Bir iş yaparken Allah rızasını gözetmek… Allah rızasını gözeterek hareket etmek…

İhlâs, yani Allah rızâsını gâye edinmek, Hak katında amellerin en mühim şartıdır. Niyet hâlis olduğu takdirde, imkânsızlık sebebiyle yapılamayan sâlih amellere bile, Cenâb-ı Hak ecir lütfedip kolaulık nasip eder

Bir iş yaparken Allah rızasını gözetmek… Allah rızasını gözeterek hareket etmek…
Bir iş yaparken Allah rızasını gözetmek… Allah rızasını gözeterek hareket etmek…
GİRİŞ 18.04.2023 21:45 GÜNCELLEME 18.04.2023 21:45
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Cenâb-ı Hak öyle ki gönüldeki niyetin hâlisliği ve derecesine göre, kulunun azını çok eder, küçücük bir amele bile lûtf u keremiyle, dağlar misâli büyük ecirler ihsân eder. Nitekim bir hadîs-i şerîfte: “Dîninde ihlâslı ol! Böyle yaparsan, az amel bile sana kâfî gelir.” buyrulmuştur. (Hâkim, Müstedrek, IV, 341

AMELLERDE ALLAH RIZASINI GÖZETMEK

İslâm'da namaz, oruç, zekât, hac, sadaka, iyiliği emretme, kötülükten sakındırma gibi malî veya bedenî bütün ibadetler, yalnız Allah’ın rızasını kazanmak, Onun hoşnutluğuna ermek niyetiyle yapılır. Başka maksat ve gayelerin asıl sebep ve illet olduğu amel ve ibâdetler, ya o ameli tamamen iptal eder, âhirette bir faydası görülmez veya bir kısım karşılığının bu dünyada görülmesini netice verilir.

Öneminden dolayı İslâm âlimlerince, “İslâm'ın dörtte biri” olarak tavsif edilen meşhur hadiste, amellerin ancak ve ancak niyetlere göre, yani onu yapanın ne maksatla yapmış olduğuna göre değerlendirileceği ifade edilir. Resul-i Ekrem (s.a.v.) şöyle buyurur:

“Amellerin değeri, ancak niyete göredir. Bir kimse neye niyet etmişse, eline geçecek olan da odur.” (Müslim, İmare,155)

ALLAH RIZASI İÇİN HAREKET ETMEK

"Kim, (bir konuda) insanlar kendisine buğzetse dahi, (o konuda) Allah’ın (cc) rızasını ararsa, Allah (cc) da insanların vereceği sıkıntıdan onu kurtarır. Kim de Allah’ın (cc) hoşnut olmayacağı (bir konuda) insanların beğenisinielde etmek isterse, Allah (cc) onu o insanlar(ın insafın)a terk eder.’’ (Tirmizî, Zühd, 64)

Günlük hayatlarımızda bir iş ile meşgul olurken bir işe girişirken Allah rızasına uygun mu diye kontrollü hareket etmek, Allah katında çok mühimdir. İbadet ve sâlih ameller, sırf Cenâb-ı Hakk’ın rızâsını kazanmak için îfâ edilmelidir. Beden için ruh ne ise, amel için hâlis niyet de o mevkîdedir. Buna mukâbil, ibadet ve sâlih amellerde samimiyetsizlik, riyâ ve gösterişe kaçmak ise; zâhiren dağlar misâli büyük ve muhteşem görünen amelleri bile küçültüp ecrini yok eder. Zira Hak katında mühim olan, kulun kalbindeki niyetin hâlis olup olmadığıdır.

“Mü’minin niyeti, amelinden hayırlıdır.” buyrulmaktadır. (Süyûtî, Câmiu’s-Sağîr, II, 194)

Âyet-i kerîmede buyrulur:

“…Her kim Rabbine kavuşmayı umuyor, buna inanıyorsa, sâlih ameller işlesin ve Rabbine ibadette hiçbir şeyi ortak koşmasın!” (Kehf, 110)

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • ibrahimm sarı 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim CC.mü'min ve mü'mineri gaflete düşürmesin
    Cevapla
  • Fakirullah 10 ay önce Şikayet Et
    Amin...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İzmir'de ortalık savaş alanına döndü!
Milas’ta iki minibüs çarpıştı: 4’ü ağır 14 yaralı!