10
  • Vatandas 1 yıl önce Şikayet Et
    Hocam kocasını evden uzaklaştırma karari aldirip, ahlaksızlık yapan kadinin durumu hakkıda bilgi verirmisin 6284 sayılı Kanun
    Cevapla
  • 776 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah dünyaya açılıp sacilmamiz için yaratmadı bizi bütün bayanlara sesleniyorum ailenizi en önemlisi Allah'ın emrini dinleyin sonsuz cehenneminde unutmayin sahabe analarımız gibi olun
    Cevapla
  • Ulubatlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Herkez bu emri mağruf u bilmiyorsa yapmasın bunun bir metodu var . Hocam kızımıza ne güzel konuyu anlatmış .ALLAH razı olsun.
    Cevapla
  • cemal a. 1 yıl önce Şikayet Et
    Kurslara, sınavlara, saçma sapan etkinlik ve aktivitelere, dershanelere v.b. zorlama var. Hatta her türlü teşfik ve ortam hazırlanıyor. Ama ebedi hayatı için kendi seçsin, kendi bulsun, kendi karar versin, gibi anlamsız bir tavır. Ne güzel tam ehli dünyanın ve inançsızların istediği de bu.
    Cevapla
  • xyz 1 yıl önce Şikayet Et
    kendi seçsin değil de, doğru yaşayıp doğru dille anlatmak lazım. sevdirerek, benimseterek yapmasını sağlamak lazım, nefret ede ede zorlanırsa sonu çok uç noktalara gitmek olabilir ne yazık ki
    Cevapla
  • Kayserili 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim sağlık afiyet versin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Saldırı mı tiyatro mu? İsrail-İran geriliminde o görüntüleri yayınladılar
Bilet alıp binemeyen Türk kimdi? İşte Titanik ile ilgili daha önce bilmediğiniz 45 sır!