Ruj orucu bozar mı? Ruj sürmek orucu bozar mı diyanet

Oruçluyken nelere dikkat edilmesi gerektiği hususunda araştırmalar yapılırken, ruj sürmek konusu da soru işareti oluşturdu. Rujum orucu bozup bozmayacağı merak edildi. İşte oruçluyken ruj veya dudak nemlendiricisi sürmeyle ilgili tüm detaylar...

Ruj orucu bozar mı? Ruj sürmek orucu bozar mı diyanet
Ruj orucu bozar mı? Ruj sürmek orucu bozar mı diyanet
GİRİŞ 24.03.2023 20:11 GÜNCELLEME 24.03.2023 20:11

Ruj sürmek birçok kadının günlük alışkanlığı. Sabah işe giderken veya gezmeye çıkan kadınlar çoğunlukla ruj sürmeyi tercih ediyor. Ancak Ramazan'da oruçluyken ruj sürme hususunda bazı çekinceler baş gösteriyor.

Ruj sürmeyi seven kadınlar, oruçluyken ruj veya dudak nemlendiricisi sürmenin doğru olup olmayacağını araştırıyor. Bunun yanı sıra ruj sürmenin abdeste zarar verebileceği ve günah mı sorusu kafaları karıştırıyor. 

RUJ ORUCU BOZAR MI?

Ruj sürmek orucu bozmaz. Ancak sürülen ruj, gün içinde dudağın yalanmasıyla ağızdan içeri girer ve tükürük ile yutulursa oruç bozulmuş olur. Bu hususta rujun yutulmamış olduğundan emin olmak oldukça önemli. Emin olunamıyorsa uzak durmakta fayda var. 

DUDAK KREMİ ORUCU BOZAR MI? (DUDAK NEMLENDİRİCİSİ) 

Dudak kremi de oruç bozmaz. Ancak sürülen dudak nemlendiricisi boğaza intikal etmemelidir. Tıpkı rujda olduğu gibi, kremin yutulmadığından emin olunamayacaksa oruç tehlikeye atılmamalıdır. 

Parfüm sıkmak orucu bozar mı? Parfüm orucu bozar mı?Parfüm sıkmak orucu bozar mı? Parfüm orucu bozar mı?

RUJ SÜRMEK GÜNAH MI?

Kadınlar içinde ya da helal kişiler çerçevesinde ruj sürmek günah değildir. Sürülen ruju namahrem erkeklere göstermenin ise bir takım sorumlukları vardır. 

Konuya ilişkin "Erkeklerin dikkatini çekmek için bunu yaparlarsa kerahet vardır, hatta bu kerahet onların niyet ve davranışlarına göre haram da olabilir." denilmişti. 

RUJ ABDESTİ BOZAR MI?

Diyanet'ten alınan bilgiye göre, vücuda sürülen ruj, abdeste engel teşkil etmektedir. Öyle ki, gusül veya abdest alırken, yıkanması gereken organların kuru yer kalmayacak şekilde yıkanması gerekmektedir. Ruj gibi tabaka halinde kalan maddeler maddeler suyun bedenle temasına engel olursa abdest ve gusle de engel olurlar. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekmektedir. 

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fena saçmaladı! Özgür Özel'den ilginç darbe çıkışı: ‘Onlar yaparsa teslim olurum’
Yerel seçim; Panorama; Son durum